Parlamentul European decide mâine dacă va acorda 100 mil. de euro RM: Ce condiții impune UE

Parlamentul European va decide mâine dacă va acorda Republicii Moldova asistența macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro.

Parlamentul European decide mâine dacă va acorda 100 mil. de euro RM: Ce condiții impune UE
(Foto: europarlamentariisd.ro)

Eurodeputații se întrunesc astăzi în ședință pentru a dezbate subiectul acordării banilor, iar mâine se va supune votului. În cazul unui vot pozitiv, UE va asigura o combinație de granturi și împrumuturi pentru a susține țara, care se reface după o criză economică și politică. Pentru a beneficia de acest sprijin, Moldova trebuie să respecte democrația, statul de drept și drepturile omului, iar banii acordați să fie folosiți și pentru lupta împotriva corupției, conform acordului din iunie cu miniștrii UE.

Suma propusă a fi acordată de Uniunea Europeană este de 100 de milioane de euro, sub forma unui împrumut pe termen mediu de 60 de milioane de euro şi 40 de milioane sub formă de granturi. Banii vor fi oferiţi în câteva tranşe, atât anul acesta cât şi în 2018. Şi asta nu e tot. Comisia Europeană va condiţiona fiecare tranşă. Astfel, pentru acordarea asistenței și pentru plata fiecăreia dintre cele trei tranșe, autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, privind reforma sistemului electoral, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit și a statului de drept.

Aceasta este a doua oară după 2010 când UE va furniza assitență macro financiară Moldovei. Dacă va fi adoptată, cele 100 mil de euro se echivalează cu 25% din nevoile financiare externe ale țării. Moldova a intrat în recesiune economică în 2014, când economia și mediul politic au fost afectate de un scandal bancar și de dificultăți financiare, care au coincis cu nivel scăzut al exporturilor. Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE- Republica Moldova, care a intrat în vigoare în septembrie 2014.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI