Citește toate știrile la acest subiect

Lupu explică de ce a fost nevoie de demiterea Guvernului Filat 2

Avem un Guvern nou, dar format în mare de parte din miniștrii vechi. Marian Lupu, președintele Partidului Democrat, a încercat să explice, în aceste condiții, de ce a fost nevoie de demiterea vechiului Cabinet de Miniștri condus de Vlad Filat, transmite UNIMEDIA.

„S-ar părea că doar câteva persoane schimbate, însă ar fi bine să avem nu doar o abordare cantitativă. Este o mare diferență de calitate. Avem fețe noi în Parlament, în prezidiu avem un nou președinte. Avem fețe noi și în conducerea Guvernului”, a precizat Lupu în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.
Lupu explică de ce a fost nevoie de demiterea Guvernului Filat 2
Marian Lupu, lider al PDM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Atunci când este schimbat premierul sau președintele Parlamentului, pot apărea viziuni și abordări noi, cu personalitate nouă. Noi am mizat anume pe acest lucru”, a adăugat liderul PD.

Întrebat dacă i-a fost greu să renunțe la fotoliul de speaker, în favoarea colegului său de partid, Igor Corman, Marian Lupu a spus: „Toți suntem oameni, există partea emoțională, dar important este să prevaleze partea rațională. Nu mi-a fost greu. Mult mai greu a fost pentru colegii mei de partid să accepte această propunere a mea. Majoritatea membrilor executivului politic, a biroului politic PDM, nici nu au vrut să audă de acest lucru. A fost propunerea mea”, a spus el.

În context, acesta a enumerat argumentele care l-au făcut să ajungă la această decizie. „Pe deoparte, eu înțelegeam că dacă eu și PDM insistăm atunci am putea merge în anticipate. Dar, nu evitarea anticipatelor era scopul în sine. Nu puteam să accept ca din cauza încăpăținării mele sau a dorinței neasemuite de funcții să ducem țara în alegeri și să nu știm ce se va întâmpla cu acest curs de politică internă și externă a statului”, a menționat democratul.

Potrivit lui, el a ales să ofere stabilitate țării. „Dacă insistam și mergeam până la capăt era posibil să fiu reales în această funcție. Însă, mi-am imaginat ce poate să urmeze mai departe. Scopul meu a fost stabilitatea pe doi ani înainte, pentru a oferi posibilitate Guvernului și Parlamentului de a munci și a da rezultate”, a conchis Lupu.

UNIMEDIA relevă că ieri, 30 mai, a fost creată Coaliția de Guvernare Pro-Europeană, compusă din reprezentații PLDM, PD și grupul Hadârcă. Astfel, a fost formată o nouă majoritate Parlamentară și s-a pus capăt crizei politice. Deputații au ales o nouă conducere a Parlamentului, în frunte cu Igor Corman. Liliana Palihovici a rămas vicespeaker și au fost numiți alți doi vicepreședinți - Adrian Candu (PD) și Oleg Bodrug (reformatori PL).

Totodată, a fost acordat vot de încredere Cabinetului Iurie Leancă. Structura Executivului a suferit câteva schimbări. În fruntea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene se va afla Natalia Gherman, care era până în prezent adjuncta lui Iurie Leancă. Anatol Șalaru de la Transporturi a fost înlocuit cu democratul Vasile Botnari, iar fotoliul lui Boris Focșa în fruntea Ministerului Culturii va fi ocupat de Monica Babuc, fosta consilieră a lui Vlad Plahotniuc. De asemenea, în locul lui Octavian Țîcu, reformatorii liberali l-au propus pe Octavian Bodișteanu.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub