ora: 14:50, 26 noi 2012 8544
Autor: Dumitru Ciorici

Ministerul Justiției vrea confiscarea averilor magistraților ce nu pot fi justificate


Ministerul Justiției vrea confiscarea averilor magistraților ce nu pot fi justificate
Toleranță zero!
MJ vrea confiscarea „averilor ilegale”
Foto: UNIMEDIA
Ministerul Justiției vrea toleranță zero pentru manifestările de corupție, informează UNIMEDIA. Instituția anunță că a expediat spre examinare instituțiilor avizate un amplu pachet de inițiative legislative ce privesc măsuri de prevenire și combatere a corupției, precum și proiectul unei noi Legi privind testarea integrității profesionale a actorilor din sistemul justiție. 

Sursa declară că, în particular, urmează a fi aduse modificări importante la un întreg set de acte normative, cum ar fi legea cu privire la statutul judecătorului, Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Codul penal al Republicii Moldova, Legea privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și Legea cu privire la Procuratură.

Potrivit comunicatului Ministerului Justiției, printre principalele inovații ale acestei inițiative legislative pot fi menționate stabilirea obligativității testării la poligraf a candidaților la funcția de judecător și procuror, includerea în Codul penal a unei noi norme care prevede confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, precum și introducerea unei noi componențe de infracțiune privind „îmbogățirea ilicită”. În context, conform noilor prevederi, procurorul ar fi obligat să probeze că o anume persoană a fost implicată, într-un interval de timp, în săvârșirea unor infracțiuni, iar judecătorul poate dispune confiscarea bunurilor deținute de persoana condamnată, dacă ajunge la concluzia că valoarea acestora este disproporționată în raport cu veniturile sale legale. Este de menționat că autorii proiectului au luat în considerație faptul că măsura confiscării extinse este agreată și aplicată în majoritatea țărilor Uniunii Europene, remarcând cu titlu special experiența României unde, ca și în Republica Moldova, Constituția prezumă caracterul legal al averii dobândite, dar care în aprilie 2012 a reușit să introducă modificări similare celor propuse în Codul penal. 

De asemenea, prin amendamentele propuse urmează a fi revizuite sancțiunile din Codul penal pentru infracțiunile de corupție, prin majorarea acestora, precum și stabilită interdicția de comunicare a judecătorului în afara procesului judiciar cu participanții la acest proces sau terțe persoane, în cazul în care e vorba de o problemă sau un probabil rezultat al aflat în examinarea acestui judecător.

Proiectele sunt disponibile și pot fi consultate pe site-ul Ministerului Justiției.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +14 (16)
  Atentie:
  Publika lui Plahatniuc. Mass-Media este controlata de Aligarh.
  • +15 (17)
   Plahatniuc omul lui IUDA.
   • +15 (17)
    Comentatorii lui Plahatniuc o sa intre si o sa ma blocheze.
    • +14 (16)
     Voronin, un mosneag care a pierdut o bucata de minte pe la Tcakiuc.
     Voronin profesorul Mafiei Plahatniuc
     • +8 (10)
      Comentariul a fost șters de redacție.
      • +11 (11)
       Nu stiu pe cit de aplicabila poate fi legea aceasta la noi in tara, dar ii super legea ... imi place !!!
       • +7 (7)
        Foarte buna initiativa, ma bucur pentru Efrim si ministerul pe care il conduce ... BRAVO !
    • +3 (5)
     Comentariul a fost șters de redacție.
   • +13 (13)
    DACA va uitati bine.Plahatniuc seamana cu un Mafiot.
   • +3 (5)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • +2 (2)
     Comentariul a fost șters de redacție.
     • -7 (13)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      Salut nene Mocanu, iar ai "Zriv in mozg", interesant ce fel de iarba tu fumezi de ai asa halucinatii????
      • -7 (13)
       Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
       Si astia de la unimedia ce a scris despre filat au sters, dar ce au scris despre plahotniuk au lasat, nici voi nu sinteti departe de Mocanu, nu retraiti......
       • +13 (13)
        Mocanu ii inamicul nr 1 a lui PLoh / PD...))))))))))))
        Sunteti teribili
        • +12 (12)
         Nu am nici un dubiu la faptul, ca cei ce-l lauda pe mafiotul de Plahotniuc , sunt platiti de acesta.
         Nu am intilnit in ultimii doi ani nici o un om in R.Moldova, care ar fi considerat, ca Plahotniuc nu este un hot, gangster si mafiot...
         • +14 (14)

          Sa nu uitam ca Plohotniuc a fost demascat de justitia internationala , ca un mafiot si cel care a dirijat atacurile raider !!!
          Jos mizeriile din PD , Gunoaiele comuniste - afara din Parlament !!!
         • +6 (6)
          Ii apara personalitatea, neavind argumente pozitive...
          Si ajungind la asa o stare, turba si scriu tot felul de prostii, sau incep sa injure.
          Plahotniuc este o persoana care nu are loc in tara noastra!
          Cipru, Italia si Marea Britanie, sint doar unele tari, de la care avem informatie ca Plahotniuc figureaza in mai multe dosare, in Republica Moldova cred ca sint o multime, doar ca procuratura tot de Plahotniuc e cumparata, si dosarele date string praf!
          Sper ca persoanele mai influiente din stat, se vor implica, si il vor demite! Ma refer la oamenii competenti, Dnul Filat, Dnul Leanca...Care au experienta politica!!! BRAVO!
   • +2 (2)
    Iuda-i omul lui plahotniuc :D nu invers! :D
 • +13 (15)
  Judecatorii
  Procurorii
  Sunt hraniti de Plahatniuc.
  S-a inceput din 2005.
  • +9 (9)
   Chiar imi este greata cind vad mutra lui Plahotniuc la sedintele parlamentului.
   Imi pun mereu intrebarea, ce cauta acest hot in fruntea tarii?
   Cum ne poate el apara interesele daca el doar la bani se gindeste...
   Demisia! Si sa fie condamnat la niste ani bunisori!!!
 • +12 (12)
  ideea ii ceas imi place chiar imi place
 • +12 (12)
  Super legea!
 • -12 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  chear daca va fi implimentata va fi de okii babii
 • -8 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  eu cred ca aceasta lege trebuie aplicat nu numai judecatorilor , ci celorlalte categorii de bugetari. daca lucrezi o viata intreaga la buget , nu ai cum sa ia case , garaje , masini.Pentru ca salariul de baza nu-ti ajunge nici macar sa-ti platesti utilitatile si cheltuielile pentru telefon.sa vedem cum va fi aplicata aceasta lege
 • -6 (12)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +14 (14)
  Ministerul Justitiei a ieşit permanent cu iniţiative şi demersuri privind reformarea justiţiei. Printre performanţele ministerului pot fi considerate concepţia privind reformarea justiţiei, eliminarea imunităţii judecătoreşti. A fost reformat sistemul executorilor judecătoreşti, s-a produs reforma avocaturii, s-a implementat Legea notariatului.
  Acum a venit cu aceste proiecte si cred ca nu se va opri la aceasta.
  Bravo Efrim, ai adus un nou suflu in justitia moldoveneasca!
 • -2 (4)
  UNIMEDIA voi numai pentru propaganda amerikana (poza cu dollarul) trebuie sa faceti puscarie...iata astai realitatea...
 • +6 (6)
  Si ca de obicei modificarile legilor la noi se fac numai in beneficiul unor anumite persoane. eu nu ma indoiesc ca acuma, dupa ani de zile dupa ce plahotniuc a bagat bani in judecatori, acuma el le va confisca legal tot ceea ce lea dat :))))) iaca asta e o teapa mare a lui plahotniuc pentru sacalii lui de inprejur :))))

  Sunt cetățean activ
 • -5 (7)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Si o sa confiste SI ???? voi credeti ca banii din confiscare se vor duce in buget ???? eu zic ca nu toti banii se vor duce la FMI ..tot asa este si in tarile baltice precum Letonia Estonia , in Spania in Itlai cin toti confisca si saracesc pe oameni...da prostii de moldoveni numai si stiu sa deie din urechi
 • +5 (5)
  Sunt de acord cu intiativele date, referitor la introducerea a nuantei confiscarea bunurilor a magistratilor si testarea cu poligraful de minciuna( detectorul) asta o sa faca ca sa gaseasca mai multi judecatori corupri asa cum sa intamplat ca la Centrul National Anticoruptie intro zi 180 de colaboratori se-au dat demisia cand trebuiea sa treaca la testul cu poligraf, credca asa o sa fie si cu sistemu judecatoresc. Chiar trebuie sa mai fie si modificarea la Lege: ca averele de lux care sunt cadonate de la fecior de la mama si vice versa sa fie si ei investigati penal, verificati de unde avere, bani etc, etc pana si asezati la duba. Atunci judecatorii nu vor calca pe alaturea.
 • +1 (1)
  Este o imitare a luptei cu coruptia daca vor fi testati doar viitorii judecatori si procurori si nu actualii.Mare timpenie.
 • +1 (3)
  Avem un ministru al justitiei foarte bun.Insa toleranta zero trebuie sa se aplice pentru toti cetatenii RM INCEPIND DE LA pRESEDINTELE TARII si terminand cu ultimul angajat in structurile statului. Ai dovezi clare pe avere - fii sanatos si munceste mai departe, nu poti justifica -averea confiscata si afara din structurile statului fara drept de reangajare pe viata. Punkt. Inainte pentru dreptate d-le ministru Efrim! Poporul e alaturi!
 • 0 (0)
  mda..macar sa se oboseasca cineva sa citeasca. asta nu e doar pentru judecatori , da pentru TOATA lumea...
  cica UE e exemplu.....in UE copii is adoptati de cupluri de acelasi sex, asta tot e motiv ca sa fie si la noi asa?
  si tare interesant va fi cand cineva primeste vreo cateva mii de euro de peste hotare, nu prin banca de exemplu si is cumpara masina ...si dupa asta o sa umble prin judecati si o sa demonstreze ca nu e girafa. Cat despre comiterea infractiunii, hai sa fim seriosi... totul se cumpara si se vinde.
  Sau pana acum daca era dorinta nu se putea demonstra caracterul ilicit al provenientei bunurilor??? se putea....ca legi sunt, numai ca is facute numai pentru prostimea de jos, care iaca la asa populisme bate din palme si striga URA! fara sa se gandeasca la consecinte
 • 0 (2)
  a daaaaa iac mi-am amintit pensionarii primii ar trebui sa ramana cu averea confiscata....ca ei cheltuie mai mult decat le este pensia, asa arata statistica in statul nostru european.
  + tare multi pensionari sunt prinsi cu cultivatul marijuanei...iaca si infractiune, iaca si motiv.
 • +1 (1)
  Acest plohoi cu Lazar de la economie se opun contra aducerii pe piata combustibilului a companiei patriotului Stati Anatol ,care ar importa gaze si benzina la preturi mai mici decit Gazpromul .Iata noi hranim rusii la preturi insuportabile ,iar patriotul nostru acasa la el nu poate veni pe piata -sa ma lamureasca cineva!!!
  • +1 (1)
   El a vazut ca RM este o tara, unde nu se poate ca cineva sa nu fure, si daca incepe bussinesul aici, la sigur o sa fie in minus!
   Sau o sa-i fie luata afacerea...de Plahotniuc!
 • +2 (2)
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  “PROMOŢIA CONTINUĂ!!!!!!!!!! "Fii la INALTIME!!!!!!!!!! “Fii la INALTIME!!!!!!!!!! “Fii la INALTIME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  ””GRATUIT şi NELIMITAT!!!!! ””BENEFICIAZA din PLIN de OFERTELE NOASTRE de PROMOTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • +2 (2)
   )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
   PS:)- AGENTIA NOASTRA de REGLEMENTARE in CRIMA ELECTRONICA si TEHNOLOGIA IMFLUENTEI
   (ANRECITIT) in CONTRACTIE de CONSUMATIE de CONSTITUTIE de CUMATRIE de CORUPTIE-
   -Conspiratie-Cooperatie-Complicitate-Frauda-Forgerie-Perversatie-Depravatie-
   -Hotie-Extractie-Escrocherie-Rachetirie-Talharie-Gangsterie-Banditie-
   -Masschematorie-Creditorie-Debitorie-Terrorie-Raiderie-CRIMA:) -
   -------------------------------------------------------------------------
   GARANTEAZA DEONTONTOLGIE de CONTRACTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   GARANTEAZA DEONTONTOLGIE de CONTRACTIE de CONSUMATIE!!!!!!!!!!!!!!!!
   GARANTEAZA DEONTONTOLGIE de CONTRACTIE de CONSUMATIE de CONSTITUTIE!!!!!
   )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA