Mold-street: Zăpada din aprilie „a spulberat” peste un miliard din buget şi aproape 10% din producţia industrială

Chiar dacă demnitarii de stat continuă să se laude la toate colţurile cu rezultate remarcabile în economie, datele statistice arată o înrăutăţire bruscă a situaţiei economice în luna aprilie, scrie mold-street.com.

Mold-street: Zăpada din aprilie „a spulberat” peste un miliard din buget şi aproape 10% din producţia industrială
(Foto: UNIMEDIA)

"Încasările la bugetul de stat în primele patru luni ale anului curent au însumat aproximativ 16 miliarde de lei, cu 16 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, fapt ce a permis majorarea cheltuielilor bugetare", a declarat ieri, 13 iunie, vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, în cadrul unei conferințe de presă, organizate de liderii Partidului Democrat.

De fapt valoarea reală a încasărilor la bugetul de stat a fost de 10,12 miliarde lei, iar cifra anunţată de vicepremier este mai aproape de veniturile de 15,85 miliarde lei acumulate la bugetul public naţional.

Pub

Datele Ministerului Finanţelor confirmă avansul veniturilor cu 16% în primele patru luni, dar la o analiză mai detaliată rezultă că după creşterea semnificativă cu circa 21% a veniturilor în luna martie, în aprilie 2017 s-a atestat o prăbuşire a încasărilor la bugetul public cu aproape 1,3 miliarde de lei. 

Comparativ cu luna aprilie din 2016, totuşi a fost o creştere de aproape 7%, dar dacă ţinem cont de majorările de taxe şi accize, apoi se vede cu ochiul liber că lucrurile din economie nu stau chiar bine.

Acest lucru este confirmat şi de scăderea cu peste 27% a exporturile de mărfuri realizate în luna aprilie 2017, față de luna martie și cu 13,6% - comparativ cu luna aprilie 2016.

Scăderea atât de semnificativă a exporturilor este un semnal destul de prost şi cred că autorităţile ar trebui să caute şi să oferă o explicaţie a fenomenului.

Posibil că de vină să fie zăpada abundentă din 20-21 apriliecare a cauzat numeroase pagube şi a creat dificultăţi în activitatea economiei.

Dat veştile proaste nu se termină aici.

Biroul Naţional de Statistică anunţă că şi industria nu a huzurit în luna aprilie. Astfel producția industrială s-a diminuat în aprilie 2017 față de luna corespunzătoare din anul precedent ca serie brută cu 9,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate – cu 3,4%.

Cel mai mult a scăzut producția în industria prelucrătoare (-11,2%). Totodată, s-au înregistrat creșteri în industria extractivă (+6,7%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 1,5%. Per total în primele patru luni producţia industrială s-a diminuat cu 1,3%.

Însăşi Ministerul Economiei raportează că în trimestrul I al acestui an şi investiţiile s-au diminuat cu 1,2% (în preţuri comparabile) faţă de perioada similară a anului 2016.

"E un ritm mai lent, comparativ cu anul trecut", constată Ministerul Economiei, întro informaţie operativă cu privire la evoluţia social - economică a Republicii Moldova. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI