O nouă guvernare, cu același șef la CNA

Viorel Chetraru își va păstra funcția de director al Centrului Național Anticorupție. La o înțelegere în acest sens s-a ajuns între PLDM și PD, în cadrul negocierilor pentru crearea Coaliției de Guvernare Pro-Europeană, transmite UNIMEDIA.

Totodată, Vama și Fiscul vor fi organizate într-o structură comună care va fi trecută din subordinea ministrului Finanțelor, sub controlul direct al prim-ministrului.
O nouă guvernare, cu același șef la CNA
Viorel Chetraru, director CNA (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Marian Lupu susține că democrații nu au insistat ca Viorel Chetraru să rămână în funcție. „Nu a fost o condiție a PD-ului. Noi nu am insistat ca anumite persoane să rămână în funcție. PD a avut un reper și o abordare foarte importantă ca să nu se intervină cu abordări subiective - ne place sau nu ne place. Trebuie să fie o abordare legală și de eficiență în activitate. Noi și în actualul Guvern avem persoane pentru care nu neapărat avem sentimente de simpatie”, a subliniat liderul PD în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

Structura care va reuni în componența sa Vama și Fiscul se va numi Agenția pentru venituri, iar Lupu anunță că vor fi schimbate persoanele din conducerea acestora. „Nu s-a schimbat doar denumirea și statutul. Această instituție va fi reformată și se va bucura de un control direct al primului ministru. De această instituție depinde mult economia țării, proiectele sociale, drumurile, etc. Putem să ne așteptăm și la o schimbare la față. Va fi schimbat și statutul ei: locul, rolul, funcția, abordările și oamenii. Eu știu ce înseamnă când o instituție este la nivelul 4-5 și când este sub controlul direct al Guvernului”, a precizat Lupu.

În concluzie, liderul formațiunii a ținut să precizeze că negocierile pentru crearea unei noi majorități parlamentare au fost dificile, mai ales că au fost nevoiți să pornească de la premisa de lipsă de credibilitate și încredere.

UNIMEDIA notează că în cadrul negocierilor pentru crearea Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană au intervenit mai multe blocaje în cadrul partajării instituțiilor precum CNA, Fisc, Vamă și Procuratura Generală. În final, Centrul Anticorupție ar fi rămas la PD, iar Vama și Fiscul la PLDM. Totodată, se insită că PG a rămas înafara partajărilot politice.

Amintim că PLDM l-a acuzat pe șeful CNA că ar acționa la comanda directă a lui Vlad Plahotniuc și ar intenta mai multe dosare politice exponenților liberal democraților. S-a dat o luptă strânsă pentru CNA. Democrații au obținut ca directorul CNA să fie declarat inamovibil, iar liberal democrații au reîntors instituția în subordinea Guvernului și intenționau să-l înlocuiască pe Chetrau.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub