ora: 14:12, 03 iul 2017 10083
Autor: Eugen Durbala

Parlamentul European decide mâine dacă va acorda 100 mil. de euro RM: Ce condiții impune UE


Parlamentul European decide mâine dacă va acorda 100 mil. de euro RM: Ce condiții impune UE
Foto: europarlamentariisd.ro

Parlamentul European va decide mâine dacă va acorda Republicii Moldova asistența macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro.

Eurodeputații se întrunesc astăzi în ședință pentru a dezbate subiectul acordării banilor, iar mâine se va supune votului. În cazul unui vot pozitiv, UE va asigura o combinație de granturi și împrumuturi pentru a susține țara, care se reface după o criză economică și politică. Pentru a beneficia de acest sprijin, Moldova trebuie să respecte democrația, statul de drept și drepturile omului, iar banii acordați să fie folosiți și pentru lupta împotriva corupției, conform acordului din iunie cu miniștrii UE.

Suma propusă a fi acordată de Uniunea Europeană este de 100 de milioane de euro, sub forma unui împrumut pe termen mediu de 60 de milioane de euro şi 40 de milioane sub formă de granturi. Banii vor fi oferiţi în câteva tranşe, atât anul acesta cât şi în 2018. Şi asta nu e tot. Comisia Europeană va condiţiona fiecare tranşă. Astfel, pentru acordarea asistenței și pentru plata fiecăreia dintre cele trei tranșe, autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, privind reforma sistemului electoral, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit și a statului de drept.

Aceasta este a doua oară după 2010 când UE va furniza assitență macro financiară Moldovei. Dacă va fi adoptată, cele 100 mil de euro se echivalează cu 25% din nevoile financiare externe ale țării. Moldova a intrat în recesiune economică în 2014, când economia și mediul politic au fost afectate de un scandal bancar și de dificultăți financiare, care au coincis cu nivel scăzut al exporturilor. Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE- Republica Moldova, care a intrat în vigoare în septembrie 2014.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +11 (11)
  Si pina acum erau puse conditii,dar mai mult formal.Cind s-a furat miliardul,tot existau conditii.Iata trebue sa fie cazuri de refuz a alocarii unor transe in caz de nerespectare a uneia sau altei conditii.Sa auzim,de exemplu,ca Moldova nu a primit o transa de 30 milioane de euro din cauza ca nu s-au respectat conditiile Comisiei de la Venetia.Atunci a fi clar si lumea ar intelege ca in UE sunt oameni seriosi.
  • +8 (8)
   De acord 100% Pînă acum UE a demonstrat o toleranță exagerată față de mafioții locali, ceea ce alimenta propaganda rusă precum că plohotniuc este susținut de ei și SUA.
   • -9 (9)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    pai este sustinut (prin inactiune) ca de altfel demult era finantat un maidan / nou 7 aprilie la Chisinau). dar asa Moldova asta- и нам не нужно, но и другим не дадим))
    • +2 (2)
     Imi pare rau sa o spun, dar astia sunt bani aruncati in vint. Ajutat trebuie cel care merita.
 • +6 (6)
  Nu cred ca e cazul sa se mai vorbeasca despre respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia de catre actuala "guvernare" mafiota,principala recomandare fiind de a nu modifica sistemul de vot.Daca doreau sa respecte toate recomandarile comisiei vizate,atunci nu se mai prelungea spectacolul (cum altfel poti numi dezbaterile pe o tema,in privinta careia autorii "dezbaterilor" au spus ca decizia e hotarata deja?) si legea era retrasa de pe ordinea zilei sau "pro-europenii" (cel putin) isi retrageau semnaturile si refuzau s-o mai voteze in lectura a doua.
  -
  Adresare catre deputatii din Parlamentul European: d-lor deputati,nu acordati acesti bani,aratati cetatenilor R.Moldova cum "guvernantii" de aici "au grija" de ei! Doar asa e posibil ca cetatenii sa inteleaga mai bine cine sunt cei din PD si PSRM,si sa nu le mai acorde sustinere in viitor! Si asa ati dat dovada de o toleranta prea mare in privinta astora de la putere,care stiu doar sa fure si sa mimeze reforme!
 • +2 (2)
  Sa speram ca EU le va da un picior in fund mafiotilor ce ne conduc, dar nu bani.
 • 0 (2)
  Dodon nu era interesat si nu cred ca mai are nevoie de banii astia

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA