PAS Youth: Mită de la 150 de euro în sus pentru un loc în căminele studențești din Chișinău

Mita pentru a obține un loc în cămin în Chișinău ar porni astăzi de la 150 de euro, rezultă din sesizările pe care le-au făcut mai mulți studenți la PAS Youth, organizația de tineret a Partidului "Acțiune și Solidaritate".

Dacă mita se oferă direct persoanei responsabile de luarea deciziei, taxa este de 150 de euro, dacă se oferă prin intermediari, și anume prin intermediul secretarei, mita constituie 200 de euro, iar prin intermediul unei terțe persoane – 250 de euro. Taxele pot varia în funcție de cămin, de starea camerei, de numărul de persoanelor care pot fi cazate și alți factori, mai spun reprezentanții partidului.

PAS Youth: Mită de la 150 de euro în sus pentru un loc în căminele studențești din Chișinău
(Foto: UNIMEDIA)

PAS Youth susține că acest lucru este posibil și din cauza cadrului normativ neadecvat. Spre exemplu, criteriile în baza cărora se oferă camerele nu sunt clar descrie în regulamentele universităților. Mai mult, partidul susține că "nu toate locurile din cămine sunt scoase la concurs, iar studentul nu poate verifica real câte locuri mai sunt libere".

Pub

"Această carență duce la faptul că până și studenții cu media foarte bună rămân adesea fără loc în cămin pe motiv că locuri nu mai sunt. La „achitarea” mitei de 200 EUR, brusc locuri se găsesc", spune PAS Youth.

Astfel, partidul a solicitat ca instituțiile responsabile să se autosesizeze: Guvernul Republicii Moldova să completeze regulamentul-cadru privind funcţionarea căminelor; universitățile să facă publică pe site-ul instituției lista integrală a celor care au solicitat cămin cu punctajul acumulat de către fiecare, precum și numărul de locuri disponibile în cămine. PAS cere și autosesizarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și CNA.

Anterior, UNIMEDIA a scris despre căminele Universității de Stat, în care condițiile oferite studenților variază în funcție de banii pe care sunt gata să îi achite.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub