ONG-urile de media îndeamnă autoritățile să nu discrediteze jurnaliștii

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea față de ultimele declarații ale premierului Pavel Filip în legătură cu poziția critică a presei față de acțiunile guvernării.

ONG-urile de media îndeamnă autoritățile să nu discrediteze jurnaliștii

Referindu-se la succesele pe care le-a obținut Republica Moldova în politica externă în ultimul timp, prim-ministrul a lăsat să se înțeleagă că mass-media ar fi implicate într-o campanie de propagandă concentrată pe minimalizarea impactului succeselor guvernării. “... toți acei care vin cu atacuri – instituții media, formațiuni politice din așa-numita opoziție – eu nu consider că sunt niște adversari ai guvernării, dar consider că sunt niște adversari ai modernizării Republicii Moldova și în primul rând – ai cetățenilor”, a declarat Pavel Filip.

Considerăm că asemenea insinuări și acuzații voalate – proferate la cel mai înalt nivel și perpetuate ulterior în toate straturile societății, prin intermediul canalelor comode guvernării – contribuie la radicalizarea discursului public și la discreditarea jurnaliștilor care își exercită meseria de manieră profesionistă în scopul asigurării bunei funcționări a unui stat democratic. Or, este inadmisibil ca mass-media care critică guvernarea și promovează responsabilizarea clasei politice, să fie echivalată cu un inamic public.

Pub

Reamintim că rolul mass-media include supravegherea activității guvernanților și a politicienilor și, respectiv, informarea corectă a cetățenilor. Iar supravegherea presupune un control permanent și o prezentare critică a activității sferei politice.

Îndemnăm autoritățile publice și înalții demnitari să respecte legislația curentă, normele democratice și standardele general acceptate ale discursului public, pentru a nu permite încălcarea drepturilor legitime pe care le au jurnaliștii în exercitarea atribuțiilor lor profesionale.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Centrul ”Acces-Info” 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI