O nouă amânare în procesul Băsescu vs. Dodon. Avocatul lui Igor Dodon nu s-a prezentat in instanţă

Procesul dintre Traian Băsescu şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, privind anularea cetăţeniei moldoveneşti, a fost amânat încă o dată, reprezentantul lui Dodon neprezentându-se la primul termen de judecată, a declarat, luni, pentru mediafax, Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.

Colaj: UNIMEDIA

„Reprezentantul preşedintelui Igor Dodon nu s-a prezentat la primul termen de judecată fixat pentru data de 30 mai, nefiind făcută nici dovada primirii citaţiei. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 30 iunie”, a declarat pentru MEDIAFAX, Andrei Bivol, avocatul fostului preşedinte Traian Băsescu.

Aceasta este cea de a doua amânare în procesul pe care Traian Băsescu i l-a intentat lui Igor Dodon, după ce președintele Republicii Moldova a înaintat la prima înfăţişare, din data de 16 mai, o cerere de recuzare care a dus la înlocuirea magistratului Viorica Puică, invocând că prin admiterea cererii de suspendare a decretului care anula cetăţenia moldovească judecătorul s-a antepronunţat asupra fondului cauzei.

Deşi instanţa a respins toate argumentele pârâtului, aceasta a concluzionat că situaţia creată între judecător şi părţile procesului este de natură să afecteze percepţia imparţialităţii judecătorului de caz şi a admis cererea de recuzare, a precizat avocatul lui Traian Băsescu, pentru MEDIAFAX, adăugând că încheierea nu se supune nici unei căi de atac. Ulterior, instanţa a stabilit a termen de judecată data de 30 mai.

UNIMEDIA amintește că președintele Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie curent decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova a lui Traian Băsescu. Tot atunci, Traian Băsescu l-a dat în judecată pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţinând că i-a retras cetăţenia în mod "arbitrar". Ulterior, la 21 martie, Judecătoria Chișinău a luat parte fostului președinte al României.

Ex-președintele Traian Băsescu a devenit cetățean al Republicii Moldova cu acte în regulă la data de 20 octombrie 2016.

Pe 3 noiembrie, Traian Băsescu și soția sa au depus jurământul. Ulterior, Igor Dodon declarase că nu este de acord cu acest decret și că îl va anula. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.