Oamenii de ştiinţă au găsit aur în valoare de 2 milioane de dolari în sistemul de canalizare din Elveţia

Oamenii de ştiinţă elveţieni au găsit aur într-un loc cu totul neaşteptat: în canalizarea şi instalaţiile de epurare a apei uzate din această ţară, scrie CNN, citată de mediafax.

 

 

Oamenii de ştiinţă au găsit aur în valoare de 2 milioane de dolari în sistemul de canalizare din Elveţia
(Foto: mediafax.ro)

O cantitate de aur, estimată 43 de kilograme, este purtată în fiecare an prin sistemele de canalizare eleveţiene, arată un studiu al Institutului de ştiinţă acvatică, Eawag.

Valoarea aurului pierdut astfel este estimată la 2 milioane de dolari, preţul curent.

Pub

Cercetătorii cred că firele de aur din sistemul de canalizare provin de la faimoasa industrie de ceasuri din Elveţia, dar şi de la rafinăriile de aur din ţară.

Studiul comandat de Oficiul federal pentru mediu a implicat 64 de instalaţii de epurare a apei uzate din toată ţara. În unele zone au fost descoperite concentraţii mai mari de aur decât în altele.

Într-o regiune a Elveţiei, renumită pentru numeroasele rafinării de aur, concentraţia de aur descoperită este atât de mare, încat metalul are potenţial de a fi colectat, spun cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au mai găsit şi alte elemente neaşteptate în apă: cantităţi mari de argint şi chiar minerale rare folosite la fabricarea dispozitivelor electronice.

Cercetătorii estimează că în jur de 3000 de kilograme de argint, în valoare de 1,8 milioane de dolari, preţul actual, se pierde prin canalizarea elveţiană în fiecare an.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI