ora: 07:50, 16 dec 2014 7117 13 Autor: Cristina Buzovschi

Muntean este convins că americanii și europenii stau în spatele „schimbării la față” a lui Voronin


Muntean este convins că americanii și europenii stau în spatele „schimbării la față” a lui Voronin
Voronin și Muntean
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
În ultimul an, Vladimir Voronin și-a schimbat retorica, a renunțat la lupta cu oligarhii și aderarea la Uniunea Vamală, și a început să vorbească tot mai des despre modernizarea Republicii Moldova după modelul european. Comunistul Iurie Muntean este convins că liderul PCRM a fost influențat de către americani și europeni, transmite UNIMEDIA.
 
Potrivit lui Muntean, în ultima perioadă Vladimir Voronin se bucura de o atenție sporită din partea emisarilor din occident.
 

 

„Tot mai des au început să vină diverși emisari: ambasadori și trimiși speciali, actuali și foști miniștri, prim-miniștri și șefi de stat. Vladimir Voronin avea câte 15 asemenea întrevederi în fiecare zi, de dimineața până seara. În mod special, aceste vizite s-au îndesit în a doua jumătate a anului 2013. Ruși nu eram printre acești emisari. Ambasada Federației Ruse a avut un comportament pasiv. Nu erau doar reprezentanți ai Uniunii Europene, dar și a partenerilor transatlantici, diverși americani și canadieni. Deci, Washington-ul și Bruxelles-ul și-au fixat clar ținta, asta era Vladimir Voronin. Voronin se complăcea în această situație. Timp de opt ani, cât a fost președinte, el s-a obișnuit cu așa atitudine”, a declarat comunistul în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.
 
Muntean este convins că Voronin primea instrucțiuni de la ambasadorul SUA la Chișinău. „Dar, trebuie să menționez că scopul acestor întrevederi nu aveau un caracter protocolar, deoarece durau mai mult de jumătate de oră - o oră. Atunci când ambasadorul SUA vine la președintele celui mai mare partid din Republica Moldova și stă câte două ore - eu înțeleg că este vorba de instrucțiuni. În aprilie 2014, la una din întrevederile cu ambasadorul SUA, Voronin brusc a afirmat că în listele PCRM nu vor fi radicali și a dat nume, ne-a numit „grupa lui Tkaciuk”. Se pare că lui despre asta i-au spus anterior, iar Voronin a executat”, a adăugat sursa citată.
 
„Dintr-o dată, conducerea partidului a început să renunțe la scopurile și la obiectivele pe care și le-a stabilit anterior, de la valori, etc. S-a renunțat la lozinca: „Moldova fără oligarhi”, care a fost preluată de Usatîi, apoi renunțăm să mai promovăm aderarea la Uniunea Vamală și la revoluția de catifea. Retorica lui Vladimir Voronin s-a schimbat. De vină sunt, întâi de toate Washington-ul și Bruxelles-ul, pentru că acele schimbări care au avut loc în partid în decurs de jumătate de an au fost operate în interesele acestei părți a lumii”, consideră Iurie Muntean. 
 
Totodată, acesta nu exclude că și Vlad Plahotniuc este implicat în această schemă, pentru că slăbirea PCRM este în interesul direct al Partidului Democrat. „Nu exclud că și Plahotniuc are o implicare în schimbarea la față a lui Voronin. Nu pot să fiu categoric pentru că nu am asistat a aceste întrevederi, dar este evident că asta îi convine partidului care aparține lui Plahotniuc. Oare nu este evident? Vedeți cu cine PCRM formează coaliție? Poate fi o coaliție deschisă sau ascunsă. Poate să voteze Guvernul, în schimbul unor funcții la CCA, CEC sau Curtea de Conturi”, a conchis fostul secretar executiv al PCRM.

Comentarii (13)
 • +1 (11)
  Ulitarnicul dezaxat Horilca Muntean, un siamez in ticalosie, revolutii futile, represalii, conspiratii, gherile moare de ciuda ca s-a zbuhuit degeaba. Marioneta Iudei Roska, n-a izbutit sa devina mosteanul lui Voronin. "Schimbarea la fata", nu si la naravuri, a neanderhalului militian este, de fapt, rezultatul unui targ cu oligarhul penal rau-famat. Altfel spus, test de "sarcina", efectuat la igNOBIL. Place nu place boschetarului, insa de PCRM se va alege praful. Acum, pe fata, isi revendica functii. Maine, conform planului, chistocul de pcrm va fi inghiti de Aripa Satanei "democrate'.
  • -1 (11)
   Mare prapadit mai este Muntean.
   Mai bine ar recunoaste ca este un looser, un ratat in politica si acum isi cauta scuza.
   Daca Plaha chiar si are vreo legatura cu privire la slabirea PCRM-ului si indreptarea acestuia pe calea cea dreapta - sa o continuie asa si pe viitor. Poate atunci macar vom scapa de toti smintii la cap alde Takciuc, acelasi Muntean, Petrenco, Petkov etc.
   • -1 (11)
    Muntean deja s-a inceput campanie talibanica de denegrarea fostului sef? Bine a facut Voronin ca a scapat de acesti talibani, uite si intentiile lui de a colabora cu Alianta tot sunt deja mai obiectve, si sper sa se alature sa sustina stabilitatea si garantarea unui curs Pro European in stat.
    • -2 (10)
     Voronin bine ca a scapat de Talibani, ca merge la esec direct, si asa am vazut cit de mult a descrescut, PCRM-ul. Dar am si vazut ca aceasta i-a si adus cu picioarele pe pamint si au realizat ca : Revolutii de catifea, aberatii si agresiuni nu ajuta sa cresti in increderea in fata cetatenilor.
   • -2 (10)
    Nu ii apar cumva pe comunisti chiar imi este in cot de ei, dar nu poti bre sa il murdaresti in asa hal pe cel care 8 ani a fost presedintele acestei tari, si care timp de peste 10 ani a fost cel mai popular politician, sa nu uite acesti indivizi care tot latra ca anume mosneagul i-a facut politicieni.

    Sunt cetățean activ
 • +3 (11)
  Bine ca i-a venit mosului mintea la cap,mai bine mai tirziu decit deloc! Dar tu Munteanule, esti mai tinar, dar in capatina ta e gunoi bolsevic!!!
  • +2 (2)
   .....NU !mintea la cap----ci valori la chimiri.....
 • +4 (6)
  Munteanu sa explice pentru lume care e simbolica adevarata a dansului unirii in opinia lui care la dansat odata?
  • 0 (2)
   ....Da,......un articol foarte garitor,DAR FOARTE...!
   "Молдавский политик наказан Москвой за непослушание"
   Независимая газета.
   ng.ru/cis/2014-12-16/1_moldavia.html
 • 0 (4)
  Muntean e varza :D
 • +3 (5)
  De ce nu spune cine sta in spatele lui Tkaciuc, in spatele lui Petrenco, in spatele lui Don Dodon, in spatele lui Usatii, in spatele lui Formuzal? De la cine au imprumutat ideea cu ANTIFA, cu referendumul din UTA?
 • 0 (2)
  ma bucur ca o buna parte din "batausi" si "guralivi" nu vor mai fi la guvernare
 • -1 (1)
  In sfirsit a inteles si munteanu ca este prost,inseamna ca are olecutica de hitrie cit o bucatica de hirtie pentru WC...Pai voronin-cioronin in RM este la <zarabotca>cine plateste mai mult cu acela merge...

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri