ora: 07:43, 14 iul 2017 3666
Autor: Eugen Durbala

Mold-street: Guvernul a vândut active de 121 milioane lei


Mold-street: Guvernul a vândut active de 121 milioane lei
Foto: UNIMEDIA

În cadrul celor două runde de privatizare din acest an statul a reușit să vândă nouă bunuri din cele 47 scoase la mezat, anunță Agenția Proprietății Publice (APP), scrie mold-street.com.

Potrivit autorității în perioada de referinţă au fost desfăşurate două runde de privatizare, în cadrul cărora au fost expuse la vânzare 47 bunuri proprietate publică de stat, inclusiv 21 pachete de acţiuni la licitaţii pe piaţa reglementată, 13 bunuri la concurs comercial, 11 bunuri la licitaţie cu strigare și două bunuri la concurs investiţional.

Valoarea acestor active era estimată la 1,3 miliarde de lei.

Opt la Bursa de Valori

În urma celor două runde au fost privatizate nouă bunuri, inclusiv: opt bunuri la licitaţiile desfăşurate pe piaţa reglementată (Glass Container Company (31,415%), Floare-Carpet (59,486%). Fabrica de unt şi brînzeturi din Vulcăneşti InLav(13,331%), Autoservice din Pîrliţa”(7,360%), SA de achiziţii şi desfacere a producţiei agricole Livada (0,748%), Agromec-Zăbriceni (0,078%), SA pentru aprovizionare şi desfacere Agroindservice (0,064%), Întreprinderea de colectare şi desfacere Anenii Noi (3,507%); şi un bun la licitaţie cu strigare (Întreprinderea Comercială de Stat Magazinul de firmă Fantezie din Chişinău, scrie mold-street.com.

De asemenea, au fost semnate contractele de vînzare-cumpărare a trei obiecte nefinalizate, acceptate spre privatizare la finele anului 2016: Cinematograful din orașul Taraclia; Ambulatoriul din satul Vălcineţ și Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie cu terenul aferent – 9,0671 ha de pe bulevardul Dacia 59, dar și a complexului patrimonial unic - ÎS Centrul de Reproducere a Păsărilor - Abaclia din raiounul Basarabeasca, precizează APP.

Unul dintre acestea Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie și Virusologie cu terenul aferent de 9,07 hectare, amplasat lângă șoseaua ce leagă Capitala de Aeroportul Internațional a fost scos la vânzare în zeci de runde începând cu anul 2008, iar din 2016 era obiectul unui litigiu.

De la 600 de milioane în 2008, la 32 de milioane de lei în 2015

Dacă în anul 2008 pentru el se cereau 600 de milioane de lei, sau peste 40 de milioane de euro, apoi la ultima rundă din 2015, doar 32 de milioane de lei, adică nici 1,5 milioane de euro. Un preț de nimic dacă ținem cont că un ar de teren în zona blocului administrativ al Institutului de Microbiologie și Virusologie se vinde pe piața liberă cu circa 10.000 de euro. Adică doar terenul aferent de nouă hectare ar valora minimum 9 milioane de euro, sau circa 200 de milioane de lei, scrie mold-street.com.

Potrivit APP, în total, pe parcursul primului semestru, în bugetul de stat au fost achitate mijloace financiare în sumă de 121,27 milioane lei.  

Marea privatizare mai așteaptă

Anterior viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Moldovei Octavian Calmâc a anunțat că în 2017 vor fi organizate trei runde de privatizare, iar venitul estimat a fi obținut la buget fiind de 220 milioane lei.

Prima rundă pentru vânzarea proprietății de stat va avea loc în martie, a doua - în timpul verii, iar a treia - la sfârșitul anului. Ministrul Economiei nu a menționat lista întreprinderilor care urmează să fie scoase la mezat, menționând că lista va include și acele companii care au fost puse în vânzare în 2016, scrie mold-street.com.

Totodată Calmâc nu a exclus posibilitatea ca în 2017 să fie scoase la privatizare: RED-Nord, RED Nord-Vest, CHE Costești-Stânca, Air Moldova și Moldtelecom, care așteaptă de 10 ani rândul.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
  • 0 (0)
    WHAT A WONDERFUL LOVE SPELL, MY HUSBAND AND I ARE BACK TOGETHER AGAIN AFTER 2 YEARS OF SEPARATION AND DIVORCE, AM TRULY BLESSED BY DR.ZULU SPELL TEMPLE, ALL THANKS TO HIM, YOU CAN CONTACT HIM NO VIA EMAIL::::ZULUSPELLTEMPLE@YAHOO.COM::::WHATSAPP NUMBER:::+2347067468416: I'm Helen Greeve, from NY, USA. I got separated from my husband 2 years ago. There was no communication between us. I was advised by families and friends to let go, forget the marriage and move on with my life. I didn’t want to marry someone else because deep down, I still love my husband. I was in so much pain and confused, until I read a testimony online on how Dr Zulu reunion a broken marriage with the help of his spiritual spell power. I kept reading so many testimonies on how he helped to stopped divorce and brought back peoples ex-lover's back to them, and my faith was renewed. I have to contact DR ZULU(Zuluspelltemple@yahoo.com) immediately, few minutes later, he replied and instructed me on what to do, after me

    Sunt cetățean activ

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA