Organizațiile de susținere a businessului din țările Parteneriatului Estic și a Uniunii Europene au discutat provocările cu care se confruntă și au prezentat recomandări pentru factori de decizie

Peste 100 de organizații de susținere a businessului din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, dar și din statele membre ale UE, s-au întrunit astăzi în Erevan pentru a discuta implicarea sectorului privat în procesul de formare a politicilor în țările Parteneriatului Estic (PE).

Evenimentul dat a fost parte a Săptămânii EU4Business (UE pentru Business) din Armenia, la care s-au prezentat și reprezentanții Comisiei Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Centrului Internațional de Comerț (CIC) și partenerii de consorțiu East Invest 2.

Organizațiile de susținere a businessului din țările Parteneriatului Estic și a Uniunii Europene au discutat provocările cu care se confruntă și au prezentat recomandări pentru factori de decizie

Potrivit Dlui Mathieu Bousquet din partea Departamentului General al Comisiei Europene pentru Vecinătate și Negocieri privind Extinderea "această conferință este o oportunitate deosebită să aducem împreună organizațiile de susținere a businessului din toate țările Parteneriatului Estic și să dezvoltăm spiritul de proprietate a comunității East Invest. Cred că astăzi am reușit să facem încă un pas înainte pe drumul susținerii businessului, făcând vocea lor auzită și ajutându-i să acceseze piețe noi".

Vice Prim-Ministru Dl Gabrielyan a salutat participanții programului East Invest 2 în Armenia din partea Guvernului Republicii, spunând că este un privilegiu să fie gazda conferinței anuale a partenerilor în cadrul programului. Dlui a subliniat că programul East Invest este o inițiativă importantă, care ajută la consolidarea organizațiilor de susținere a businessului (OSB) din țările Parteneriatului Estic pentru ca acestea, la rândul lor, să ofere suport eficient organizațiilor locale de business mic și mijlociu pe calea de accesare a pieței UE.

Conferința anuală a partenerilor a oferit OSB o oportunitate unică de a se familiariza cu activitățile proiectului East Invest 2 susținut de UE și de a înțelege mai bine rolul acestuia în promovarea cooperării economice între țările UE și ale Parteneriatului Estic. Acest eveniment a permis antreprenorilor să găsească noi parteneri de cooperare și să facă schimb de experiențe.

În 2016 scopul principal al conferinței partenerilor a fost lansarea procesului de elaborare a unui document regional de poziție din partea OSB, care conține recomandări adresate factorilor politici din cele șase țări ale Parteneriatului Estic. Participanții la eveniment au ținut discuții aprofundate despre rolul Dialogului Public Privat (DPP), importanța proceselor și procedurilor corecte pentru un dialog de succes, precum și bunele practice care pot să facă eficientizeze acest dialog.

Separat au fost discutate temele cu privire la îmbunătățirea accesului la piețe, integrarea în lanțurile valorice globale, provocări ce țin de accesare și obținere a finanțelor necesare, abilități și inovații.

Documentul regional de poziție va fi finalizat până la mijlocul anului 2017. 

Informații generale

Proiectul East Invest 2 este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiative EU4Business implementate ca parte a Parteneriatului Estic din septembrie 2014. Obiectivul general al proiectului este de a facilita crearea și dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil și a sectorului privat competitive în țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), prin creșterea fluxurilor comerciale și de investiții între aceste țări și statele membre ale UE. Acesta oferă oportunități sectorului de business din țările Parteneriatului Estic și din UE să se implice direct în cooperare utilă asupra uneia din cele patru domenii de prioritate convenite în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga în anul 2015, și anume dezvoltarea oportunităților de piață. 

Grupul-țintă al proiectului East Invest 2 include organizațiile de susținere a businessului (OSB) și organizațiile de business mic și mijlociu (SMEs) din cele șase țări ale Parteneriatului Estic cu potențial de dezvoltare a relațiilor de cooperare reciprocă și de investiții cu omologii din UE.

Conferința anuală a partenerilor din Erevan este a doua ediție a Conferinței anuale a partenerilor în cadrul proiectului East Invest 2. 

Persoana de contact:

Stanislav Daskalov, lider de echipă de la East Invest 2 : daskalov@eurochambres.eu; tel: +32 (0)2 282 08 60 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub