ora: 19:12, 17 mai 2017 2296 3 Autor: Eugen Durbala

Parlamentul European a votat în favoarea suspendării drepturilor de vot ale Ungariei, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei


Parlamentul European a votat în favoarea suspendării drepturilor de vot ale Ungariei, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei
Foto: AP

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie pentru declanşarea Articolului 7 în cazul Ungariei, care prevede suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene, notează MTI.

Propunerea comună de rezoluţie a fost depusă de către Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, grupul Verzilor şi Stânga Unită Europeană (GUE) şi a venit imediat după decizia Ungariei de a aproba o lege controversată privind închiderea Universităţii Central Europene din Budapesta.

Potrivit documentului, situaţia actuală din Ungaria "reprezintă un risc evident privind încălcarea valorilor europene, care justifică lansarea procedurii pentru Articolul 7". Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) va elabora un raport privind situaţia din Ungaria.

Rezoluţia, adoptată cu 393 de voturi pentru, 221 împotrivă şi 64 de abţineri, arată că evoluţiile observate în Ungaria în ultimii ani reprezintă o "ameninţare sistemică la adresa statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale".

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene nu a mai fost invocat niciodată şi prevede suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru în Consiliul European.

Parlamentul European solicită guvernului ungar să suspende modificările aduse Legii învăţământului superior şi cere Comisiei Europene să "monitorizeze cu stricteţe" utilizarea fondurilor UE de către guvernul de la Budapesta. De asemenea, lista presupuselor infracţiuni comise de guvernul Ungariei în ultimii ani include atacuri împotriva "organizaţiilor societăţii civile şi apărătorilor drepturilor omului, drepturilor solicitanţilor de azil, libertăţii de asociere, libertăţii de exprimare, pluralismului mass-media".

Suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în instituţiile comunitare va intra în vigoare dacă patru cincimi dintre membrii Consiliului European vor vota în favoarea adoptării acesteia.

 

Comentarii (3)
 • -12 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  intrebarea este alta - cat timp vor mai rabda state suverane ca Ungaria, Polonia, Austria s.a. ca ele, aceste directive unilaterale.
  • +7 (7)
   Ce inseamna "directive unilaterale"? Ai citit articolul? Ungaria este membru UE,in aceasta calitate si-a luat anumite obligatiuni la aderare,pe care acum le incalca.Iar suspendarea dreptului de vot este prevazuta in legislatia UE,se vorbeste clar despre Art.7.
   Daca incalci legea,e normal sa fii pedepsit conform legislatiei in vigoare,nu vad ce argumente plauzibile pot fi aduse.
   P.S.Inteleg ca alta e pricina pentru care aperi Ungaria in acest caz...
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ultima fraza din articol parca confirma ca dreptul nu este este suspendat - 4/5 din tari trebuie sa valideze.
  Sa vedeti si ce argumente se aduc - "lista presupuselor infracţiuni comise de guvernul Ungariei în ultimii ani include atacuri împotriva "organizaţiilor societăţii civile şi apărătorilor drepturilor omului, drepturilor solicitanţilor de azil, libertăţii de asociere, libertăţii de exprimare, pluralismului mass-media". Probabil Jorik Soros s-a plans alcoolicului Iunker ca i s-au inchis organizatiile, pe care le finanteaza.
  Pana acum am auzit ca Orban doar incearca sa limiteze accesul nespalatilor pe teritoriul statului si limiteaza radical interventia unor mizerii gen Soros in viata publica.
  Ne place sau nu, Orban pare a fi un simplu patriot al tarii sale, iar povestea cu dictatura pare inflata pe drojdii de baietii internationali, care au de pierdut in urma masurilor guvernului ungar....

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Externe
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA