ora: 13:21, 12 mar 2014 5526
Autor: Cristina Buzovschi

Noi majorități în 13 raioane din republică. Coaliții Pro-Europene și la nivel local


Noi majorități în 13 raioane din republică. Coaliții Pro-Europene și la nivel local
Liderii Coaliției Pro Europene
Foto: captura imagini video privesc.eu
La nivelul a 13 consilii raioane din țară se vor forma noi majorități, pe exemplul Coaliției Pro Europene de la nivel central. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, 12 martie, de către liderii celor trei partide aflate la guvernare, transmite UNIMEDIA.
 
Acordul cu privire la consolidarea forțelor la nivel local vine să îmbunătățească nivelul de guvernare la nivel local și central, și să excludă coalițiile dintre partidele coaliției și PCRM. Astfel, se dorește excluderea comuniștilor din procesul decizional.
 

„După alegerile locale din 2011, în teritorii, la nivel de consilii raionale, colegii noștri au luat decizii în conformitate cu înțelegerile locale. În unele raioane am reușit să resetăm aceste alianțe. Acum, avem în 13 raioane coaliții diferite decât cele la nivel central. În 8 raioane majoritatea este asigurată de PLDM și PCRM, în alte 5 de PD și PCRM. Este evident că această situație crează anumite dificultăți la implementarea politicilor de interes național. De ce acum? În ultimul timp noi am avut multe obstrucționări a procesului de integrare europeană, un anumit soi de sabotaj”, a subliniat liderul PLDM, Vlad Filat.
 
Liderii partidelor au subliniat că formarea coalițiilor la nivel local ar fi fost mai bine să se întâmple încă după alegerile din 2011.  
 
„Dincolo de faptul că reprezentăm formațiuni politice distincte, noi ne-am angaja să atingem anumite obiective de politică externă și internă. Sunt necesare acțiuni comune, nivel central și local, pentru consolidarea procesului decizional. Am observat de-a lungul anilor că deciziile adoptate la nivel central sunt parțial sau integral neîndeplinite, transmise eronat, etc. Noi, la nivel de fiecare partid, am purtat discuții cu conducerea organizațiilor raionale de partid. Nu este un apel și un proces unilateral, de sus în jos. Pe alocuri acest proces o să meargă mai ușor, pe alte locuri va trebui să fie monitorizat, susținut și colegii să fie ajutați”, a subliniat Liderul PD, Marian Lupu.
 
Liberal-reformatorii spun că acest lucru trebuie să se întâmple „mai bine mai târziu decât niciodată”.

„Noi după perioada din 2011 ne-am ciocnit de anumite anemozități, pe alocuri exagerate. Chestia asta a durat o vreme. vrem să clarificăm lucrurile și să arătăm că coaliția funcționează și a nivel local”, a adăugat Ion Hadârcă, lider PLR.
 
Textul Acordului urmează să fie făcut public în scurt timp.

 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -1 (43)
  Este o ideie foarte buna in acest sens.
  Numai ca nu trebuie sa uitam, cum a si precizat Lupu, ca dupa alegerile locale din 2011, cu o astfel de ideie a venit PD-ul. Atunci anumite forte din AIE nu a cazut de acord cu o astfel de propunere. Atunci PLDM a inceput sa faca coalitii la nivel local cu PCRM-ul.
  • -1 (45)
   Totusi, e binca ca pina la urma s-a ajuns la un numitor comun. Mai bine tirziu decit niciodata.
   • +1 (43)
    Tin minte foarte bine alegerile locale din 2011. Trebuia atunci sa fie create aliante la nivel loca. Avea pur si simplu sa fie mai bine, plus ca si coalitia avea sa fie mai intarita prin teritoriu. Ei, ce sa-i faci, daca unii atunci nu au inteles ca este necesar un dialog mai eficient in interiorul aliantei. Bine ca totusi s-a ajuns la un punct de vedere comun.
    • 0 (44)
     Intr-adevar, atunci democratii au venit cu o asemenea ideie. Chiar tin minte pe Lupu cum deseori spunea ca este necesar de creat si la nivel loca aliante. Ma rog, atunci Filat inca nu stia ce inseamna guvernare in coalitie. Voria totul de unul singur sa decida si, dupa cum vedem, a ajuns unde a ajuns.
     • -1 (43)
      Evident ca trebuia inca pe atunci de creat astfel de coalitii la nivel local.
      Pur si simplu avea sa fie mai bine. Tin minte ca pe atunci democratii au propus o asemenea ideie, numai ca unii au dat dovada de aroganta si in niciun fel nu vroiau sa asculte si parerea altora.
      • -23 (33)
       Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
       nu poate un contrabandist si un tradator sa faca schimbari serioase in Moldova
       Jos slugoii rusilor si tilharii de la conducerea Moldovei !!!
       PL-unicul partid al bastinasilor
       • +26 (30)
        Imi pare bine ca este intelegere intre partidele de la guveranre, numai asa va fi stabilitate in tara, numai in asa mod procesul de integrare europeana a Tarii va fi si mai rapid.
        Bravo Coalitia!
        • +26 (30)
         Foarte bine, o initiativa bine venita sunt sigur ca initiativa le apartine celor din PLDM.
         Trebuie sa intreprindem ceva sa ne regatim si mai mult de presiunile rusesti, scopul nostru ramine acelasi integrarea europeana a tarii.
         • +25 (29)
          Trebuie de muncit si la nivel local, de format alianta si acolo, tara este invadata din toate colturile de catre provocatori, ocupanti si cei care doresc sa ne vada distrusi, sa raminem fara limba , traditie, si sa nu ne continuam parcursul european.
          Inainte si numai inainte . sa Spunem NU Rusiei, si tutro acupantilor.
          • +23 (29)
           Initiativele cele mai reusite intodeauna au venit din partea celor din PLDM ei sut o echipa care propun initiative cu un caracter foarte reusit.De reusitele PLDM se leaga cei di PD si reformatroi ca tipa ei inpreuna au initiat aceste idei.

           Sunt cetățean activ
          • -1 (3)
           Este foarte binevenit acest acord! Ma bucur ca cei din coalitie au inteles ca, doar formind unitate, Republica Moldova are un viitor european!
         • +18 (24)
          Cred ca e o ideie destul de buna.Ma bucur ca sau apucat si de raioanele tarii,de acolo totul trebuie sa inceapa!
          • 0 (2)
           Amuzant PLDM din nou Dartagnan, Proiectul a fost propus de PDM inca din 2011, atunci filat avea deja in plan sa prejudicieze cursului Pro European prin retragerea din componenta aliantei si a refuzat acest Proiect. Acum cind s-au schimbat ecuatiile deja a si acceptat acest proiect la care PDM a revenit.
      • +13 (17)
       Este o initiativa buna, intrucit comunistii recurg la niste metode foarte urite, pentru ca sa puna piedici parcursului european si cred ca acest fapt trebuie inlaturat.
       Dupa cum a spus si Filat, semnarea acestui acord va distruge orice sperante ale comunistilor sa destabilizeze situatia si de a pune piedici parcursului european!
      • +11 (17)
       Ma bucur ca cei din coalitie au inteles ca putem ajunge in UE numai formand unitate!
       Comunistii incearca, prin orice metode, sa stopeze parcursul european si aceste incercari trebuie sa fie stopate, intrucit sunt impotriva vointei cetatenilor!
       Comunistii ii au drept ideali pe cei din Kremlin, care manipuleaza opinia publica. Ii hranesc cu informatii placute, realitatea, insa, ramine a fi ascunsa!
    • +4 (8)
     Baieti, PLDM a inceput sa faca coalitii la nivel local cu PCRM, ca s asigure stabilitate.
     Cine-i vinovat ca PDM-ul vostru nu a acumulat un numar necesar de voturi, ca sa aiba majoritatea impreuna cu cei din PLDM?!
     In 8 raioane, este coalitia dintre PLDM - PCRM; in 5 raioane, este coalitia dintre PDM - PCRM. Desigur, este rau ca comunistii mai sunt la guvernare in unele raioane, dar asta era parerea cetatenilor.
   • +15 (23)
    Stiti cum,pofta vine mincind,si succesul vine muncind!!!
  • -25 (25)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   https://www.youtube.com/watch?v=s1kivmIRvis
   США угрожает России, наш ответ
  • -16 (26)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   jos hotii...ati tradat ideile Europene si proromanesti,pacat ca intram in EUEOPA cu asa lasi si tradatori de neam
 • +2 (28)
  Coalitiile la nivel local este o solutie oportuna pentru a mentine stabilitatea politica in stara si totodata sa nu fie afectat cursul european al tarii.
  O decizie echibrata care denota, in sfirsit, maturitatea politica a coalitiei la nivel central.
 • -14 (22)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Se pregătesc de alegerile care vin. Care-s acele 13 consilii raionale
 • -14 (24)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  un contrabandist nu poate sa faca schimbari serioase in justitie,fiindca el primul nimereste dupa gratii.Oare,de ce nu doriti sa intelegeti acest lucru simplu.
  A a a ! sinteti din haita lui... e clar
 • -17 (23)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  trei hoti ,,,Ghimpu a avut dreptate cind a spus ca cea mai mare problema in Moldova este Filat
  • -13 (17)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   nu asa. Corect este: trei slugoi rusesti,la care rusii le-au dat voie sa faca tot ce se poate mai rau in Moldova. Ei tradeaza si fura fara simt omenesc.
 • -10 (14)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  KGB-ul de Hirdirca a iscalit foaea de eliberare a lui Smirnov;din acesta cauza,22 de ani suportam injosirea rusofonilor din stinga Nistrului;cind va fi ziua cind Hadirca va fi judecat in Piata Marii Adunari Nationale,pentru suferintele acestui popor moldav si pentru razboiul perdut de Moldova in fata cazacilor de pe Don,impreuna cu Smirnov. In ceea ce priveste la Filat si Lupu,cred ca,acestea-s oameni perduti,ce ne amagesc in fiecare data ce gindesc mintile lor timpite.Aceste partide nici nu trebuesc votate nu sa faca coolitie.Delimanilor ce sinteti;tradatorii si vinzatorii de tara asta micuta-Moldova.Mai au inca nas sa vina in public si sa faca propuneri.JOS cu TROICA moldoveneasca de tradatori ai Moldovei!!!!!!

  Sunt cetățean activ
  • 0 (0)
   Nu-l apar acum pe Hadarca,dar crezi ca avea importanta acel Smirnov? In locul lui il puneau pe Ivanov,Sidorov,etc. si totul era fara schimbari...
 • +1 (1)
  Astfel de coalitii au fost formate doar pentru interesele strict de partid, pentru a fura, fura, fura... Altfel nu pot explica, ce fel de coalitie poate fi de exemplu, intre PLDM si PRCM!!! Clar de la bun inceput ca nu in folosul cetatenilor!!!
 • 0 (0)
  Intre PLDM si PCRM!!!
 • 0 (0)
  вжим-вжим
 • 0 (0)
  Eh Arhire,arhire se tine minciuna de tine!


  Sunt cetățean activ

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA