Lupu: „Pe teritoriul Republicii Moldova se dă o luptă geopolitică dură”

Coaliția de guvernare a transmis Bruxelles-ului un mesaj comun în care au cerut grăbirea procedurii de pregătire a semnării Acordului de Asociere, având în vedere „lupta dură geopolitică care se dă pe teritoriul Republicii Moldova”, dar și în regiune.

Declarații în acest sens au fost făcute de către liderul PD, Marian Lupu, în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

Lupu: „Pe teritoriul Republicii Moldova se dă o luptă geopolitică dură”
Marian Lupu, lider al PDM (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

„Din partea Republicii Moldova ar fi șanse foarte bune ca acest Acord să fie semnat, până în vara anului curent, în modul în care Parlamentul să fie în capacitate să ratifice Acordul, pe parcursul actualei sesiuni. Nu avem divergențe cu privire la această modalitate de semnare a Acordului, suntem toți pro. Mingea, la moment, este pe terenul Bruxelles-ului, fiindcă acolo ar trebui să fie pregătite anumite proceduri mai speciale, unele mai de excepție, din punct de vedere tehnic. Și mizăm foarte mult pe susținerea și înțelegerea colegilor”, a declarat democratul.

Președintele PD subliniază că evenimentele din această regiune fac parte dintr-un mare joc geopolitic, un joc de interese geopolitice: Occidentul versus Federaţia Rusă. „Bine, faptul că fiecare dintre forţele geopolitice îşi au interesele lor mari şi interese de securitate, interese economice, interese pentru anumite resurse. Pe atunci, într-adevăr, spuneam că trebuie să sperăm la mai bine, dar trebuie să fim pregătiţi pentru cazurile cele mai proaste. Fiindcă, în această situaţie, Republica Moldova mai degrabă este o piesă în aceste jocuri. Deci, noi nu suntem un stat cu capacităţi economice, financiare, militare pentru a purta un joc activ şi pentru a influenţa starea de lucruri”, a specificat Marian Lupu.

Pub

Potrivit lui, politica internă şi externă a Republicii Moldova trebuie să fie una prudentă, bine gândită, analizată, una fermă și calculată. „Categoric este contraindicat să acţionăm aşa cum se exprimă unele formaţiuni politice de extremă dreaptă sau de extremă stângă. Este un singur lucru care contează – interesul Republicii Moldova. Deci, este comportamentul nostru care să ţintească interesul nostru ca şi ţară. Pe de altă parte, să avem capacitatea să ne facem aliaţii necesari, cu ajutorul cărora să putem atinge scopurile şi interesele statului suveran şi independent Republica Moldova”, conchide politicianul.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub