Mold-Street: Primăria Chişinău cheltuie anual 400 de milioane de lei pentru a subvenţiona două întreprinderi falite

Peste 10% din bugetul anual al municipiului Chişinău este alocat pentru a subvenţiona două întreprinderi municipale: Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze. 

Nu este o excepţie nici 2018, an în care Bugetul municipiului Chișinău prevede venituri de 3,76 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,05 miliarde de lei. Astfel deficitul acestuia va constitui circa 290 de milioane de lei, scrie mold-street.com.

Mold-Street: Primăria Chişinău cheltuie anual 400 de milioane de lei pentru a subvenţiona două întreprinderi falite
(Foto: UNIMEDIA)

10% din buget pentru a subvenţiona transportul de călători

Aproape 10% din alocaţiile din bugetul local vor fi direcţionate pentru a subvenţiona serviciile de transport public prestate de două întreprinderi municipale - Regia Transport Electric (RTEC) şi Parcul Urban de Autobuze.

Pub

Astfel Regia Transport Electric va primi în 2018, de la bugetul municipal circa 250 de milioane lei. E o sumă uriaşă şi depăşeşte de aproape două ori alocaţiile de acum 3-4 ani.

Grosul sumei - circa 177 milioane lei sunt alocaţii pentru prestarea serviciilor de transport călători. De fapt sunt subvenţii pentru a acoperi pierderile de la transportarea călătorilor. Alte 72 de milioane lei sunt destinate pentru a finanţa asamblarea troleibuzelor cu mers automat. 

Astfel numărul de troliebuze ce sunt scoase pe linie ar urma să ajungă la 302 de unităţi, făţă de 298 în 2016.

De exemplu în anul 2016, Regia Transport Electric a avut cheltuieli estimate la 366 de milioane lei, în timp ce veniturile de la transportarea pasagerilor au constituit doar 177,8 milioane lei. Respectiv diferenţa de aproape 190 de milioane lei a fost acoperită din bugetul municipal. Întreprinderea susţine că a primit doar 139 de milioane lei.

Potrivit sursei, pentru anul 2018, Regia planifică să acumuleze venituri de aproape 200 de milioane lei de la transportarea pasagerilor, în timp ce cheltuielile vor ajunge la 418 milioane lei. O soluţie pentru a diminua subvenţiile ar fi o ajustare a tarifeor pentru călătoria cu troleibuzul.

Pentru a reduce la minimum subvenţiile ar fi necesară o majorare de două ori a costului unei călătorii, adică de la doi lei la patru lei. În martie 2017 Regia Transport Electric a solicitat ca tariful pentru o călătorie cu troleibuzul să fie majorat cu 50%, până la 3 lei, dar nici această ajustare nu a fost efectuată.

Mai mult citiți pe mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI