ora: 17:13, 13 sep 2012 4095
Autor: Radu Burdujan

Oficial european: A fi membru al Comunității Energetice este un mare avantaj


Oficial european: A fi membru al Comunității Energetice este un mare avantaj
Marlene Holzner
Foto: mapo.al
Oficialii europeni deocamdată nu comentează propunerea Federației Ruse către Republica Moldova, ca aceasta din urmă să se retragă din comunitatea energetică europeană și să renunțe la implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unor prețuri mai mici la gazele rusești, transmite UNIMEDIA.

„Nu aș dori să comentez acest caz particular” - astfel a răspuns reprezentant al Comisiei Europene, Marlene Holzner, la întrebarea pusă de jurnalistul agenției de presă ucrainene UNIAN. „Cred că a fi membru al Comunității Energetice este un mare avantaj, și acest avantaj reprezintă accesul la piața energetică europeană”, a mai spus Holzner în cadrul unui briefing susținut la Bruxelles.

UNIMEDIA amintește că, potrivit presei ruse, R. Moldova ar fi cerut o reducere de 30% la prețul la gaz. În schimb,partea rusă ar fi condiționat solicitările R. Moldova cu denunțarea protocolului semnat de țara noastră ce prevede aderarea la pachetului energetic al UE, plus achitarea datoriilor de 4,1 mlrd de dolari pentru gaz. Premierul Vlad Filat a declarat în seara zilei de miercuri că nu a simțit condiționări în dialogul cu Putin și Medvedev.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -3 (5)
  „Nu aș dori să comentez acest caz particular” translat in romana "puțin ne pasa" sau "ne doare in cot de Republica Moldova".
  Si asta da conditie, sa dam datoria de 4.1 mlrd de dolari? asta e tot bugetul tarii.
  Si dupa asta sa nu mai vrei Unire cu Romanie si sa vrei aderare la Uniunea Euroasiatica. Tre sa fii un mare gunoi sa vrei asa ceva.
  • +3 (3)
   Republica Moldova nu are datorii la gaz, compania MoldoovaaGaz apartine 67% companiei Gazprom. Doar statul nu raspunde pentru datoria mea la banca pentru casa, de ce sa raaspunda de datoria unei companii private care vinde gaz? ei ce sunt mai saraci ca mine? sau asta e statul si guvernul lor poate si noi nu stim?
 • +3 (3)
  D-na Marlene a vrut sa spuna ca e decizia voastra! Fugariti-va dupa morcogelul rusului si va ve-ti trezi in groapa!
  In privinta datoriei, datoria pentru gazele livrate Transnistriei este de 3,5 miliarde de dolari, iar a Republicii Moldova de doar 600 milioane dolari. Adica daca lor le trebuiau banii pentru gaz puteau sa shuere la Tiraspol si aceia vindeau tot si ii plateau, dar nu au vrut.
  Au lasat sa se foloseasca acei bani pentru intarirea "statalitatii" Trasnistrieisi acum noi sa platim? Noi ar trebui sa cerem 3.5 miliarde de la ei caci au fost nimic mai mult decit o implicatie in treburile interne ale Moldovei . Si cine ii impiedica la expirarea contractului sa ne mareasca pretul de citeva ori? Noi nu vom avea alternative de livrare iar ca sa devii iar membru iti ia ani. Brinza in capcana, nimic mai mult.
  UE&Romania; este unica solutie!!!
 • +2 (2)
  Rusia ofera Transnistriei anual cite 500000 dolari ajutor umanitar,sa-si tie ajutorul acasa si sa-l egaleze cu datoria ce o are Transnistria pentru Gaz si in citiva zeci de ani isi intorc pirleala...
  • 0 (0)
   Esti convins sa toti banii ajuns la separatisti? O parte buna se spala din ei. Rusii nu finanteaza proiecte fara mari rezerve si prognoze.
 • +1 (1)
  Bravo!Iata si cineva care gandeste bine si pune intrebarea corect!Statul detine doar 35,33% din actiunile companiei Moldova-Gaz,deci nu este o companie de stat a R.Moldova.Daca aceasta companie nu poate(nu vrea)sa-i impuna pe consumatorii din stanga Nistrului sa-si achite datoriile- sa falimenteze.Parca asa spune legea.
 • +3 (3)
  Cu datoria de 3.5 miliarde se rezolvă totul foarte ușor - putem vinde MMZ (uzina metalurgică de la Rîbnița) și centrala electrică de la Cuciurgan - de jure ele aparțin RMoldova, dacă și datoriile lor aparțin RMoldova
 • +1 (1)
  dar de ce trebuie sa achitam datoria Transnistriei? ...acestea sunt si cheltuielile cazacilor care s-au oplosit acolo... pentru stationare sa i-a arenda si sa-si plateasca datoriile.
 • 0 (0)
  Studiaţi ISTORIA SACRĂ a ţării după cărţile MOLDOVA COSMICĂ, ASTRODESTINUL MOLDOVEI şi DRAGONUL (Poşta Moldovei, Pro Noi) şi înălţaţi monument legendarei MIORIŢA – Mama Cosmică. În toate capitalele ţărilor europene găsiţi statui consacrate simbolurilor sacre.

  Sunt cetățean activ

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA