ora: 07:18, 11 aug 2017 20201 2 Autor: Eugen Durbala

Mold-street: De cine sau de ce se ascund misterioșii acționari ai magazinului UNIC


Mold-street: De cine sau de ce se ascund misterioșii acționari ai magazinului UNIC

Raportul anual pentru 2016 al SA Magazinul Universal Central UNIC scoate la iveală faptul că noii proprietari ai acestei societăţi se ascund în spatele unor deținători nominali. Motivele sunt neclare, scrie mold-street.com.

Pe 4 aprilie 2016, la Bursa de Valori a Moldovei s-au vândut 85,45% de acțiuni ale statului de la SA UNIC. 

Rogob SRL a plătit atunci suma de peste 252 milioane de lei, pentru cele 85,45% din acțiunile magazinului aflate în proprietatea statului, aceasta fiind cea mai mare tranzacție din ultimii șapte ani la Bursă cu activele statului. Compania a venit ulterior și cu un comunicat în care a confirmat tranzacția. 

Cine a cumpărat

Mai mult! În decembrie 2016, Consiliul Concurenței a decis să aplice o amendă de 46.767,72 lei companiei Rogob SRL, pentru că a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni a magazinului UNIC din Chișinău fără a primi acordul instituției, scrie mold-street.com.

Tranzacția de cumpărare a fost apreciată ca operațiune de concentrare economică care "a fost pusă în aplicare înainte de a fi notificată Consiliului Concurenței în conformitate cu Legea concurenței și până la declararea concentrării ca fiind compatibilă cu mediul concurențial, în temeiul unei decizii emise de Plenul Consiliului Concurenței".

În raport apar doar deţinătorii nominali

Cu toate acestea în raportul anual al SA UNIC publicat în săptămânalul Capital-Market, Rogob SRL nu este pomenit deloc, nici în calitate de acționar și nici în calitate de beneficiar, scrie mold-street.com.

În raport e menționat doar că UNIC are un capital social de 9.174.930 lei și 191 de acționari.

Totodată în document la punctul 9) Lista acţionarilor care la ultima zi a perioadei de gestiune deţin cel puţin 5% din numărul total de acţiuni cu drept de vot plasate, inclusiv acţionarii aflaţi în deţinere nominală şi beneficiarii efectivi sunt indicate două societăți: Depozitarul National de Valori Mobiliare al Moldovei și SVM Iuventus SA.

De la Iuventus SA am fost informați că dacă numele lor apar acolo asta nu înseamnă că ei sunt beneficiari, ci doar deţinători nominali, iar cei pe care îi reprezintă nu au mai mult de 5% din acţiuni. fiecare în parte.

Tatiana Belviţcaia de la Depozitarul National de Valori Mobiliare a precizat pentru Mold-street că dacă nu este publicată lista noilor acţionari, aceasta semnifică că acţiunile se află încă la broker, numele căruia nu a fost făcut public.

Citește continuarea pe Mold-street.

Comentarii (2)
  • +4 (4)
    odata cu schimbarea proprietarilor UNIC, adica cu venitea Rogob, a fost concediat tot contingentul de vinzatori care a lucrat pe cit UNIC era a statului! magazinul aducea profit considerabil de ce a fost vindut pachetul de actiuni e o enigma... dar daca privim cui a fost vindut atunci se face clar in interesul cui s-a facit aceasta vionzare4 si cine de la guvernare a initiat si dirijat! apropo acest contingent de vinzatori a sustinut candidatura lui plaha la prim-ministru de pe timpul lui Timofte! iata asa le multumeste plaha celor care ii sustin sau sunt impusi sai sustina ! cu concediera in urmatorii ani ))) pina la urma interesul de acaparare a bunurilor material4e e mai important decit soarta a unei mii de angajati
  • 0 (0)
    Baetii smecheri profita sa prihvatizeze totul pe unde se mai poate scurge bani. De ce sa intre profit in bugetul statului, daca poate sa intre in buzunarele lor. Iar statul las sa se imprumute mereu de la occident, ca generatiile viitoare sa aiba ce plati inapoi.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA