ora: 16:05, 08 mar 2014 6122 16

Lupu: „Pe teritoriul Republicii Moldova se dă o luptă geopolitică dură”


Lupu: „Pe teritoriul Republicii Moldova se dă o luptă geopolitică dură”
Marian Lupu, lider al PDM
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie

Coaliția de guvernare a transmis Bruxelles-ului un mesaj comun în care au cerut grăbirea procedurii de pregătire a semnării Acordului de Asociere, având în vedere „lupta dură geopolitică care se dă pe teritoriul Republicii Moldova”, dar și în regiune.

Declarații în acest sens au fost făcute de către liderul PD, Marian Lupu, în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

„Din partea Republicii Moldova ar fi șanse foarte bune ca acest Acord să fie semnat, până în vara anului curent, în modul în care Parlamentul să fie în capacitate să ratifice Acordul, pe parcursul actualei sesiuni. Nu avem divergențe cu privire la această modalitate de semnare a Acordului, suntem toți pro. Mingea, la moment, este pe terenul Bruxelles-ului, fiindcă acolo ar trebui să fie pregătite anumite proceduri mai speciale, unele mai de excepție, din punct de vedere tehnic. Și mizăm foarte mult pe susținerea și înțelegerea colegilor”, a declarat democratul.

Președintele PD subliniază că evenimentele din această regiune fac parte dintr-un mare joc geopolitic, un joc de interese geopolitice: Occidentul versus Federaţia Rusă. „Bine, faptul că fiecare dintre forţele geopolitice îşi au interesele lor mari şi interese de securitate, interese economice, interese pentru anumite resurse. Pe atunci, într-adevăr, spuneam că trebuie să sperăm la mai bine, dar trebuie să fim pregătiţi pentru cazurile cele mai proaste. Fiindcă, în această situaţie, Republica Moldova mai degrabă este o piesă în aceste jocuri. Deci, noi nu suntem un stat cu capacităţi economice, financiare, militare pentru a purta un joc activ şi pentru a influenţa starea de lucruri”, a specificat Marian Lupu.

Potrivit lui, politica internă şi externă a Republicii Moldova trebuie să fie una prudentă, bine gândită, analizată, una fermă și calculată. „Categoric este contraindicat să acţionăm aşa cum se exprimă unele formaţiuni politice de extremă dreaptă sau de extremă stângă. Este un singur lucru care contează – interesul Republicii Moldova. Deci, este comportamentul nostru care să ţintească interesul nostru ca şi ţară. Pe de altă parte, să avem capacitatea să ne facem aliaţii necesari, cu ajutorul cărora să putem atinge scopurile şi interesele statului suveran şi independent Republica Moldova”, conchide politicianul.

Comentarii (16)
 • +2 (8)
  Bună ziua, ai descoperit bicicleta.
  • -1 (5)
   Domnii Lupu,Filat,Ghimpu,Diacov,Voronin si alti veterani ai politicii Moldovenesti,trebuie sa treaca in istorie.Timpul lor a trecut.Chiar si in Romania daca poloticianul прошляпил вспышку,pleaca de tot,altii stau in puscarie,ori se afla in esalonul trei ori patru al politicii.La noi trebuie sa-i dai afara cu dea sila.Uitati-va cum se impaca Leanca,Palihovici cu Candu si Corman.Veteranii cu ambitiile lor franeaza tare dezvoltarea Moldovei.Partidul care nu va pune veteranii in lista la alegeri,a sa aiba mai mult de castigat.
   • +4 (4)
    Intradevar asta ar fi o solutie ceia ce propune Marian Lupu, o data ce va fi semnat acordul de asociere, Moldova va mai scapa putin din presiunea din afara si anume fosrtele ce sustin opozitia.

    Sunt cetățean activ
    • +2 (2)
     Marian Lupu are dreptate, Moldova in circumstantele de acum ar trebui de urgent sa intreprinda ceva. Si acel ceva ar fi bine sa fie semnarea acordului de aseciere. Cu atit mai mult ca acum sunt tensiuni in Ucraina ceia ce s-ar putea rasfringe si in Moldova, asa ca trebuie sa fim atenti la maxim.
     • +2 (2)

      Imi place pozitia lui Marian Lupu, el mereu vine cu pozitii bine argumentate si cu un impact important la situatia cuvenita. Asta intradevar ar schimba lucrurile dupa mine..
      • 0 (0)
       In UE Moldova se va simti in siguranta, atunci va avea cine sa se opuna la tensiunile care se fac fata de tara noastra, insa acum noi suntem putin neputinciosi si pe noi ne preseaza cui nu-i este lene. UE va deveni un fel de frate mai mare pentru RM, asa ca Bine zice Lupu, trebuie sa semnam acordul de urgenta.
  • -2 (4)
   numai vorbe de la tradatorii astea de neam...
   Cerem ajutorul si aderarea in stare de urgenta la structurile NATO !!!!!
   Conducerea Moldovei,care este formata din servitori fideli ai rusilor,nu face nimic in momentele acestea cruciale p-u a ne salva de ocupatia mirsava ruseasca.Ei nu doresc sa ne scoata de sub copita ruseasca de ocupatie.Sint platiti de Kremlin.Nu intreprind pasi concreti (numai vorbe goale,asa cum au facut 20 de ani in sir si si-au batut joc de bastinasi) sa scoata armata de ocupatie ruseasca de pe teritoriul Patriei Noastre.
   Cerem sprijin international sa ne salveze de ocupatia ruseasca agresiva si criminala !!!
   Jos slugile rusilor de la conducerea Moldovei !!!
 • -1 (3)
  puterea de sus tine sa creasca si sa se mareasca si asta sigur e cadere a unei societati.inchipuitiva o piramida intoarsa invers si o sa intelegeti.
 • 0 (6)
  ooooooooo daaaaaaa ZALUPAAAAAAAA ai descoperit acum America si strimtoare Gibraltar, baaaaaaaaaaiiiiiii dobitoc,porc pro-rus 2 de bulbuci, ai in cap nu creer da fecale de vaca si pleava, dute si iti spala creerul cu apa de la wc poat te v-a ajuta
 • 0 (6)
  Cu asa impotenti ca Zalupu care nici nu stiu ce limba vorbesc departe o sa ajungem
 • +3 (5)
  Sculalupu, esti o curva politica nimic mai mult!
  -
  Frumos vorbesti, dar rau faci!!!
 • -2 (2)
  E un demers, cerere, rugaminte, mesaj - FOARTE CORECT! Pentru R.Moldova, tara NEUTRA, care nu poate face parte din NATO conform Constitutiei - CALITATEA DE STAT PARTENER-ASOCIAT la UE constituie o PROTECTIE, o TUTELA, o "UMBRELA", o GARANTIE de SECURITATE foarte necesara si importanta mai ales ACUM, cand pericolele de a fi atras in CONFLICTELE REGIONALE cu scopul STOPARII ASOCIERII RM la UE este ca niciodata de mare. Atat fortele pro-ruse, pro- Uniunea Vamala, cat si cele extremiste, pro-romanesti, "unioniste" - DEOPOTRIVA au interesul de a OPRI, a TRAGE INAPOI R.Moldova de pe calea ASOCIERII la UE si a-i DICTA "unirile" si "soiuzurile" lor si in interesele lor EGOISTE de "frati mai mari". Rusia cauta sa ajunga la hotarele Transnistriei, iar Romania cauta "motiv" de a trece hotarul R.Moldova in caz de conflict cu Transnistria , chipurile, pentru "a ajuta" R.Moldova, dar in realitate pentru a o OCUPA, a o "GÂTUI", cum a procedat in 1918 cu Republica Democratica Moldoveneasca.
 • -2 (2)
  Intalnirile Basescu-Patruasev, Corlatean-Lavrov din vara 2013 au pus inceputul unei "coordonari" pe la spate a "fratilor mai mari" de IMPARTIRE a R.Moldova - Transnistria - Rusiei, Basarabia - Romaniei. Comportamentul si declaratiile lui Basescu "INCENDIARE" pentru separatism din ajunul si dupa Summitul de la Vilnius, precum si pozitia si ACUM EVIDENT ambigua, EUROSCEPTICA, sabotoare, denigratoare fata de INSTITUTIILE Statului RM (Justitia, Procuratura, MAI)si fata de asocierea RM a presei si mass-mediei romanesti sau pro-romane de la Chosnau - confirma existenta pe la spate a unui plan de "coordonare" calendaristica a actiunilor romano-ruse ANTI-ASOCIERE a RM la UE.
 • -2 (2)
  Semnarea Acordului de Asociere a RM la UE - cel putin ar pune capat INTENTIILOR "ocupationiste" si "unioniste" ale Romaniei fata de R.Moldova - e greu de crezut ca un stat-membru al UE va ATACA si va LICHIDA un stat-ASOCIAT si PARTENER al UE.
 • 0 (4)
  Tovaras Lupu,dar cum ramine cu parteneriatul PD (MD) si Edinnaya Rossia?
  Dar seful tau Plohish, o sa se conformeze legilor UE si se va lasa arestat?
  E clar,ca cu aceste declaratii vrei sa obtii din nou capital,prin voturile unor rataciti.
 • 0 (2)
  "se duce o lupta dura"...da curvele de la conducere nu participa; ei asteapta numai sa incaseze milioane de la toti acei implicati in acasta lupta,apoi sa-si mai stearga inca o data picioarele de moldoveni si sa traiasca in belsug si liniste pina la adinci batrinete. Frumos? Nu?

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri