Lupu s-a răzgândit: Nici științific limba vorbită de moldoveni nu este româna

În Constituție trebuie să rămână „limba moldovenească”. Dacă limba de stat ar fi limba română, libertățile și drepturile cetățenilor moldoveni la autoidentificare ar fi încălcate. Aceștia ar fi constrânși prin lege să se identifice drept români.

De această părere este președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, exprimată în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău, relatează UNIMEDIA.
 Lupu s-a răzgândit: Nici științific limba vorbită de moldoveni nu este româna
Marian Lupu, președintele PD (Foto: UNIMEDIA)

„Noi am convenit în cadrul Alianței că trebuie să aplicăm acele modificări la Constituție, acolo unde au existat probleme de-a lungul timpului. Art. 13 nu are nimic cu funcționarea mecanismelor statale. Poate în alte condiții noi am admite asemenea discuții despre limbă, într-o ambianță în care nimeni din această țară nu ar fi contestat statalitatea Republicii Moldova. Noi considerăm că trebuie să oferim cetățenilor dreptul la autoidentificare etnică, nimeni nu trebuie preseze pe nimeni. Odată ce mergem pe acest principiu, noi consolidăm în această țară o națiune civică moldovenească”, a spus democratul. Potrivit lui, art.13 este folosit mai mult ca un instrument politic.

Dacă anterior, Marian Lupu spunea că limba vorbită de el, din punct de vedere științific este româna, iar din punct de vedere politic - moldovenească, acum democratul se dezice de cuvântul său. „M-am răzgândit, s-a zis cu științific. Acele teze sunt și acum susținute de oamenii de știință și au o puternică influență subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă ca sunt promovate în interese politice. Hai să nu fim obsedați”, spune liderul PD.

UNIMEDIA precizează că în actuala Constituție este scris că limba de stat a Republicii Moldova este moldoveneasca. Partidul PL și PLDM optează pentru modificare acestui articol și consfințirea limbii române în Legea Supremă. Dacă această propunere nu va trece, liberalii vor insista ca mențiunea cu privire la limba de stat să fie în general exclusă.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI