ora: 07:45, 09 iul 2013 10064
Autor: Cristina Buzovschi

Noi măsuri antifraudă la BAC, începând de anul viitor


Noi măsuri antifraudă la BAC, începând de anul viitor
Maia Sandu, ministrul Educației
Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie
După ce în cadrul sesiunii de bacalaureat 2013 a fost implementat sistemul de monitorizare video, începând cu anul viitor ar putea fi implementate și alte măsuri care să prevină frauda din timpul examenelor. Ministrul Educației, Maia Sandu, se arată mulțumită de rezultatele obținute în acest an, însă își propune să împiedice ieșirea testelor în afara centrelor de BAC, relatează UNIMEDIA.

Șefa de la Educație a evitat să spună despre ce sistem este vorba, dar a asigurat că va fi unul eficient.

„Era important să implementăm acest sistem cu camere, acum avem dovada. Până acum venea candidatul și spune că nu a copiat, dovediți că am copiat. Acum îi arăți înregistrarea și nu poate să mai zică nimic. Condițiile nu s-au schimbat în acest an, noi doar ne-am asigurat că ele se respectă în acest an”, a specificat Maia Sandu în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

În context, ministrul a vorbit despre noi măsuri antifraudă care urmează să fie implementate începând cu anul viitor. „Nu este corect ca testul de BAC să părăsească centrul de BAC, dar în situația în care testul ajunge la 30 mii de oameni este complicat să te asiguri că acest lucru nu se va întâmpla. Deși toți au semnat declarația pe propria răspundere, oricum au intrat cu telefoane. Noi ne-am concentrat eforturile pentru a preveni intrarea de informații în centre. De anul viitor, vom avea niște soluții și pentru această problemă. Nu o să spun acum despre ce este vorba, dar o să vedeți la anul că va fi mai greu să se facă acest lucru”, a menționat sursa.

Până la urmă, Sandu nu crede că scoaterea testelor a avut un impact major pentru obiectivitatea evaluării elevilor. „Nu pretindem că a fost un proces perfect. Știm că a mai existat și fraudă, dar rezultatele arată cu a fost mult mai mică”, a accentuat aceasta.

UNIMEDIA precizează că în acest an, potrivit datelor preliminare de după contestații, circa 40% din candidați nu au promovat cel puțin un examen de BAC. Elevii care au obţinut note insuficiente vor putea susține examenele în mod repetat în perioada 15-20 iulie.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -4 (12)
  Da ați făcut bani în anul ăsta și cu contestările si cu examenul de bac, corupția e în fruntea mesei.
  • +2 (12)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • +2 (12)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • +2 (12)
     Comentariul a fost șters de redacție.
     • 0 (8)
      Comentariul a fost șters de redacție.
      • +1 (5)
       Comentariul a fost șters de redacție.
       • +2 (4)
        Comentariul a fost șters de redacție.
   • +1 (7)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • 0 (2)
     da, chiar copiii credeti ca sunt vinovati? ei se distrează fiindcă profesorii nu prea cer de la ei să depună muncă.Dacă profesorii s-ar atîrna altfel de munca lor, dacă ar spune că nu mai vrem mită de la elevi, ci vrem ca voi să invăţaţi, să cunoaşteţi, elevii ar înţelege că nu au altă ieşire, decît să înveţe şi sa se pregătească. Profesorii sunt cei care fac regula în şcoală, nu elevii!!!
   • +1 (5)
    Corect, nu ministrul, ci tot Guvernul, conducerea, care nu au facut nimic pentru ca parintii acestor copii sa se intoarca acasa si sa se ocupe de educatia lor, de aceea si petrec timpul pe net. Ministerul educatiei a actionat ca un jandarm, dar nu se intreaba ce va fi cu acesti copii mai departe. Frecventand o facultate, ei se mai civilizau si se mai trageau la mai bine, aveau sanse sa se schimbe, iar acuma ce vor face? Vor fura? Vor cersi? Despre aceasta s-a gindit Dna Sandu???
   • +2 (2)
    Totul e perfect, ramane doar sa ne anunte si pe noi, cei ce am muncit la verificari ce bani luam pe munca noastra, noi nu suntem milionari ca cei din guvern.
    Si apoi, la salariile existente, de unde cunostinte. La noi doar judecatorii, politistii, militarii, functionarii publici sunt importanti, au legi speciale de pensionare, de munca, etc.
  • +1 (5)
   deja vrea sa bage spaima in elevi de pe acuma ,,si deja la anul viitor cum va fi cretca deja cu cini dresati vor monitoriza bacul,
   • +2 (4)
    Comentariul a fost șters de redacție.
  • +2 (6)
   Comentariul a fost șters de redacție.
  • 0 (0)
   Afirmatii lipsite de sens.
 • +3 (5)
  felicitari...dezvatarea de hotie e grea...dar in timp da rezultate...cei care vor merge mai departe la facultati nu vor fi o rusine pentru basarabia
  si poate ca in timp asta se va vedea si la nivelul conducatorilor tarii
 • +2 (4)
  se pare ca epoca degradarii ivatamintului incet incet dar ia sfirsit... peste ani poate si oamenii vor fi altfel :)
 • +1 (7)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • -2 (4)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +4 (4)
  Rezultatele bacului arata nivelul pregatirii absolventilor. Cam acesta a fost nivelul real si acum 25 ani. Situatia poate este mai alarmanta pe motiv ca in gimnazii si licee lipsesc cadre didactice ... Sunt foarte dese cazuri cind disciplinele sunt citite de specialisti din alte domenii, fiindca profii sunt plecati prin italii sau pe la moscova ... Asta este problema principala la moment ...
  • 0 (4)
   de urgenta, la profesori salarii de minim 7 mii lei, programul invatamintului de schimbat, iar la examene sa fie instalate camere video si siteme de bruiaj
   • +3 (5)
    Ranger aveti salarii care ajung pina la 5000 lei, aveti facilitati la plata comunalelor, aveti aceei 30.000 lei care se platesc in rate in decurs de 3 ani, vi se plateste cheltuielile cu gazda, aveti concediu 2 luni de vara platite cu prime care in mare parte ajunde pina la 20.000 lei. Ce dracu i-ti mai trebuie zi-mi si mie, lucrezi 5 ore pe zi cu acei copuii 4 zile pe saptamina, B.lea ce va mai trebuie. Probabil ar trebui sa inceapa sa va plateasca in dependenta de reusita elevilor. Atunci sa cereti si 7000 lei salariu.
   • +2 (4)
    Vino in alte sectoare unde pentru maxim 3000 lei or sa-ti frece mintile 40 ore pe saptamina, un concediu de 25 zile dintre care mai mult de jumatate il vei lucra. Pe voi trebuie sa va remunereze dupa performanta copiilor si atunci vom vedea cine va mai cere acei 7000 lei salariu lunar
    • -1 (1)
     nam auzit profesori cu salarii de 5 mii lei si acele facilitati mentionate de tine
     nu-s din sistem, insa am auzit de profesori cu grade, stagiu e.t.c. care primesc salarii de pina la 3 mii lei
     apropo, eu in scolile noastre ca fost elev rar am intilnit profesori care pe linga citit si povestit din carte sa ne vorbeasca ceva aparte, ceva din viata, ceva ce te-ar capta, intrun fel sa fie un exemplu de urmat... toti is ca unu, morocanosi, nervosi, frustrati, indaratnici, cicalitori
     • 0 (2)
      Ranger maica-mea e contabil la o scoala, foarte bine stiu ce salarii primesc. Maica-mea ca lucreaza ca functionar 40 ore pe zi, responsabilitate enorma ca contabil si are un salariu mizer insa profesorii o duc foarte bine. Aici profesorii primesc absolut toate facilitatile pe care le-am mentionat mai sus. Doar ca eu nu pot intelege cat de mari trebuie sa fie salariul ca sa inceapa a preda acel obiect cu tot sufletul. Ai dreptate, daca s-ar da un examen de tipul BAC ului si in randul profesorilor eu sunt ferm convins ca cel putin jumatate nu vor sustine acele examene.
      • 0 (2)
       Ba desteptule profesorul nu lucreaza numai orele pe care le are dar vine acsa si se pregateste pentru a doua zi inca cel putin tot atit timp, tu intreab-o pe mama ta cite dari de seama planuri de lunga durata de scurta durata trebuie sa faca un profesor si asta in fiecare zi, salariu de 5 mii primesc profesorii care au peste 22 de ore si un stagiu de cel putin 25 ani, un profesor tinar cu 20 de ore are un salariu de maxim 2500 lei, daca are grad didactic II, gindeste inainte de a scrie, lucrul de profesor in scoala este un lucru negru dar care trebuie facut de specialisti care la asa salarii nu se duc sa lucreze.
      • 0 (2)
       Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (5)
  Doamnă Maia, dar poate mai lăsați "măsurile" astea extreme, și vă apucați de făcut ceva folositor... Mai uitați puțin de buzunarele voastre și terminați cu spălările astea de bani!
  Da e advărat că elevii nu prea învață dar aici intervin mai mulți factori:
  *Corupția la noi este pe primul loc, și nimeni nu luptă cu ea.
  *Voi, cei de la minister vă gîdiți cum să scoateți bani și vă faceți că faceți reforme.
  *Taxele pentru studii la colegii și licee sunt mari (nemaivorbind de condițiile din căminele pentru studenți).
  *Sistemele de predare sunt învechite și ineficiente.
  *Nu avem laboratoare și tehnică pentru lecții practice.
  *Și în general școlile și liceele se prăbușesc.
  *Iar în final, dacă cumva iese să termini cu bine o universitate, voila: Nu avem locuri de muncă!
  Vouă vă spun un mare Bravo! Chiar ne bucurăm că distrugeți această țară! Felicitări! #sarcasm
  • 0 (2)
   Si nici un cuvint de ticalosenia parintilor care platesc bani pentru a obtine note inalte in diplome pentru odraslele lor. Copiii care muncesc anul intreg au la examene note mai mici decit cei care chiulangesc si se ocupa naiba stie cu ce tot anul. Astfel coruptia ca stil de viata se implementeaza de insusi parintii copiilor, care-i descurajeaza pe cei putini ramasi sa munceasca cu astfel de "ajutor".
   Cine mai desteptule trebuie sa lupte cu coruptia daca acesti parinti se vira ca musca la cct.
   Da de unde bani pentru laboratoare si tehnica daca tot acesti parinti sa mindresc cu faptul ca amagesc statul si nu platesc impozite. Astfel ei imbogatesc afaceristii din tara hranind economia tenebra si distrug statul.
   Daca ar plati toti taxele ce se cuvin cred ca ar pune mai des intrebari gen "ce fac safii cu banii bugetului". Daca as fi sigur ca pot fi auzit as scri mai multe despre "mindrii" nostri moldoveni...
 • 0 (2)
  stati o leaca: 3mii de erori la calculele notelor - si asta doar din cele contestate, citi nu au dorit sa conteste si sar putea sa aiba si ei erori la calcule apoi 250 profesori au recalculat punctele contestate in 2 zile la 30 mii de lucrari !! iese cite 60 lucrari de analizat pe zi !!! daca impartim la 8 ore de munca, cu toate ca au fost zile de odihna ajungem ca pentru fiecare lucrare revin 8 minute !!!! chiar ne cred prosti ??? nu poate un om sa analizeze fara pauza 8 ore !!! cineva a calculat 15 ore de munca cu o analiza adecvata de 12-15 minute pe lucrare ))) insa si aici nu sa dus cont de pauza, de somn, de drumul spre casa de la serviciu... reiese ca chiar daca vor demonstra ca a fost posibil si ca profesoprii au stat 15 ore analizind 2 zile !!! facem reforme europene exploatind lucratorii ca in africa !!! asta si este scopul cei care ne conduc de a face REFORME pe spatele nostru exploatindune si pe banii nostri ! taind din salarii impozite, majorind preturile luind din pensi
 • 0 (4)
  pentru ca de fapt ei 5% cit sunt ei din intreaga populatier sa traiasca european ! iar voi sa munciti ca niste animale si copii vostri sa aiba soarat voastra pentru ca ei si familiile lor sa aiba un trai dulce !
  • 0 (4)
   cum ai scris se vede ca si tu esti din cei care au picat bac-ul.
   Fiecare popor merita conducerea care o are...
  • -1 (3)
   Ba, huba-buba! Iarasi ai luat-o razna prin popusoaie!
   Ce ti-ai pus ochelari de cai de nu percepi realitatea ?
  • +1 (3)
   ca de obicei comentam doar la persoana si 0 la tema !!!
 • 0 (2)
  Atita incompetenta in toata guvernarea aceasta... Iar aceasta doamna, sa ma ierte, arde de dorinta de a primi un sut in fund...
 • +2 (2)
  E tist să constat, că trăiesc în țara ”deștepților”. Care om cu mintea întreagă vă va spune, că vrea să trăiească în această îară? Cine mai crede în actuala formulă statală a Moldovei? Rușine - totul se fură, totul se cumpără și vinde. Halal de așa stat. Și-n această mociplă de stat a apărut o personalitate, care încearcă să arăte tuturor demnitarilor de stat de toate nivelurile, că doar trebuie să respectăm legile și regulamentele. D-na Sandu a reușit ceea, ce nu i-a reușit nimănui. A respectat metodologia desfășurării BAC-ului. S-a distanțat de mentalitatea noastră medievală și a respectat metodologia. Și să vedeți. S-au găsit ”deștepții” de comuniști, socialiști și ghimpiști, care vor demisia d-nei Sandu. Și pentru ce? Pentru că dânsa onest și-a îndeplinit obligațiunile, pentru c-a respectat metodologia BAC-ului. Doar în țara ”deștepților” pot fi asemenea partide cu asemenea lideri de partid. Ei toți contează…
 • 0 (2)
  cu o presa de rahat, o sa avem 2 adevaruri - cel din presa si cel real ! din pacate adevarul din presa o sa va strice viitorul copiilor vostri
 • +2 (2)
  PS Ei toți contează pe votul acestor tineri rătăciți și părinților acestora. Mă întreb și vă întreb pe toți - cât vom mai trăi și activa conform tristei triade - spunem una, facem alta și tălmăcim în al treilea mod. Nu se poate conta pe un viitor sănătos și atractiv, dacă suntem minciunoți și numai furăm. Absolvenții BAC-ului de azi peste 6-7 ani vor fi în miezul societății noastre. Ce societate vom avea, dacă ei nu sunt pregătiți serios. Ei doar știu de distracții și mită. Comparați notele lor anuale cu cele de la BAC și ve-ți înțelege multe. În liceu toate notele sunt mituite. Cunoștințele lor sunt sub orice așteptări - nimeni nu învață nimic. Cu mici și rar exepții. Din care cauză și susținem totalmente acțiunile d-nei Sandu în inteția Dumneaei de-a susține și promova elevii, care au învățat câte ceva pe parcursul a celor 12 ani de liceu. Doar ei sunt viitorul nostru real. Mituitorii să se ducă la biserică, să ceară…
 • 0 (2)
  PS Mituitorii să se ducă la biserică și să ceară iertare de la Cel de Sus.Ba mai mult - societatea noastră are nevoie de asemenea personalități ca d-na Sandu. Dacă în fruntea unor ministere și departamente fundamentale - economie, finanțe, vamă, inspectoratul fiscal, organelor de drept (internele, procuratura, judecătoriillor) s-ar afla asemenea persoane ca d-na Ministru Sandu, atunci cu siguranță, că peste vre-o 3-4 ani situația în Moldova se va schimba spre bine. În caz contrar - locul nostri e-n tundra siberiană, taigaua rusească, Magadan, Kurgan... Trist, dar acesta-i viitorul nostru real. Cu siguranță - tinerii de azi aceaseasta ne-o pregătesc prin atitudinea lor față de carte.
 • +2 (2)
  stai o leaca cu PSu ! exact dupa BAC ei vor intra la universitati unde nu se reformeaza deloc nimic ! si iar mita e la putere !!! in ce se va transforma morala lor despre invatatura cinstita de la BAC ???? sa fim seriosi nu asa se reformeaza invatatura !! ea se reformeaza cu clasa 1, daca vreti cu gradinita ! nu de la mijloc !!! inca odata va spun reforma in bac sa facut pentru a spala bani achizitionind acele camere
 • +2 (2)
  Doar acțiuni ce vor înăspri condițiile de supraveghere a procesului de susținere a BAC-ului nu sunt deajuns. Este necesară revederea curiculei pentru majoritatea disciplinilor. Și nu doar a curiculei... Nivelul de predare a profesorilor este mai jos de orice nivel posibil. Deseori profesorii provoacă situația, când copiatul este singura soluție. Despre motivația sănătoasă a elevilor nici nu merge vorba... Practic întreg sistem necesită a fi revizuit și remediat.
 • -1 (1)
  doamna ministru poate va duceti la zarabotka?
  :D
  cio s afac copilul cu diploma de bac mii interesant ?
  o sai asigurati loc de munca sau o sa munceasca tractorist sau la musorka peste hotare?
  ian vedeti ca prea tare va inkordati akolo
  lasatio balta intii asiguratii un trai o munca decenta un salariu bine platit apoii faceti variante cu reforme prostesti , pt ca tara , concretizez tara nu e pregatita de asa ceva , nu ceteteanul e de vina
  intii o incepi de jos si anume daca inveti bine o sa ai de munca o s atraesti bine , o sa primesti salariu ok
  si apoi prostiile ca copii nu trebuie sa copie
  stres aiurea
  interesant na dat inka nimeni la cedo?
  sub motivul "stres pentru copil" "diploma fara viitor"

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA