O nouă lovitură pentru transportatori! Turcia vrea să anuleze regimul liberalizat pentru transportatorii de mărfuri din Moldova

O situaţie confuză s-a creat în relaţiile comerciale din Moldova şi Turcia. Astfel la doar 10 zile de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb dintre două state, autorităţile de la Ankara au decis anularea regimului liberalizat la transportul rutier de mărfuri pentru Moldova. 

O nouă lovitură pentru transportatori! Turcia vrea să anuleze regimul liberalizat pentru transportatorii de mărfuri din Moldova
(Foto: timpul.md)

Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA) anunţă că Ministerul Transporturilor, Afacerilor Maritime și Comunicațiilor al Republicii Turcia a decis introducerea din anul 2017 a autorizării transportului de mărfuri în regim bilateral și tranzit.

Problema va fi discutată în februarie la Chişinău

Pub

"Prin demersul Ministerului Transporturilor, Afacerilor Maritime și Comunicațiilor al Republicii Turcia din 10 noiembrie 2016, partea turcă a propus introducerea în anul 2017 a sistemului de autorizații pentru transportul bilateral și tranzit de mărfuri, precum și a transmis unilateral 500 autorizații bilateral/tranzit", se arată într-un comunicat al ANTA, scrie Mold-street.com.

Ulterior, în rezultatul negocierilor cu partea turcă, a fost obținută menținerea regimului liberalizat pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri și discutarea subiectului dat în cadrul ședinței Comisiei Mixte moldo-turce în domeniul transportului rutier internațional, care urmează să fie desfășurată în februarie 2017, la Chișinău.

Potrivit Agenţiei, relaţiile bilaterale în domeniul transportului rutier internaţional de pasageri şi mărfuri între Republica Moldova şi Republica Turcia sunt stabilite în baza Acordului interguvernamental, semnat la 03 mai 1994, la Chişinău, care prevede că transportul de mărfuri în regim bilateral, tranzit și în/din țări terțe se efectuează în bază de autorizații.

În acelaşi timp pentru a dezvolta relaţiile comerciale şi facilita transportarea mărfurilor, "în cadrul şedinţelor Comisiei Mixte moldo-turce în domeniul transportului rutier internațional, care s-au desfăşurat în anii 2002 şi 2003, părţile au stabilit liberalizarea transportului rutier de mărfuri între Republica Moldova şi Republica Turcia, precum şi în tranzit pe teritoriile lor", susţine ANTA.

Transportatorii din Moldova sunt de vină?

ANTA nu specifică din care motive Turcia a iniţiat astfel de acţiuni, dar anterior atenţiona operatorii de transport despre intensificarea controalelor efectuate de către autoritățile din Turcia şi insista asupra "necesităţii respectării prevederilor Acordului bilateral interguvernamental, Protocoalelor Comisiilor Mixte și reglementărilor internaționale, în special, în partea ce ține de completarea documentelor de transport". 

"În cadrul ședinței Comisiei Mixte moldo-turce în domeniul transportului auto internațional din 11 noiembrie 2015, partea turcă a subliniat că autoritățile de control stabilesc tipul transportării (bilateral, tranzit sau țară terță) nu doar în baza datelor cuprinse în Carnetul TIR și scrisoarea de trăsură (CMR), dar și în factura de plată (invoice) și declarația de export", preciza ANTA.

De vină pentru situaţia creată pare să fie partea moldovenească. Astfel încă în noiembrie 2015, în cadrul şedinţei Comisiei mixte moldo-turce, partea turcă a informat partea moldovenească despre utilizarea necorespunzătoare a permiselor de către transportatorii moldoveni.

Mai mult! S-a anunţat că operatorii din Moldova utilizează permise false la transportarea de mărfuri. În consecinţă autorităţile turce au cerut părţii moldoveneşti adoptarea de măsuri pentru a preveni astfel de cazuri. Peste un an de zile situaţia nu s-a schimbat şi respectiv Turcia a decis să anuleze regimul liberalizat la transportul rutier de mărfuri.

Acord de liber schimb cu Turcia

Continuarea aici.

[removed]//

[removed]

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub