ora: 09:03, 19 iun 2017 5392

Mold-street: Câte gazoducte a construit Moldovagaz


Mold-street: Câte gazoducte a construit Moldovagaz
Foto: UNIMEDIA

Experții solicită autorităților publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii gaziere, astfel ca ei să beneficieze pe deplin de pe urma calității de investitor scrie mold-street.com.

Potrivit unei analize realizate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup peste 14.300 de kilometri de rețelele de distribuție a gazelor naturale, construite în cadrul Programului Național de Gazificare (PNG) (iniţiat în anii 2001-2002) până în prezent nu sunt integrate pe deplin în circuitul economic.

Moldovagaz a construit doar 10 kilometri de gazoducte?

"Astfel la începutul anului 2017, circa 14,3 mii km de rețele de distribuție, care constituie aproximativ două
treimi din total, nu sunt integrate în circuitul economic complet. În consecinţă, atunci când un asemenea gazoduct se deteriorează și necesită reparație capitală, deseori întârzie repunerea acestuia în funcțiune la standarde de securitate cuvenite, întrucât proprietarul, împreună cu întreprinderea responsabilă de deservirea tehnică a gazoductelor, trebuie să pornească de la identificarea resurselor pentru efectuarea lucrărilor. Acest lucru este cel mai problematic în cazul rețelelor care nu au statut de proprietate definit, dar și celor care se află în proprietatea cetățenilor sau a Autorităţilor publice locale (APL)", constată experţii.

Potrivit calculelor efectuate de autori din anul 2001 şi până în 2017, Moldovagaz şi întreprinderile afiliate ar fi construit doar 10 kilometri de gazoducte de distribuţie.

Sursa: expert-grup.org

În acelaţi timp autoritățile publice locale - 5.850 de kilometri, persoanele fizice, grupuri sau asociații ale acestora - 5.640 de kilometri, agenții economici - 1.530 de kilometri, iar circa 1.250 de kilometri de conducte nu ar avea stăpân.

De notat că administraţia Moldovagaz nu a comentat datele, dar pe pagina WEB a companiei se menţionează că întreprinderea gestiona la finele anului 2015 circa 23.131 de kilometri de gazoducte, din care 1.560 kilometri erau magistrale.

Întregul material îl citiți pe mold-street.com.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -9 (11)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

  astai informatie de ghine sau de rau??? cum sa comentam????
  .
  ca Dodon nu e presidintele nostru e clar, da concret la gazoducte ?!
 • +2 (2)
  1. Întrebarea corectă e nu cât s-a construit, dar cine a plătit pentru asta. Moldovagaz (Gazprom) nu a construit nimic din banii proprii, totul a fost făcut pe banii clienților (asta o poate confirma orice cetățean ce a solicitat o conectare la gazoduct), iar magistralele centrale au fost construite cu implicarea directă a statului, fiind acordate facilități exagerate.
  2. Deși orice construcție de gazoduct a fost finanțată de clienți, compania respectivă a băgat în tarife aceste costuri. Astfel clienții au plătit dublu pentru ceva ce trebuia să li se ofere gratis.
  3. O altă întrebare importantă este cât plătește Moldovagaz pentru utilizarea terenurilor unde se află aceste gazoducte?
  4. Având în vedere cele menționate mai sus, eu aș întreba cine este adevăratul proprietar al acestor gazoducte, înclin să cred că este cetățeanul sau întreaga noastră societate, este o proprietate colectivă.
  • +2 (2)
   5. Republica Moldova nu are datorii față de Gazprom, ci o companie privată (al cărei proprietar majoritar este tot Gazprom) are datorii față de Gazprom. Eu zic să-și ia Gazpromul întreaga companie cu tot cu datorii și să se distreze. Iar noi putem permite și altor companii să se ocupe de importul și transportul de gaze.
 • +2 (2)
  :D:D:D corect..personal..daca tin minte corect la mine in sat sa achitat in doua transe cite 800 mdl pentru fiecare locuinta...+ primaria ceva a investi..si deja magistrala cred ca de la stat
 • +2 (2)
  ..atunci se eliberau niste bonuri (de la primarie), dar nu mai stiu daca sunt valabile cu justitia noastra :D:D:D
  ..
  ...
  .. cu curentul electric e tot asa...Fenosa nu conecteaza un anumit teritoriu daca nu e numarul minim de case...da pina atunci ca sa te conectezi iti trebuie proiect, cumperi proiectui, cumperi stilpii, cumperi firele si contorul, dupa care vin de la Fenosa si se fac sefi..
  ..
  ..
  ...asa e si cu apa centralizata..toti am platit,..s.a cistigat si o bcatica de ¨grant¨pemtru magistrala, dar sta la balanta primarie..eliberau atunci niste foi fara numar de inregistrare, fara stampila..(Moldova bl$@)
 • +2 (2)
  ..se fura ca la drumul mare!!! si pina acuma si sunt convins de asta, doar ca pina acuma numai doar cei de ¨sus¨, acuma insa si pirarii nu mai tin la satele lor si vind tot ce se poate (iar in spatele lor stau astia de la Cancelaria de Stat care niciodata nu mai verifica nimica) ...
  ..
  ..pina nu sa fie lege ca consilierul individual sa fie raspunzatori de votul sau nu facem nimica..(daca ceva consiliul a votat :D:D:D:D)

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri