ora: 07:31, 27 feb 2013 5818
Autor: Cristina Aramă

Lupu: De ce nu arată probele? MAI: Dosarul a fost preluat de PG de mai bine de 1 an!


Lupu: De ce nu arată probele? MAI: Dosarul a fost preluat de PG de mai bine de 1 an!
Cazul MetalFeros
Clădirea Ministerului Afacerilor de Interne
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Noi discuții în jurul întreprinderii Metal Feros. Luni, 25 februarie, în cadrul emisiunii „InProfunzime” de la ProTV Chișinău, președintele PD, Marian Lupu a răspuns la acuzațiile aduse în adresa întreprinderii și presupusele evaziuni fiscale care au loc acolo. Asta după ce avocatul șefului Fiscului a declarat că în 5 luni de la întreprindere au dispărut cca 700 mln lei, fapt care tocmai fusese descoperit de Nicolae Vicol, înainte de arestul său.  

Liderul democrat s-a întrebat de ce până acum FISCUL și Ministerul de Interne, care are abilitatea de a investiga infracțiunile economice, nu prezintă probele anchetei. Acesta a sugerat că informația este intenționat lansată ca zvon în spațiul public. 


După declarațiile lui Marian Lupu, Ministerul de Interne a reacționat. Instituția a remis un comunicat în care explică că dosarul a fost ridicat de la MAI de Procuratura Generală, după care nu s-a mai auzit nimic de el. 

Reprezentanții MAI anunță că dosarul privind cazul Metalferos a fost ridicat de Procuratura Generală încă în 2011. Potrivit sursei, MAI a intentat un asemenea dosar în 2011, având 2 cauze penale pornite pentru spălarea de bani și evaziune fiscală. Conform informațiilor din dosare, compania ar fi efectuat tranzacțiile prin intermediari înregistrați în zone offshore din Belize și Insulele Virgine, precum și în Noua Zeelandă, prin care erau ascunse diferențele conisderabile de preț.

În plus, compararea cantităților de metal declarate în perioada 2006-2011 și cantitățile livrate a fost de 231 mii tone de metal, ceea ce ar fi permis ca o sumă de 729,2 milioane de lei să nu ajungă în conturile întreprinderii.

Pe lângă aceste prejudicii aduse statului, Metalferos, conform dosarelor, ar fi legalizat deșeuri de metale achiziționate ilegal, prin intermediul altei companii, ceea ce ar fi adus statului un prejudiciu de 62,6 milioane de lei, prin evitarea achitării de TVA.

„În iulie 2011 la acest dosar a făcut referință și premierul în cadrul unei apariții publice. A doua zi după declarațiile prim-ministrului, Procuratura Generală a descins la MAI și a ridicat dosarul dat, efectuând percheziții și ridicînd toate documentele ce țin de acest dosar și de alte dosare similare.

Din iulie 2011 Procuratura Generală a înlăturat poliția din investigațiile legate de acest dosar”, se spune în comunicat.

UNIMEDIA precizează că luni, Marian Lupu a declarat că Ministerul Afacerilor Interne tergiversează examinarea crimelor economice comise în cadrul Metalferos SA cu capital majoritar de stat, gestionat de Ministerul Economiei, care, potrivit acordului AIE, a revenit PD.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +6 (6)
  Cum ar spune rusii : umno, Lupu stie ce face, probele din dosarele penale scoase in public vor fi calificate ulterior ca compromise. Proba de baza in acest dosar e retrageria lui din procedura MAI. Recian ar urma sa publice Actul de transmitere a dosrului si atit. Intresante vremuri traim, inca cite lucruri noi vom afla oare?
  • +5 (5)
   Nu știm dacă exageratul activism al Procuraturii Generale și al CNA, instituții care prin algoritm politic au fost distribuite democraților moldoveni, vin din comanda politică de a descoperi că cei mai corupți moldoveni au afilieri liberal-democrate. Putem presupune însă că arestarea șefului inspectoratului fiscal, ca și războiul dosarelor penale, ar face parte din acțiunile de purificare a sistemului, dar ar fi un condițional optativ și nu o virgulă pusă aiurea. Știm însă că acțiunile Procuraturii Generale și ale CNA-ului au coincis cu lupta premierului cu structurile tenebre existente în economia moldovenească și că descinderea mascaților de la CNA în clădirea Guvernului a coincis cu demiterea lui Vlad Plahotniuc.
   • +7 (7)
    Nu vă pare suspicios, domnule moralizator și «luptător pentru adevăr», că sprijiniți deschis un criminal, acuzat în diverse perioade de întreaga elită politică a țării de fraude politice și economice, de crime grave în proporții deosebit de mari? Repet, nu escrocherii mici, dar crime în valoare de 100 mln euro (atacuri raider), 711 mln lei (Metal Feros), privatizări criminale de sute mln lei și furturi anuale de 10 mlrd lei de la întreprinderile de stat ? Arătați-mi măcar un individ în Moldova, care ar fi făcut măcar a zecea parte!
    • +8 (8)
     Este limpede și pentru un licean, că tocmai PD reprezintă astăzi cele mai tenebre și criminale elemente ale vechiului sistem, care emigrînd spre noua putere, i-au dat noua fizionimie criminală.
     • +9 (9)
      Metalferos este controlat de catre mafiotul Plahotniuc.
      De unde sa vedem problemele daca si Procuratura Generala este controlata tot de catre acest individ tenebru, mai ales ca functia de Procuror general era ocupata de catre Valeriu Zubco ,omul de incredere a lui Plaha.
      ASa ca mai Lupulule, nu fa show, caci toti te stiu deja ce poama esti, la fel cum il stiu si pe drugtu PLahotniuc.
      Partidul vostru este o grupare mafiotica , si cel mai rau ce este ca o grupare mafiotica aflata la guvernare, Vlad Plahotniuc capul gruparii, mafiotul NR.1 in Moldova, ne dicteaza legi, face ordine la noi in tara, asta-i culmea.
      Oare chiar nui klar de ce isi doresc ei alegeri,ca sa nu fie semnate in toamna :Acordul de liber schimp, regim liberalizat de vize...
      Plahotniuc este un criminal cu litere MARI ..
      Asa persoane ca el trebuie sa stea la puscarie , dar nu in parlament sa ne dicteze legi.
      • +9 (9)
       Păi vedeți ... de unde să se demonstreze probe, dacă cazul a fost preluat de Procuratura generală care aparține Mafiei PD ? Iar firma Metal Feros este primul business al lui Plaha. S-a instalat un monopol în acest domeniu, căci metalul de pe teritoriul RM poate fi exportat doar de această firmă, pe cînd restul firmelor trebuie sa aducă metalul la Metal Feros și de acolo deja să fie exportat !
       • +9 (9)

        PLAHOTNIUC LUPU ȘI PD = MAFIA !!!
        .
        .
        .
        PLAHOTNIUC LUPU ȘI PD = MAFIA !!!
        .
        .
        .
        .
        PLAHOTNIUC LUPU ȘI PD = MAFIA !!!
        • +8 (8)
         PD au strins toți bandiții din Moldova,
         peste cine n-ai da, toți au interesul
         sa pună în buzunare !
         • +5 (5)
          Nici nu are de unde sa fie probe,dak o fost preluata de Procuratura Generala,care este a banditilor din PD.Dar Metal Feros ii apartine lui Plohatniuc,dar probe nu aveau de unde sa fie caci Zubco avea grija de aceasta..
          • +1 (1)
           Prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, se află în vizorul Interpol care investighează legătura lui cu gruparea criminală Solntsevskaya.
           Biroul Interpol de la Roma a cerut încă în 2007 serviciilor responsabile din Republica Moldova să pună la dispoziție informații despre Vlad Plahotniuc.
           Documentele care confirmă acest lucru au fost publicate de bloggerul Pavel Gavrilov.
           În solicitarea Interpolului se vorbește despre gruparea criminală Solntsevskaya, care a înfiorat Rusia, după care s-a extins și în alte țări, grupare cu care ar avea legături Vlad Plahotniuc.
          • +1 (1)
           Începând cu anul 2005 structurile noastre competente au adunat informații care au scos la iveală afaceri de proporții cu imobiliare în Desenzano del Garda și Sirmione, în spatele cărora au stat operatori financiari străini, legați cu principalele grupări oligarhice din Rusia. Aceste persoane veneau în Italia cu zboruri private, la indicația grupărilor criminare, precum Solntsevskaya”, se spune în solicitarea Interpol.
           Potrivit documentelor, aceste persoane mergeau în Italia pentru o perioadă scurtă de timp și investeau sume enorme de bani de proveniență ilegală în afaceri hoteliere și imobiliare de lux. Alegerea obiectului investiției revenea unor persoane dubioase care joacă roluri de intermediari și care activează pe întreg teritoriul Italiei.
          • +1 (1)
           În actele Interpol se mai spune că banii spălați prin asemenea operațiuni sunt proveniți din furturi, eschivare de la impozite și alte activități ilegale.
           „În legătură cu aceste informații și la rugămintea direcției de combatere a crimei organizate, apelăm cu rugămintea de a ne pune la dispoziție, fiecare serviciu care are competențele necesare, inclusiv rapoartele poliției, referitor la subiecții de mai jos”, se spune în solicitarea Biroului Interpol de la Roma.
           Mai jos urmează o serie de nume, printre care și controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, actual prim-vicepreședinte al Parlamentului RM.
           Or, monitorizarea de către Interpol înseamnă, de fapt, că Plahotniuc este văzut ca element activ al grupării criminale Solntsevskaya, care se ocupă la negru cu spălarea banilor și tinde să se extindă impunător dincolo de hotarele Rusiei.
          • +1 (1)
           Odată cu dezvăluirea acestor acte, implicarea lui Plahotniuc în politică prinde alt contur, devenind clară cu atât mai mult preocuparea acestuia pentru politica externă și vizitele lui oficiale cu nemiluita peste hotare.
           Putem presupune că nu integrarea europeană îl preocupă de Vlad Plahotniuc, ci ștergerea urmelor activității sale criminale pe teritoriul UE, dar și promovarea intereselor grupării criminale Solntsevskaya în UE, prin Republica Moldova.
           Afilierea unui demnitar din fruntea statului cu gruparea criminală Solntsevskaya poate afecta nu numai relațiile RM cu UE, dar și cu Rusia, acolo unde lupta cu organizațiile criminale este vehementă.
          • +1 (1)
           Totodată, relațiile lui Plahotniuc cu gruparea Solntsevskaya ridică semne de întrebare și referitor la tranzacțiile făcute cu acțiunile Victoriabank, care sunt deținute de proprietari din Federația Rusă.
           Situația poate fi privită și prin prisma cazului Magnițki. Or, Plahotniuc a început să-și extindă influența în sistemul bancar în 2008, anume când pe conturile a două companii fictive din Moldova, Bunicon-Impex SRL şi Elenast-COM SRL, deschise la Banca de Economii, ar fi fost transferați din Federația Rusă 52 de milioane de dolari, bani delapidaţi de la o bancă rusă. Ulterior, banii ar fi fost transferaţi de la BEM pe conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania, Elveția și Hong Kong. Zilele trecute și presa britanică scria că Republica Moldova este punct-cheie în schema spălării de bani din cazul Magniţki.
          • +2 (2)
           Acum, după demiterea lui Valeriu Zubco din funcția de procuror general observăm că tot mai multe informații ies la suprafață, de aceea acum este necesară o explicație clară din partea autorităților privind monitorizarea lui Vlad Plahotniuc de către Interpol. Cu atât mai mult că atât Zubco, dar și avocații lui Plahotniuc, au declarat anterior că Plahotniuc nu este monitorizat de Interpol, în timp ce documentele de mai jos spun contrariul.
           Or, în lumina acestor dezvăluiri este anormal ca o persoană aflată sub monitorizarea Interpolului să ocupe o funcție în stat.
          • +2 (2)
           Plahobniuc a facut nu escrocherii mici, dar crime în valoare de 100 mln euro (atacuri raider), 711 mln lei (Metal Feros), privatizări criminale de sute mln lei și furturi anuale de 10 mlrd lei de la întreprinderile de stat ? Arătați-mi măcar un individ în Moldova, care ar fi făcut măcar a zecea parte!
          • +2 (2)
           менее чем за полгода компания «Metal Feros», которою контролирует Плахотнюк, отмыла более 711 миллионов леев.
           Налоговая инспекция потребовала представить бухгалтерский учет фирм, куда были переведены деньги, однако НЦБК изъял документы за день до этого.
          • +1 (1)
           Lupu este un bandit! 2 metri de bulbuci! Nu are nici un gram de experienta. Sta si latra la tot pasul.
    • -8 (10)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     JOS mafiea PLDM. SEFU la GUNOI.
     • +2 (2)
      toata informatia se scurge la PG si acolo se transforma in mlastina...
  • -8 (10)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Jos mafiea PLDM. SEFU la gunoi.
  • 0 (0)
   ...Ci aşi închide statul ăsta- famen.
   Care de la rang de colonie.
   A aguns un soi de prăvălie.
   SRL- exportator de oameni...
 • +6 (6)
  Si iarasi zone offshore Belize, Insulele Virgine, precum și în Noua Zeelandă e clar unde ajung banii...ne intoarcem in anii '90, ba cred ca mai rau o sa fie. Cum poate sa prospere Moldova cu asa mafiotzi la putere...puterea e in mainele noastre..a poporului, nu a "politicienilor"-corupti.
 • +8 (8)
  Ha ha ha Lupus vrea probe sa le ceara de la Zubco CA Stiut lucru la PG dosarele se pierd in mod inexplicabil sau poate se indreapta direct la sediul lui Plahotniu la PD. Lupu cate dosare au fost furate pentru Plaha cit ati platit pentru CA Zubco si Co sa vi le aduca la sediu? CA interesant lucru de unde sunt -procurorii pentru dreptate- nu cumva de la PD -asti?
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  ne aducem invinuiri ca sa prostim lumea, numai fara dovezi altfel ne compromitem toti
 • +6 (6)
  dmm Lupu - intradevar Plaha este inger - ce cauta ingerul de la PD in italia pe un avion chiarter? si de unde stie el ca in zona ceea mai multe imobile erau procurate de mafia rusa - ca eu nu cunosc de unde vecinul are apartamentul, da aici Plaha stie de case procurate in Italia si cuie ele apartin? ce facea ingerul pazitor al procurorilor si al CNA in Italia in zona invadata de mafioti rusi? la cine in ospetie s-a dus? intradevar plaha e ingerul pazitor al procurorilor al judecatorilor si a PD - astilor
 • +4 (4)
  Oameni buni daca metal ferosa era sub raspunderea PD intrebatil pe lupu unde au disparut bani si prin cine sa facut combinatiile....LUPU cu siguranta stie tot....INTREBATI PROCURATURA UNDE A DISPARUT DOSARUL CARE A FOST RISICAT DE LA MAI DE PROCURATURA.....LUATI PE ZUPCO DE GAT CA PE ATUNCI ERA EL PROCUROR GENERAL.....AUTOMAT CA DACA VICOL A VRUT SA SCOATA LA IVELA ANUMITE COMBINATII ALE PD-ului PLOHA SIA TRIMES OAMENI SAL ARESTEZE.....O TARA ASA DE SARACA NU ARE NEVOE DE PERSOANE PRECUM PLOHA LUPU GHIMPU UN DEMNITAR DE STAT CARE CIRCULA CU NUMERELE FALSE LA MASINA....SI SPUNE CA DANSU NU STIE NIMIC....HADETI SA FIM SERIOSI....PANA ACUM CNA NU A FACUT NICI UN CONTROL PE NIMENI......CUM LA RANIT PE PLOHA GATA ORDIN SA SE FACA CONTROALE.....LUPU LATRA LA COMANDA LU PLOHA SA INSISTE CU DEMISIA LU FILAT....ORI CUM SI DE SE INTRA IN ANTICIPATE LUMEA TOT PE FILAT IL VOTEAZA....SINCER DIN VIZIUNEA MEA FILAT FACEA MULT MAI MULT PENTRU TARA,DAR NU A PUTUT DE ACESTI CANI DIN PD
 • -4 (4)
  BRavo dle Lupu,minciunosul Filat nici la picioarele D-ra nu merita sa stea.Minte cu nerusinare,vezi, el nici macar nu-l cunoaste pe Constantinov.El tot ce face e intru "binele"cetateanului.
 • 0 (2)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • 0 (2)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • 0 (2)
    Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (1)
  Mare spurcaciune mai este acest Lupu ! Cine imi raspunde,cum asa?...am scapat de un drac (Voronin)si am dat de altul. Nu inteleg Moldova aceasta e blestemata,sau ce?...de avem la conducere numai miochidoni.
 • +1 (1)
  SOARTA ŢĂRII
  Când preşedintele-i avar,
  Când deputatul e escroc,
  Când ministrul e tâlhar
  Soarta ţării e pe foc.
  LIPSIŢI
  Sunt lipsiţi de viitor,
  Dar nu şi de durere
  Acea ţară, acel popor
  Cu mafioţii la putere.
 • +1 (1)
  .........SI-I-I-I DE CE,MA ROG,NU POATE FI RECEAN,DE EXEMPLU,SAU PRIM-MINISTRU,SAU "ПРИСИДАТИ"-SAU(УЖАССССС)---PRESEDINTELE PARLAMENTULUI---A? LUPU,A????? DI SHI?(politic graind)
 • 0 (0)
  Numai dosare, numai vorbe.
  Iata ceva care isi merita timpul investit, uitati de politica asta de doi bani:
  http://bitly.com/VLIMHo

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA