ora: 10:44, 17 iul 2014 7684
Autor: Ana Sîrbu

Opinia lui Eșanu cu privire la dosarul „Filat vs Moldova”, respins de CEDO


Opinia lui Eșanu cu privire la dosarul „Filat vs Moldova”, respins de CEDO
Nicolae Eșanu, viceministru Justiției
Foto: UNIMEDIA

Actualul viceministru al Justiției, fost reprezentat al Moldovei la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu, a ținut să comenteze respingerea de către CEDO a solicitării președintelui PLDM, Vlad Filat, transmite UNIMEDIA.

Acesta a precizat că cei care afirmă că judecătorii Curții Europene au confirmat hotărârii Curții Consituționale din Republica Moldova sunt persoane care trișează sau nu cunosc legislația.

„CtEDO niciodată nu a examinat și nici nu este abilitată cu dreptul de a examina constituționalitatea, legalitatea sau temeinicia unui act adoptat la nivel național. Curtea Europeană examinează exclusiv cererile privind încălcarea unui drept garantat de Convenție. Astfel, cei care afirmă că în cauza Filat vs Republica Moldova, CtEDO a confirmat celebra hotarâre a Curții Constituționale ori nu cunosc materia ori trișează. Tertium non datur (latină: nu există niciun temei)”, scrie Eșanu pe Facebook.

Precizăm că, recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins drept inadmisibilă cererea depusă de Partidul Liberal Democrat și Vlad Filat împotriva Republicii Moldova, prin care a fost contestată decizia Curții Constituționale, din 22 aprilie 2013.

UNIMEDIA amintește că, Curtea Constituțională a luat la 22 aprilie 2013 o decizie care a născut mari controverse. Printr-o hotărâre a CC se sugerează că Vlad Filat nu mai putea fi prim-ministru din cauza suspiciunilor de corupție care ar plana asupra sa și Guvernului condus de el. 

Ulterior, PLDM a calificat această decizie „drept una politică, bazată pe suspiciuni, care încalcă prezumția nevinovăției”. Deși contestă hotărârea CC, Vlad Filat a anunțat că se va conforma deciziei Curții și nu va mai candida la funcția de prim-ministru. Partidul Liberal Democrat l-a înaintat pe Iurie Leancă în funcția de premier.

Atunci președintele PLDM a anunțat că se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit lui, drepturile sale de cetățean au fost încălcate și s-a creat un precedent foarte periculos. „În calitate de cetățean al Republicii Moldova mi-au fost îngrădite drepturile mele constituționale. Având în vedere că este o decizie a Curții Constituționale, cale de atac nu există. Deci, este firesc că urmează să aflăm răspunsul din partea Curții Europene pentru Drepturile Omului”, a menționat atunci Filat.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +16 (28)
  Bine ca blogherii afiliati, si toate portalurile de stiri care apartin unuiindivid s-ar cu scrisul articolelor, ca Filat a primito in fata, ca numai stiue ce, Timpul.md toata ziua publica numai articole cu inamicul lor pricipal Vlad Filat,parca alte teme de discutie numai au, in tara asta numai avem probleme.
  • +14 (26)
   Sigur ca e doar politica aici,si nici un fel de justitie si dreptate...Anume din acest motiv PLDM ne duce in UE,pentru ca legea sa fie lege!!!!
   • +11 (21)
    Pai, "Tampul".mai-da are tulburari de comportament. De dimineata si pana seara.
    • 0 (8)
     Si cica este lume,
     Multa lume de pe la noi,
     Care zi noapte varsa zoi,
     Si nu o varsa pe oricine,
     Dar cum comanda vine.
     Filat , e des ales,
     Sa fie ponegrit din interes,
     Dar interesul cui sa fie?
     A lui cel ce P....ka detine?
     Si trece Timpul,
     Si scrie timpul,
     Ramane in istorie,
     Facind la comanda cuiva glorie
     Dar timpul trece,
     Minciuna la iveala iese
     • -1 (9)
      Minciuni conjuncturale. Minciuni ingramadite ad-hoc. Minciuni desucheate. Minciuni tamaduitoare. Minciuni solemne. Minciuni la comanda. Minciuni josnice si marsave. Ce mi se pare mai suspect in toata aceasta tevatura CEDO-nica-Sodomica este ca in locul argumentelor ni se ofera jigniri si ignoranta.
  • +12 (24)
   Filat este cel ce ne tirie in sensul direct al cuvintului in UE,si voi il faceti corupt? Va simtiti bine??Asa se rasplateste un om?
   • +11 (21)
    Macar un blogher cu scaun la cap,defapt toti stim ca decizia este politica dar nu recunosc toti,invidia si interesul partidului este mai important pentru unii...
   • 0 (10)
    De nu era dl Filat, pe dracu mai pupau lingaii, cotcarii, pucistii s.a. avortoni Acordul de asociere.
 • +17 (25)
  O opinie corectă. Ce va face Filat mai departe, după acest verdict, este mai important,decât schelălăitul țâncilor lui Plohotniuc.
  • +2 (10)
   Vlad Filat e cel mai performant om politic din ultimii 2o de ani. Are toate cunostintele necesare si toate calitatile sa fie promotorul aderarii la UE. Plahotz-Voda, insa, reprezinta o alta caracatita rosie. Va acapara totul, va tine sub papuc Procuratura si va bloca reforma in justitie.
 • -13 (25)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Mai aveti sa aparati figura lui filat! Cum pot sa zici ca filat e onest si nu e corupt? Toata lumea stie cit de mult a furat si continuie sa fure, sa faca bani din mita, pe care o primeste de la ministrii si restul mincailor pe care ia pus in functii. Nu va mai prostituati pentru filat.
  • +13 (23)
   Asta e si problema,nici o dovada nu aveti,ca babele la tara ,vorbiti din invidie!
 • -9 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  lo-lo-lo, ȘĂFU*...Adieu.
 • +12 (22)
  deci ca să fie clar e vorba de obiectul plângerii, nu de persoana care a depus-o. Vreau sa văd ce vor face mai departe pentru că Plahotniuc a făcut treaba asta sa fie legala din toate punctele de vedere.greu va fi sa demostreze ceva Filat,dar sper sa iasa din glodul si zoile iestea.A facut multe pentru tara si nu merita asa o injosire

  Sunt cetățean activ
 • -10 (20)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Domnule Esanu. In asa caz de ce nu i-ai spus superiorului dumitale de partid, lui Al vostru Vlad Filat sa nu depună plângere la CEDO? Dacă știați ca CEDO nu examinează legalitatea hotărârilor Curților Constituționale, de l-ati incurajat pe Filat sa depună aceasta plângere. Dumneata cu Efrim, care va pricepeți si comentai orice, la-ți băgat pe Filat în acest rahat, acum din ou comentați. Doar niște răuvoitori și elemente total subversive au putut sa-i de lui Filat aceasta idee total idioata de a se plânge la CEDO. Nu-i asa ca ați vrut sa trișați? In cazul comunicării dosarului Efrim ar fi recunoscut acțiunea și situația ar fi fost rezolvata... Sunteți un golan cu pretenții de intelectual, nimic mai mult. Îmi pare rău pentru dumneata ca ai căzut atât de jos.

  Sunt cetățean activ
  • +11 (19)
   Prin aceasta decizie CEDO a demonstrat ca prostituia in Moldova inca se mentine la nivel,dar nu-i nimic,in curind vom intra in UE si Plohis cu banda lui va fi dupa gratii!
 • -9 (17)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Lăsaţi-l pe Filat să fie şef, el asta îşi doreşte. Parlamentul actual are mulţi de tipul lui Filat. Sperăm pe viitoar să mai apară şi oameni noi, cu ceva mai multă demnitate.
 • -5 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Spiridusii verzi au se tem de adevăr. Au marcat comentariul meu anterior ca spam. Niște javre. Va pricepti doar la dat limbi in fundul lui Filat, mai mult la nimic.

  Sunt cetățean activ
 • +5 (13)
  cita nedreptate.....cind va disparea aceasta problema moldovenilor? coruptia? voronin ca toata lumea il cunoaste continua sa mai fie implocat in politica si sa incalzeasca scaunul.....Candidatura lui Leanca este una minunata,el a muncit si munceste inca mult pentru Moldova, impreuna cu Filat, cu toate ca i s-au incalcat drepturile de cetatean in primul rind, oare nu este si aici un joc politic?
 • -5 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  las-o mai moale mai juristule de Esanu CEDO a procedat destul de corect,Filea la puscarie trebuie sa stea.Tie citi bani ti-au platit pentru prostiile care le spui?Filea la puscarieeeeeeeeeeeeee
 • -6 (14)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  E mare gradina Domnului.....!
  Cind ma uit cit sunteti,ma bucur! Esiti si protestati impotriva hotaririi CC,impotriva CEDO! Ce stati si va dati cu parerea.La actiune!
  Lui Ion,nonconformistul,O[ana.mai lasati fumatul,ca ati luat-o razna.Se perde tara fara hotul de FilatDaca nu era alde Filat,poate nu ajungeam in halul asta,Domnilor!
  Acma cespre parerea vice-ministrului,tov.Esanu! Dupa ce a lins cur Rosu,a trecut la verdeata.Huu,Huu,Huu,la groapa cu gunoi,jurist soveticus!
  • +6 (12)
   Sosfuuucle, nu te agita ca nu esti suc. De asta data chiar ca ai fumat ceva stricat.
 • -5 (13)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  de azi Filat va sta cu ulciorul de vin in mina si cintind "ne vezet mne v jizni,povezet v liubvi"
 • +1 (3)
  HELLO BOYS< HELLO UNIMEDIA
  Stimabilul ESANU, fost reprezentant al RM in C0misia de la Venetia??) este cel care triseaza!!Probabil de invidios ce este. Rezolutia CEDO este clara si fara echivoc si a facut de ras atat(sunt doi subiecti impricinati !!) pe VLAD FILAT cat si PLDM!! FARA DREPT DE APEL!!! Ceea ce face complect neonorabilul ESANU,este POLITIZAREA JUSTITIE- lucru f f grav intr-o democratie. Atentie mare deci, pentru ca justitia "moldava" are de trecut examene foarte grele in privinta reformarii ei democratice!Oricum ,succesul de acum al Curtii Constitutionale din Basarabia este ENORM!!Lupta impotriva coruptiei , cu o astfel de CC are toate sansele sa iasa victorioasa. Probabil mai repede si mai calitativ ca in Romania!!Aviz amatorilor si marilor rechini !! BRAVO !!

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA