ora: 07:09, 20 iun 2013 3092
Autor: Cristina Aramă

Moser: Acțiunile unilaterale pun în pericol soluționarea conflictului transnistrean


Moser: Acțiunile unilaterale pun în pericol soluționarea conflictului transnistrean
William Moser
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Ambasadorului SUA în Moldova, William Moser, face apel către autoritățile de pe ambele maluri ale Nistru să reducă tensiunele și să ajungă la un numitor comun. Totodată, Moser a făcut o comparație între zidul Berlinului și conflictul transnistrean, menționând că problema poate fi soluționată dacă exstă voință politică. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul național de televiziune, notează UNIMEDIA.

„Acțiunile unilaterale de pe ambele părți nu vor ajuta, dar vor pune în pericol soluționarea conflictului transnistrean. Vreau să recomand tuturor să încerce să reducă tensiunea şi să înţeleagă că trebuie să locuim într-un spaţiu comun. Dacă ar exista voință politică de pe ambele maluri, conflictul ar fi soluționat. Noi nu putem face altceva decât să insistăm ca ambele părți să ajungă la un numitor comun și să continue un dialog constructiv”, a spus ambasadorul SUA în Republica Moldova. 

În context, sursa susține că atât soluționarea conflictului, cât și apropierea de Uniunea Europeană, pot fi realizate concomitent.

„În anii '90, am fost diplomat tânăr în Germania și credeam că acel perete de la Berlin va dura toată viața. Noi nu avem o astfel de divizare între Transnistria și Moldova. Așadar sunt șanse reale ca acest conflict să fie soluționat. Nu trebuie să ne pierdem speranța. Eu cred că este important ca RM să se axeze pe reunificarea țării. Am încurajat permanent reprezentanții ambelor maluri ca să se gândească la viitorul țării, dacă nu va fi un stat unificat”, a mai adăugat oficialul american.

Totodată, Moser susține că negocierile în formatul „5+2” sunt viabile și este foarte important ca părţile să discute între ele. 

UNIMEDIA amintește că Șevciuk a semnat decretul „Cu privire la frontiera de stat a republicii moldovenești nistrene”, care stabilește limitele așa-numitei frontieri „de stat” și politicilor de frontieră a rmn. În limitele așa-numitei graniţei este inclus şi oraşul Bender, cu 3 sate, printre care şi Varniţa.

Astăzi, 20 iunie, deputaţii din Parlamentul de la Chişinău au decis să organizeze o şedinţă specială a Legislativului, în care vor fi abordate problemele din Transnistria şi provocările separatiştilor în raport cu Chişinăul.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -5 (7)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +3 (3)
   Vointa politica din partea Moldovei este. Chiar si dl Leanca a incercat sa trimita un mesaj pasnic celor din Transnistria. Dar Sevchenko ce a facut?? S-a comportat ca un adevarat RUS....
   RUSII NU VOR PASNIC, LOR LE PLACE TACHINAREA, ARMAMENTE, TANCURI, ETC.
   • +1 (3)
    Eu sunt de acord cu domnul Moser, dar din pacate, Federatia Rusa e o tara care a vrut intotdeauna sa-si arate coltii, muschii. Mie chiar mi se face greata cind imi aduc aminte cum isi bateau joc rusii de cetatenii nostri!
    Deportari, foamete, ingheturi, oameni buni, nu va aduceti aminte nimic?!
    Acest popor format doar din porci are drept scop distrugerea Republicii Moldova.
  • +3 (3)
   Băi Tulburel tu ești zdravăn la cap? Tu știi câți evrei au trăit în Moldova și câți sunt în Rusia? Evreii americani sunt răi, dar ăia ruși și așa ziși maldavani sunt buni, nu-i așa? Din cauza căror evrei e situația asta în Moldova? Ăia ruși sau ăia americani?
  • +2 (2)
   Ce ai, mai? Ti-e mai aproape rusul care a distrus sute de familii? Ti-e mai aproape rusul care ti-a dus parintii si buneii in Siberia?!
 • -4 (8)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +4 (4)
   Termină băi cu aberațiile tale că Moldova a fost plină de evrei. La un moment dat în Chișinău era 1/3 din populație de origine evreiască, iar aceștia erau favorabili rușilor și politicilor expansioniste rusești. Tu nu cumva ești evreu?
 • +5 (5)
  Moscova se comporta ca o fiara in calduri. De-aici si nesabuinta uniletarala, ingrijoratoare, a avortonului Sevciuk. Nu mai putin ingrijoratoare este atitudinea stabilor si auto-intitulatilor "formatori de opinii", care, urand istoria si fiinta, vomita libertati de opinii veninoase si acuzatii: ca, chipurile, nu s-a intreprins nimic pentru a imblanzi istericul urs din Ural. Le-as atrage atentia ca libertatea de opinie nu inseamna libetatea de a uri orice, stand tolanit pe cuptor. Cine impiedica vomitaturile veroase d'aldeia Dodon, Ostalep, Roska, Tanase s.a., sa se faca graniceri, sa dea macar o raita la Tiraspolea si sa puna sarma in ratul javrelor? Ei bine, indivizii fara har, cocosati, umflati de vanitati si cu fire infecta, rai si insolenti pe de asupra, nu vor s-o faca! Pentru ca stiu prea bine ca nu poti forta o victorie imposibila. Cu noroi si cu ipocrizie...E nevoie sa se adune toata Europa +SUA. Pentru a solutiona acest Waterloo muscalesc. Ca in cazul lui Napoleon...
 • +2 (4)
  Tulburatule, iar ai uitat sa-ti iai pastilele? Iar aberezi
 • +2 (2)
  RUSIA nu renunta a face rau in lumea intreaga. In Cecenia prin metode disproportionate combate separatismul si islamismul si promoveaza genocidul cecenilor. In Moldova a creat si sustine separatismul, promoveaza sovinismul velicorus, incalca dreptul international ocupand cu forte militare o parte din teritoriu. In Siria sustine despotismul unui dictator precum a facut si in Libia livrand armament si opunandu-se intentiilor majoritatii in ONU, in Corea de Nord sustine fanatismul, in Iran suscine Islamismul si inarmarea cu arme de distrugere in masa. Face multe alte porcarii pe tot globul. Pana la urma ramane in minoritate sau chiar pierdere, dar tot nu se lasa. Si toate acestea le face sub masca intentiilor bune. Barbarii raman barbari!
  • -2 (2)
   ba pooola belita lasa cecenia ca numai asta si stiti a hamai...utiete cit rau a facut SUA anglia si israel..Anglia cel mai mare colonizator in luje...mrazi de piodarazzzz ce esti tu si toata shaika asta d epe unimedia in frunte cu pPLDM-istii plii mele
  • -1 (1)
   e si citeste TALMUD biblia cartea evreilor , dar Biblia asta care o citesc toti prostii este doar pentru a manipula cu legumele

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA