Mold-Street: Ex-premierul Ion Sturza nu mai este cel mai bogat moldovean din România

Doar doi oameni de afaceri originari din Republica Moldova se mai regăsesc în clasamentul din acest an al celor mai bogați 300 români, realizat de revista Capital. Anul trecut erau trei, iar doi ani în urmă - patru, scrie mold-street.com.

Mold-Street: Ex-premierul Ion Sturza nu mai este cel mai bogat moldovean din România
(Foto: UNIMEDIA)

Cel mai bogat moldovean din România, potrivit "Top 300 Cei mai Bogaţi Români”, ediţia 2016 este Constantin Iavorski cu familia sa, care ocupă poziţia 150 în clasament.

Capital estimează averea acestuia la 36-38 milioane de euro, cu 3-4 milioane de euro mai mult faţă de clasamentul din anul 2015.

Pub

Constantin Iavorski (care în anii 1990-1991 a fost ministru în Guvernul condus de Mircea Druc) și soția sa Larisa deține pachetul majoritar al Unicom Holding, un grup de companii specializate în transportul şi comercializarea de carburanţi şi alte mărfuri.

Potrivit capital.ro, una dintre cele mai mari companii ale lui Iavorski este Unicom Tranzit  cu 900 de angajaţi şi care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 57 milioane de euro şi un profit de 2,2 milioane euro.

Familia Iavorski mai deține în România o fabrică de butoaie și peleți, pe care îi exportă și în Republica Moldova.

Cu o avere estimată la 35-37 milioane de euro, fostul premier Ion Sturza ocupă locul 153 în acest clasament.

Anul trecut ocupa locul 133 cu o avere estimată la 38-40 milioane de euro.

Autorii clasamentului precizează că în acest an parcul tehnologic Liberty Center dezvoltat de Sturza la Cluj a ajuns la un grad de ocupare de peste 90%, după ce acolo s-au mutat companiile Medicover şi One-it. Investiţiile în acest parc se ridică la 15 milioane de euro, iar suprafaţa lui poate fi extinsă de la 16.750 de metri pătraţi de birouri la circa 60.000 metri pătraţi.

Omul de afaceri a declarat că nu a văzut clasamentul făcut de Capital şi a refuzat să comenteze pentru Mold-street.com aceste estimări.

"Eu nu mă joc cu aşa ceva. Nu mă interesează!", a răspuns Sturza.

De notat că în acest an, compania lui Ion Sturza, Elefant.ro, deținută prin fondul de investiții Fribourg Capital Investments, a reuşit să atragă un investitor nou şi își propune extinderea semnificativă pe piețele din regiune. Sturza mai deţine și 49% din Romaltyn care deține fabrica de exploatare minieră din Baia Mare, neoperațională la moment.

Top 300 cei mai bogati români este condus pentru al treilea an de Ion Ţiriac, cu o avere estimată la 1,6 milarde de euro. 

A fost un an bun pentru Ţiriac, care are cu 100 de milioane mai mult faţă de 2015. Cu afaceri în imobiliare, auto, servicii bancare, Tiriac ar vrea să îşi dezvolte afacerea, cumpărând Canalejas din Madrid. Este un complex imobiliar format din şapte clădiri istorice ce vor deveni centru comercial cu o suprafaţă de 16.000 de metri patraţă şi un hotel de lux.

Pe locul 2, cu o avere evaluată la 920-950 de milioane de euro, apar numele celor doi fraţi Pavăl, Dragoş şi Adrian, fondatorii Dedeman. Înfiinţată acum 24 de ani, compania care este specializată în vânzarea de materiale de construcţii şi amenajări interioare a ajuns de la un angajat şi un butic de 16 metri patraţi la 8.700 de angajaţi şi 44 de magazine în 38 de oraşe.

Întregul material în citiți pe mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub