O companie a obținut drepturi exclusive de a explora zăcăminte de petrol pe o treime din teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 50 de ani

Compania americană Frontera Resources Corporation anunță că pe data de 2 ianuarie 2017 a semnat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova care prevede dreptul exclusiv al acesteia de a explora, produce și dezvolta resursele de hidrocarburi pentru o perioadă de 50 de ani în sudul Republicii Moldova.

Suprafața concesionată reprezintă aproape o treime din întregul teritoriu al Republicii Moldova – 3 milioane de acri, sau circa 12.000 km2, suprafața totală a Republicii Moldova fiind de 33.846 km2.

O companie a obținut drepturi exclusive de a explora zăcăminte de petrol pe o treime din teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 50 de ani
Imagine simbol (Foto: proactiveinvestors.co.uk)

Managerii companiei au declarat că, inițial, vor demara o fază de explorare, care este posibil să se întindă pe durata a 10 ani, anunță InfoPrut.ro.

„Frontera este foarte încântată să încheie acest acord cu Guvernul Moldovei”, a declarat Steve Nicandros, directorul executiv al companiei.

Pub

„Acordul nostru reprezintă o nouă etapă a investițiilor americane în sectorul de petrol și gaze din Republica Moldova și semnifică, de asemenea, începutul unui efort concentrat de a ajuta statul în obținerea independenței energetice pe baza potențialului său în materia resurselor neexploatate”, a adăugat Nicandros.

Contractul semnat cu Guvernul de la Chișinău a fost negociat prin intermediul filialei companiei care activează pe flancul estic al Europei, Frontera Resourses International LLC.

Frontera Resourses, înființată în 1996, a apărut în analizele economice legate de fostele republici sovietice în 2015, fiind considerată o corporație care ar putea reduce dependența de gazul rusesc. La acea dată, Frontera Resourses activa în Georgia, iar SUA anunțau lansarea unui parteneriat cu această companie, care operează pe piețele emergente.

Strategia Frontera este aceea de a căuta oportunități în bazinele cunoscute din întreaga lume ca fiind purtătoare de hidrocarburi și unde contextele geopolitice sau economice au dus la izolarea lor într-o periferie a intereselor sau la un stadiu de subdezvoltare.

În prezent, compania exportă petrol din Georgia, folosind pentru transportul pe piața internațională căile ferate și portul georgian Batumi, de la malul Mării Negre, menționează aceeași sursă.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub