ora: 07:27, 07 mar 2013 4575
Autor: Radu Burdujan

New Eastern Europe: La toamnă, Moldova nu va mai avea „eticheta” unei povești de succes


New Eastern Europe: La toamnă, Moldova nu va mai avea „eticheta” unei povești de succes
Poză simbol
Foto: trm.md
„Miniștrii de externe ai Poloniei, Marii Britanii și Suediei, Radoslaw Sikorski, William Hague, și respectiv Carl Bildt, supranumiți în mass-media moldovenească „trio-ul european” au vizitat recent Chișinăul. Sosirea lor în capitala Republicii Moldova a coincis cu momentul culminant al celei mai mari crize politice din 2009”, scrie revista trimestrială New Eastern Europe, citată de UNIMEDIA.

„Vizita "trio-ului european" a fost planificată cu mult înainte. Din această cauză, am putea spune că Sikorski, Bildt și Hague de voie, de nevoie s-au găsit în mijlocul acestui dezastru politic. Este foarte posibil ca prim-ministrul Vlad Filat a planificat intenționat calendarul de evenimente politice pentru a utiliza această vizită ca să arate că Republica Moldova este încă percepută ca un elev excelent al integrării europene”, se mai spune în articol.

Potrivit autorului, „între timp, a devenit clar faptul că la summit-ul de toamnă a Parteneriatului Estic, unde va fi semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova nu va mai avea "eticheta" unei povești de succes”.

„Posibil, obiectivul inițial al vizitei a fost de a demonstra societății moldovenești că, chiar dacă țara nu va obține un statut de membru asociat al UE în acest an, procesul de integrare europeană nu ar trebui să fie oprit, iar Republica Moldova poate conta în continuare pe sprijinul aliaților săi occidentali”, mai scrie publicația.

„Vorbind despre vizita oficialilor europeni, este greu să nu observi faptul fără precedent, și anume vizita miniștrilor Sikorski și Bildt în regiunea nerecunoscută transnistreană. Desigur, acest teritoriu separatist a fost deja vizitat de diplomați europeni, dar nu de acest rang. Aparent, vizita la Bender a lui Sikorski și Bildt poate fi interpretată drept un semnal clar că, datorită unor astfel de vizite, Transnistria nu va mai fi văzută ca "un paria" european”, conchide autorul articolului.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (2)
  Eventuala demitere a cabinetului de miniștrii condus de premierul Filat, face posibilă o confruntare electorală anticipată care ar putea fi victorioasă pentru echipa condusă de Vladimir Voronin. În condițiile în care Republica Moldova, este cheia de boltă a anunțatului proces de resovietizare a regiunii, eventuală venire a comuniştilor lui Vladimir Voronin, la putere, ar fi o înfrângere atât pentru România cât și pentru Germania și Statele Unite, principalii sponsori ai traseului european moldovenesc. Oficialii americani, au atenționat din timp că Federația Rusă își dorește să recapete zonele de influență pierdute în 1989, sângeroasa confruntare politică internă și evenimentele care au loc în regiune sunt o confirmare a faptului că Moldova se află în inima unui război geostrategic
  • +2 (2)
   Parcursul european al Republicii Moldova s-a dus de râpă, iar scenariul care va avea loc azi în Parlament va demonstra în sfera cui va intra țara noastră, a Bruxellului sau a Moscovei? PL s-a retras la timp de a vota moțiunea de cenzură pentru că a înțeles acest risc, dar și cel de a ne pomeni în alegeri anticipate cu jumătate de an de a fi semnat Acordul de Liber Schimb cu UE.
 • +3 (3)
  Fiti seriosi nu o sa semneze R. Moldova nimic cu UE , nu o sa fie nici un liber schimb si nici o calatorie fara vize , asta pentru ca tara nu are o politica ,constanta fata de integrarea europeana, vin la putere ba comunisti ba democrati si nu in ultimul rind mare majoritate a populatiei este cu mintea si inima in soiuz
  • +1 (3)
   soiuzul va mananca;
   ar trebui ca PL si alte partide pro-europene sa organizeze mitinguri de sustinere a unui viitor guvern pro-european si anticomunist, mitinguri la care sa participe zeci de mii de oameni;
   UE tine cont si de astfel de manifestari publice pasnice care arata directie dorita de majoritatea populara...Vest sau ...Est.
   • +2 (2)
    cu cine sa faca PL mitinguri la care sa participe zeci de mii de oameni??? cu oi ??
    • 0 (0)
     pot participa toti cu inima spre Vest, nu doar membrii PL
   • +1 (1)
    PL cu cine să facă Guvern proeuropean - cu Șalaru, Ghimpu și Ciobanu. Cu așa șarlatani nu în UE, dar nci Uniunea tătaro-mongolă no să ne admită.

    Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  Dar ce pina acum era o poveste de succes? ciota eu nam am simtit asta nici o secunda ca ceva se schimba, cu vorbe goale si promisiuni ne se face o poveste de succes.
 • 0 (0)
  Sa dea Domnul sa mergem fara vize in UE cel putin peste 15 ani........
 • +1 (1)
  cu clanurile astea din Moldova ajungem la sapa de lemn ,vindem si cumparam tot ce misca , in puscarie cu cei corupti cum o fac si italienii cu silvio berlusconi
 • 0 (0)
  Nu avem atitea puscärii citi hoti si banditi...ai nostri trebuesc pusi in täpoae... e mai sigur
 • 0 (0)
  E important conținutul, dar nu eticheta. Ce folos că aveam eticheta și mai mult de jumătate din populație e sub nivelul sărăciei. Nu că își bat joc de acest popor handicapații ăștia, care i-am ales, dar mai vin și aceia din UE si SUA și se râd de noi, numindu-ne Poveste de succes. Așa Poveste de succes nici celui mai mare dușman nu-i poți dori!

  Sunt cetățean activ

×
MD în presa străină
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA