Maia Sandu: „Rezultatele la BAC nu sunt o tragedie”

Rezultatele la bacaluareat nu sunt o tragedie. Ministerul Educaţiei doreşte crearea unui Inspectorat şcolar până la finele acestui an, care ar putea evalua cadrele didactice şi infrastructura instituţiilor de învăţământ. Declaraţii în acest sens au fost făcute de ministrul Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la TV7, transmite UNIMEDIA.

„Nu este un rezultat bun, dar toţi conştientizam şi bănuiam că vom avea un aşa rezultat la bacalaureat. Trebuie să ne bucurăm că, în condiţii corecte de evaluare, avem 58% care au promovat”, a subliniat ministrul.

Maia Sandu: „Rezultatele la BAC nu sunt o tragedie”
Maia Sandu, ministrul Educaţiei (Foto: UNIMEDIA)

Sandu a menţionat despre faptul că ministerul nu va renunţa la modul de desfăşurare a examenelor, pentru că anume aceste metode sunt eficiente.

„În 2009, elevii noştri de 15 ani au participat la o evaluare internaţională şi doar 50% au reuşit să promoveze testul. Este o corelaţie bună între rezultatele testelor internaţionale şi a testelor de bacalaureat din acest an. Reformarea sistemului de evaluare trebuie făcută în întreg sistemul de învăţământ. Universitatea este deschisă şi pentru cei cu nota 7. Dacă avem doar 4 elevi cu nota 10 pe linie în toată ţara, înseamnă că vom avea o competiţie sănătoasă”, a precizat sursa.

Sandu a declarat că au existat şi anumite probleme tehnice cu site-ul bac.edu.md. „Am extins perioada de contestare cu o zi din cauza problemelor tehnice. Cei care nu vor reuşi să vadă lucrarea de bacalaureat pe pagina web, pot să meargă la centrul de BAC”, a spus ministrul.

Totodată, Maia Sandu a recunoscut că rezultatele la BAC sunt un eşec academic. „Este un eşec academic, dar putem învăţa din aceste greşeli. Putem să ne mobilizăm. Nu este o tragedie. Noi avem o problemă. Părinţii îi presează pe copii să aibă note maxime. Dar piaţa muncii nu are nevoie de diplome, ci de cunoştinţe”, a declarat sursa.

Ministrul a vorbit şi despre crearea unui Inspectorat şcolar, care ar putea evalua cadrele didactice şi infrastructura instituţiilor.

„Dorim să promovăm ideea creării unui Inspectorat şcolar la nivel naţional, vom face un raport și va putea fi citit de oricine. Va fi scris pe înţelesul tuturor. Se vor face inspecţii o dată la câţiva ani. Va fi o instituţie subordonată Guvernului, avem nevoie de o entitate independentă. Ne va spune unde se face carte şi unde nu. Ne dorim promovarea acestei instituţii până la finele acestui an. Vom crea fişe de performanţă, care ne vor permite evaluarea cadrelor didactice şi infrastructura instituţiei, care ar ajuta părinţii să aleagă instituţia corectă. Suntem pentru transparenţă”, a conchis Sandu.

UNIMEDIA reaminteşte că, ieri, Ministerul Educației a anunțat că cca 42% dintre absolvenții de liceu au picat examenele de BAC. Astfel, reiese că doar 58% din cei cca 28 de mii de absolvenți au susținut examenele, în comparație cu cca 88%, procentul din 2012.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub