Lupu va merge și la Curtea Constituțională pentru a-l apăra pe Plahotniuc

Dacă inițiativa legislativă a liberal-democraților privind schimbarea modalității de revocare din funcție a vicespeakerilor și excluderea funcției de prim-vicespeaker va deveni lege, atunci ea va fi atacată la Curtea Constituțională. Un anunț în acest sens a fost făcută de către președintele Parlamentului, președintele PD, Marian Lupu, în cadrul emisiunii „În Oglindă” de la EuroTV.

„Toate declarațiile PLDM-iștilor vizavi de constituționalitatea poziției de prim-vice este o teză absolut falsă. Întâi de toate, indiferent de prevederile Constituției, care nu menționează în mod expres nici poziția de primvice-prim-ministru, noi am avut ani de zile, în diferite Guverne, la decizia și prin legea Guvernului, o astfel de funcție. Nimeni nu a contestat constituționalitatea acestei funcții. Fapt ce mă face să gândesc că a fost perfect constituțională”, subliniază Lupu.
Lupu va merge și la Curtea Constituțională pentru a-l apăra pe Plahotniuc
(Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

Potrivit lui, schimbarea mecanismului de demitere a vice-speakerilor nu este constituțională. „În Constituția țării este scris clar cum se aleg vicepreședinții Parlamentului și este fixat că este la propunerea președintelui. Constituționaliștii pe care i-am consultat au spus foarte clar că din cutumele juridice derivă foarte clar că mecanismul de demitere. Noi această lege nu o vom vota. Din momentul în care ea va fi votată de PLDM și PCRM, legea va intra în vigoare și noi o vom ataca la Curtea Constituțională”, a spus liderul PD.

Mai mult decât atât, democratul amintește că funcția nu a fost instituită în special pentru Vlad Plahotniuc. „Poziția de prim-vicespeaker nu a fost instituită odată cu sosirea colegului meu Vlad în Parlament. Să nu uităm că încă din 2009 această funcție de prim-vicepreședinte a fost ocupată de dl Serafim Urechean. Colegul nostru nu a făcut decât să preia această funcție. Nici măcar asta nu contează, nimeni nu se ține de funcții”, a adăugat el.

Marian Lupu afirmă că proiectul înaintat de PLDM reprezintă nu altceva decât o obsesie. „Vom vede cine cu cine va vota acest proiect. Acest proiet de lege are în jur de 1.5 pagini. Doar 5 rânduri se referă la schimbarea mecanismului de demitere a vice-președinților, în rest 99% dn conținutul acestui proiect de lege se repetă „excluderea sintagmei de prim-vicepreședinte al Parlamentului”. Eu nu am mai văzut asemenea proiecte de legi, categoric. Îi reprezintă”, a evidențiat sursa citată.

În context, Lupu a confirmat spusele lui Mihai Ghimpu precum că funcția de prim-vicespeaker a fost împărțită în urma unei înțelegeri dintre Filat și Plahotniuc. „Evident că știam despre înțelegerea dintre Filat și Plahotniuc. Ceea ce a declarat colegul nostru, dl Ghimpu, este adevărat fiindcă negocierile și aranjamentele politice care se discutau înainte de semnarea Acordului de constituire al AIE2 nu se făceau de o manieră închisă. Toți eram prezenți acolo și toți eram martorii acestui rezultat”, a încheiat președintele PD.

UNIMEDIA precizează că în cadrul AIE a reizbucnit „războiul politic” dintre PD și PLDM, mai exact între Vlad Plahotniuc și Vlad Filat. Liderul liberal-demcraților și-a anunțat intenția de a-l revoca din funcție pe prim-vicepreședintele Parlamentului, în replică democrații au acuzat de trădare și complot cu comuniștii.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub