Citește toate știrile la acest subiect

Opinia lui Eșanu cu privire la dosarul „Filat vs Moldova”, respins de CEDO

Actualul viceministru al Justiției, fost reprezentat al Moldovei la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu, a ținut să comenteze respingerea de către CEDO a solicitării președintelui PLDM, Vlad Filat, transmite UNIMEDIA.

Opinia lui Eșanu cu privire la dosarul „Filat vs Moldova”, respins de CEDO
Nicolae Eșanu, viceministru Justiției (Foto: UNIMEDIA)

Acesta a precizat că cei care afirmă că judecătorii Curții Europene au confirmat hotărârii Curții Consituționale din Republica Moldova sunt persoane care trișează sau nu cunosc legislația.

„CtEDO niciodată nu a examinat și nici nu este abilitată cu dreptul de a examina constituționalitatea, legalitatea sau temeinicia unui act adoptat la nivel național. Curtea Europeană examinează exclusiv cererile privind încălcarea unui drept garantat de Convenție. Astfel, cei care afirmă că în cauza Filat vs Republica Moldova, CtEDO a confirmat celebra hotarâre a Curții Constituționale ori nu cunosc materia ori trișează. Tertium non datur (latină: nu există niciun temei)”, scrie Eșanu pe Facebook.

Pub

Precizăm că, recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins drept inadmisibilă cererea depusă de Partidul Liberal Democrat și Vlad Filat împotriva Republicii Moldova, prin care a fost contestată decizia Curții Constituționale, din 22 aprilie 2013.

UNIMEDIA amintește că, Curtea Constituțională a luat la 22 aprilie 2013 o decizie care a născut mari controverse. Printr-o hotărâre a CC se sugerează că Vlad Filat nu mai putea fi prim-ministru din cauza suspiciunilor de corupție care ar plana asupra sa și Guvernului condus de el. 

Ulterior, PLDM a calificat această decizie „drept una politică, bazată pe suspiciuni, care încalcă prezumția nevinovăției”. Deși contestă hotărârea CC, Vlad Filat a anunțat că se va conforma deciziei Curții și nu va mai candida la funcția de prim-ministru. Partidul Liberal Democrat l-a înaintat pe Iurie Leancă în funcția de premier.

Atunci președintele PLDM a anunțat că se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit lui, drepturile sale de cetățean au fost încălcate și s-a creat un precedent foarte periculos. „În calitate de cetățean al Republicii Moldova mi-au fost îngrădite drepturile mele constituționale. Având în vedere că este o decizie a Curții Constituționale, cale de atac nu există. Deci, este firesc că urmează să aflăm răspunsul din partea Curții Europene pentru Drepturile Omului”, a menționat atunci Filat.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub