Membru CEC, despre respingerea „inițiativei buclucașe": Dacă ar fi fost dusă până la capăt, alegerile parlamentare din acest an nu s-ar fi putut organiza

Membrul CEC, Andrei Volentir a comentat pe pagina sa de facebook decizia Comisiei de a respinge ini"iativa Adunării Constituante de abrogare a modificărilor Codului Electoral privind votul mixt prin referendum.

Foto: IPN

Volentir susține că inițiativa, pe care a numit-o buclucașă, pe lângă viciile de procedură constatate, ar fi creat un vid legislativ în domeniu, iar alegerile parlamentare din acest an nu s-ar fi putut organiza.

Asta pentru că, susține Volintir, cel mai grav este esența inițiativei - simpla abrogare a unei legi modificatoare a Codului electoral, fără însă a restabili ordinea juridică anterioară. 

Amintim că vineri, 12 ianuarie, Comisia Electorală Centrală a decis respingerea inițiativei unui grup format din reprezentanți ai mai multor organizații ale societății civile care au propus inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a interpus sistemul mixt de vot.

CEC a motivat decizia prin mai multe vicii de procedură astfel că că „cererea de înregistrare a grupului de inițiativă nu este conformă cerințelor legale, fiind pasibilă de respingere”.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.