ora: 16:45, 02 iun 2014 5952

Mesajul ministrului Educației înainte de BAC


Mesajul ministrului Educației înainte de BAC
Maia Sandu, ministru al Educației
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

De mâine, 3 iunie, începe sesiunea de bacalaureat 2014. Cu această ocazie, ministrul Educației Maia Sandu a transmis un mesaj candidaților și părinților ai căror copiii vor susține BAC-ul în acest an.

Sandu a cerut respectarea metodologiei de desfășurare a examenului, să nu se admită frauda sau copiatul, transmite UNIMEDIA.

În continuare mesajul ministrului Educației:

„Educația de calitate este indispensabilă pentru dezvoltarea și valorificarea potențialului fiecărui copil și, în cele din urmă, pentru prosperarea țării în care trăim. Sesiunea de bacalaureat 2014, care începe astăzi, constituie un element important în procesul de îmbunătățire a calității educației. O evaluare corectă și transparentă, care asigură că fiecare elev obține rezultate conform meritelor, le oferă tinerilor șanse egale de a-și alege și construi o carieră profesională și generează schimbări semnificative de atitudine în întreg procesul educațional.

Anume din această convingere, Ministerul Educației continuă reforma examenului de bacalaureat. Vom acționa cu fermitate și consecvență pentru a preveni frauda, a recunoaște meritele și a-i recompensa pe cei care învață.

Împreună ne-am asumat idealul corectitudinii și onestității; a fost un proces dificil, dar, în final, cu participarea fiecăruia dintre noi, am reușit să convingem comunitatea și să găsim aliați de încredere pentru a continua construirea unei societăți bazate pe o ierarhie corectă a valorilor. Elevii, părinții, cadrele didactice și societatea în general au conștientizat că un sistem fraudulos, în care rezultatele examenelor nu mai aveau credibilitate, iar copiii nu mai erau motivați să învețe, este disfuncțional și dăunează tuturor. Deși adesea credem că e mai simplu să rezolvăm o problemă trișînd, pe scurtătură, cea mai mare lecție pe care o putem învăța este că drumul cel mai greu se dovedește a fi, pe termen lung, cel mai ușor.

Împreună cu părinții și profesorii, avem obligația de a susține copiii pe calea învățării, de a le respecta alegerile și de a-i ajuta să-și dezvolte cele mai frumoase trăsături ale personalității. Ne dorim ca absolvenții să-și asume riscul de a greși, greșelile fiind profesori buni, să aibă curajul de a-și formula obiective ambițioase și să nu-și piardă niciodată curiozitatea specifică copiilor mici, pentru că anume aceasta este forța care ne propulsează. 

Ministerul Educației continuă procesul de reformă demarat anul trecut pentru a asigura succesul tinerilor – atît la examene, cît și în viață, oferind posibilități egale tuturor. În acest scop, în anul curent au fost introduse cîteva elemente noi pentru îmbunătățirea procesului de organizare a examenului. Pentru a implica în evaluarea lucrărilor de bacalaureat persoane cît mai competente, la inițiativa Ministerului Educației, a fost majorată remunerarea pentru profesorii care vor verifica testele. Totodată, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor destinate rechizitelor necesare comisiilor de examen. Părinții nu trebuie să colecteze bani în acest scop. Atenționăm opinia publică, și pe această cale, că orice inițiativă de a colecta bani pentru examenul de bacalaureat este ilegală! 

Măsurile antifraudă și anticopiat vor fi promovate și sprijinite în continuare. Pe parcursul întregului an școlar 2013-2014 Ministerul Educației a desfășurat acțiuni de informare a publicului și de pregătire a elevilor pentru examenul de bacalaureat. Metodologia de desfășurare a examenului și programele analitice au fost publicate încă în toamna anului 2013. De asemenea, au fost publicate modele de teste pentru ca elevii să aibă posibilitatea să exerseze. În plus, candidații la bacalaureat au beneficiat de meditații televizate și radiofonice foarte utile. Pe data de 1 iunie 2014 a fost organizată Ziua ușilor deschise în centrele de bacalaureat din țară pentru elevi și părinții acestora.

Ministerul Educației îndeamnă forțele politice și întreaga comunitate să nu admită imixtiuni în sesiunea de examene pentru a nu adăuga tensiune inutilă în dezbaterea publică din această perioadă și pentru a permite elevilor să se concentreze pe valorificarea maximă a potențialului lor. Desfășurarea fără incidente a examenelor de bacalaureat are doar beneficii și este un semn al maturității și responsabilității societății noastre.
Efortul nostru va consolida și mai mult încrederea în sistemul educațional și, prin urmare, în faptul că putem reuși. Astfel, vom oferi fiecărui copil șansa pe care o merită, ținînd cont de capacitățile sale și de efortul depus în anii de școală. Copiii noștri au nevoie într-o mai mare măsură de exemple de urmat și mai puțin de lecții. Primul exemplu trebuie oferit de noi, cei care sîntem obligați să garantăm corectitudinea și integritatea, cei care putem oferi încredere și respect, asigurînd o evaluare adecvată și obiectivă”.

În sesiunea de bacalaureat 2014 au fost admiși 27.604 elevi. Din numărul total de candidați, 21.333 sînt absolvenți, iar 6.271 sînt restanțieri din sesiunile anterioare. Examenele se vor desfășura în 104 centre, în perioada 03-20 iunie 2014. Candidații vor susține patru probe de examen – la limba de instruire, limba străină, disciplina de profil și o probă la solicitare. Elevii alolingvi vor susține suplimentar o probă la limba română, iar elevii de etnie bulgară, găgăuză și ucraineană vor susține și o probă la limba maternă. Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 03-26 iunie, iar rezultatele vor fi afişate în centrele de BAC la 27 iunie.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +11 (15)
  Cred cu sinceritate ca, daca mai multe femei, de talia dnelor Gherman, Sandu, Palihovici, ar fi in politica basarabeana, solutii pentru problemele existente ar fi gasite cu mai luta multa pricepre, iar societatea ar fi altfel.
  • +9 (13)
   • +8 (10)
    Personal in toate reformele lui Maia Sand vad numai plusuri,si credc ca minusiri nuci nu vor aparea,vedem pe parcurs.Dar oricum,mult succes pentru realizarea planurilor dorrite!
    • +3 (5)
     O femeie foarte bravo, o adevarata luptatoare sa lupti cu atitea prosti in tara asta e greu, respect pentru cei care invata , pentru cei care nu sustin copiatul , pentru cei care inteleg cit de cit ca sistemul de invatamint de la noi din tara are nevoie de reforme
     • +1 (3)
      La capitolul reforme, pot spune foarte clar ca cel mai bine sta Maia Sandu si Dorin Recean, pentru ca ei au facut cele mai responsabile si cele mai serioase reforme, cu toate piedicile care le-au fost puse, care, credeti-ma, au fost si sunt, in continuare, foarte multe.
      Canditatilor la BAC din acest an le doresc mult succes si cred ca, daca au invatat si cunosc ca au cunostintele necesare, nici n-au motive sa simta frica.
      • +1 (1)
       Prin prizma acestei doamne - Ma mindresc cu TOATE FEMEILE MOLDOVEI !
  • -6 (10)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   dar si asa avem in politica noastra numai femei))))
 • +10 (12)
  Aceasta este prima competitie serioasà din viata Copilului! Si dacà ea se desfàsoarà necinstit, câte vieti ... traumate vom avea?! Cine sunt de vinà?! În Tara Aoleu, unde lucrurile merg pe dos, "câstigà" Minciuna, iar nimicurile, agramatii... sunt instalati în tronuri! Culegem si azi "roadele" ei amare. "Lupta" sà se petrecà în conditii echitabile, ca sà savuràm adevàratii biruitori, dar nu pe cei butaforici! Sà biruie doar cei care merità! Izbândà si cuccese la toti absolbentii!
 • -8 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Doamna buliga si toti de acolo de sus , vrem schimbari in justitie ,in politie vrem motanii umflati la racoare vrem un sistem de invatamint modern , nu am nimic impotriva camerilor video.......bine ok aveti bani de camera gasiti bani si pentru profesori si pentru reforme .....sa se predea ceea ce trebuie la ore......da nu cind ma duc la sustinerea examenelor sa vad acolo de exercitii din matematica superioara ....si normal ca peste 70 la suta din elevi na sa poata rezolva ....vrem schimbari radicale nu doar camere si gata problema invatintului e rezolvata da ...
  <span class="signature">Sunt cetățean activ</span>
  • +10 (10)
   doresti matematica superioara sa fie inlocuita cu aritmetica?))))
   • +10 (10)
    N-ar strica de inceput cu gramatica...
 • -10 (12)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +11 (11)
   Vad ca si cu gramatica stai prost.. Jos Maia Sandu, yep?
 • +5 (11)
  Da macar shi cu diskovery chanel ca tot ar fi mai bine )))

  Sunt cetățean activ

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA