ora: 14:35, 11 ian 2017 15007

O companie a obținut drepturi exclusive de a explora zăcăminte de petrol pe o treime din teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 50 de ani


O companie a obținut drepturi exclusive de a explora zăcăminte de petrol pe o treime din teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 50 de ani
Imagine simbol
Foto: proactiveinvestors.co.uk

Compania americană Frontera Resources Corporation anunță că pe data de 2 ianuarie 2017 a semnat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova care prevede dreptul exclusiv al acesteia de a explora, produce și dezvolta resursele de hidrocarburi pentru o perioadă de 50 de ani în sudul Republicii Moldova.

Suprafața concesionată reprezintă aproape o treime din întregul teritoriu al Republicii Moldova – 3 milioane de acri, sau circa 12.000 km2, suprafața totală a Republicii Moldova fiind de 33.846 km2.

Managerii companiei au declarat că, inițial, vor demara o fază de explorare, care este posibil să se întindă pe durata a 10 ani, anunță InfoPrut.ro.

„Frontera este foarte încântată să încheie acest acord cu Guvernul Moldovei”, a declarat Steve Nicandros, directorul executiv al companiei.

„Acordul nostru reprezintă o nouă etapă a investițiilor americane în sectorul de petrol și gaze din Republica Moldova și semnifică, de asemenea, începutul unui efort concentrat de a ajuta statul în obținerea independenței energetice pe baza potențialului său în materia resurselor neexploatate”, a adăugat Nicandros.

Contractul semnat cu Guvernul de la Chișinău a fost negociat prin intermediul filialei companiei care activează pe flancul estic al Europei, Frontera Resourses International LLC.

Frontera Resourses, înființată în 1996, a apărut în analizele economice legate de fostele republici sovietice în 2015, fiind considerată o corporație care ar putea reduce dependența de gazul rusesc. La acea dată, Frontera Resourses activa în Georgia, iar SUA anunțau lansarea unui parteneriat cu această companie, care operează pe piețele emergente.

Strategia Frontera este aceea de a căuta oportunități în bazinele cunoscute din întreaga lume ca fiind purtătoare de hidrocarburi și unde contextele geopolitice sau economice au dus la izolarea lor într-o periferie a intereselor sau la un stadiu de subdezvoltare.

În prezent, compania exportă petrol din Georgia, folosind pentru transportul pe piața internațională căile ferate și portul georgian Batumi, de la malul Mării Negre, menționează aceeași sursă.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -1 (1)
  Dodon nu o fi suparat ca nu exploateaza rusii lui?! Ce prezident am ales noi si am stat si la rind ca prostu...!
 • 0 (0)
  afara cu asa investitori corupti
  http://edingagauz.md/sobitiya/poka-myi-krichim-na-mitingah-vlast-ukral/
  • 0 (0)
   edinagagauz.md :D , o sursa foarte demna de incredere :D
   • 0 (0)
    daca ai interes poti verifica si alte surse unde se vorbeste de 1 % pe care il v-a avea Moldova din zacamintele extrase. Africanii si primeaг mai mult de la colonizatori pentru aur si diamante :)))
    http://www.zdg.md/ru/?p=7057
 • 0 (2)
  Apu daca o sa ne scape de depependența de gazul rusesc konecino, e tare bine, pociti harașo. Eu la felma-s simti ca ”Frontera este foarte încântată să încheie acest acord cu Guvernul Moldovei”. de faptul ca O jumate de secol o sa faci ”ruble” si sa nu dai practic nimic la stat, nu ca poti sa cinti, dar si sa scrii poezii ne greh. A mai fost o kantoră "REDECO" LTD din SUA care vo 25 de ani tot ne fericesti cu gazul de alterantiva. Ei ruble, noi gaze , cei drept umane(făsîeli), dar in general a fost bine
 • +1 (1)
  In anii 90 tot o companie americana s-a apucat de asta si tot avea exclusivitate, nu mai tin minte pe cit zeci de ani...In rezultat nu s-a scos nimic, si deja in anii 2000 s-a aflat, ca aceasta a fost o metoda de a spala banii. Acum e dejavu?

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA