ora: 07:10, 14 feb 2014 2275 11 Autor: Ana Sîrbu

Lupu: Conflictul transnistrean nu va fi rezolvat niciodată doar de Chişinău şi Tiraspol


Lupu: Conflictul transnistrean nu va fi rezolvat niciodată doar de Chişinău şi Tiraspol
Marian Lupu, liderul PD
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Problema transnistreană din start nu a fost doar o problemă internă a Republicii Moldova. Acest conflict nu va fi rezolvat doar de Chişinău şi Tiraspol, pentru că regiunea transnistreană depinde economic şi politic de exterior. Declaraţiile au fost făcute de către liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, în cadrul emisiunii Fabrika, transmite UNIMEDIA.

„Nu avem un deficit de idei, avem un deficit de voinţă politică din partea unor jucători geostrategici pentru a soluţiona conflictul", a precizat liderul democrat.

Marian Lupu a spus că se aşteaptă că pe viitor ar putea exista provocări, cum a fost cazul cu embargoul rus la vinurile moldoveneşti, pentru a spulbera semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi a schimba configuraţia în Parlamentul. „Trebuie să sperăm la mai bine, dar să ne pregătim de ce este mai rău", a sugerat politicianul.

Totodată, acesta a reitarat faptul că este o problemă secesionistă plasată ca o mină într-un context geopolitic, prin influenţe din exterior, la momentul dezintegrării Uniunii Sovietice.

Precizăm că, negocierile pe marginea conflictului transnistrean se poartă în formatul 5+2 la care participă Moldova, regiunea transnistreană, Rusia, Ucraina, OSCE şi SUA cu UE pe rol de observator.

Comentarii (11)
 • +9 (21)
  Mare noutate...Cine nu stie ca sefii transnistriei sunt imperialistii din cremlin...La discutii si negocieri vin papusile lavrov rogozin s m a...paznicii sefciuk stanski fac discutii la nivel de paznic...Colhoz transnistria, rogozin predsidateli...

  Sunt cetățean activ
  • -7 (17)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Marian Lupu a spus asa cum este in comparatie cu alti politicieni care ural si isi fac reclama pe seama acestui litigiu dureros pentru R.Moldova.
   Acest conflict poate fi rezolvat doar in urma unor jocuri geopolitice mari si doar atit.
   • -7 (17)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Este foarte urit cind unii politicienii de la noi din tara si nu numai isi face reclama pe seama acestui conflict si incearca sa traga dividende politice.
    Aici trebuie de luat in consideratie si pe seful statului roman ca se face mare si tare, acuza pe politicienii de la Chisinau de indiferenta, insa singur este incapabil decit sa vorbeasca intr'aiurea.
    • -8 (16)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Intr-adevar, Basescu cind se expune pe marginea conflictului de pe Nistru incearca sa scoata numai profit politic si nimic mai mult.
     • -8 (16)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      Despre provocarile care au loc, Marian Lupu are dreptate.
      Ele vor mai exista si acest lucru trebuie sa-l constietizam.
      Principal ca actuala coalitie de guvernare sa continuie actualul curs de dezvoltare, sa duca reformele pina la capat si sa nu cada provocarilor care vor exista.
      • -9 (15)
       Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
       Intotdeauana exista alternativa.
       Da, Kremlinul a blocat vinurile modlovenesti, iar Moldova a pierdut citeva milioane de dolari.
       Insa sa nu uitam ca la moment piata UE este deschisa pentru produsele moldovenesti, iar acest lucru trebyuie sa-i determine pe producatorii autohtoni sa se reorienteze si sa lucreza asupa calitatii produselor ca sa exista posibilitatea exportarii lor pe piata europeana.
       • -11 (13)
        Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
        Sa nu uitam ca exista posibilitate ca vinurile noastre sa fie vindute pe piata chineza, care este una foarte mare.
        Daca nu ma gresesc, vara aceasta, o delegatie a celor din Partidul Democrat, condusa de catre Andrian Candu, a efectuat o vizita de lucru in China si unde a avut mai multe intilniri importante cu oficiali inalti din parlamentul chinez, unde s-a discutat aceasta posibilitate de comercializare a vinurilor autohtone pe piata chineza. Asa ca nu trebuie sa plecam capul si sa ne plingem ca Rusia a blocat vinurile moldovenesti.
 • -7 (17)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Lupu s-a exprimat clar. Moldova nu poate dicta agenda geo-politica a marilor puteri internationale, in schimb noi putem sa facem reforme pe intern. Si lucru asta se face!

  Sunt cetățean activ
  • -11 (13)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Roma, sunt de acord cu tine.
   Trebuie sa se lucreza in privinta implimentarii reformelor necesare si ca atare pasi in acest sens se face,
   Chiar saptamina trecuta Valeriu Lazar a vorbit despre o crestere economica a tarii cu 8%, iar alt ministru, Valentina Buliga a mentionat despre o crestere a indemnizatiilor la nasterea unui copil cu 500 lei.
 • +1 (3)
  si inca cu asa TRADATORI la conducere...
 • +2 (2)
  Conflictul e cu barba lunga, cam cat de la Marea Neagra pana-n cea Alba. Nu va fi solutionat, din cauza Gestapoului Phutinist, pentru ca..."Asa a fost, asa este si asa va fi" anormala si bulihara Rusie. Bine-ar fi sa fie inteleasa semnificatia lectiilor imperialiste. Or, neo-nazista tara din Estul Salbatic va contribui, cu varf si indesat, la revenirea vechii oranduiri, creand (deja!) o infinitate de organizatii panslavste. "Norodnicii", deja!, sunt infiltrati prin formatiuni, sate, catune, mahalale, institutii. Scop: sa adoarma vigilenta, sa provoace dihonie fata de guvernul pro-European, sa impideice orice orice control eficace si, in caz de depistare, sa faca posibila stergerea urmelor si renasterea sub o alta forma. Sigur, si embargou a la Ghestapou, si atacuri fatise cu sloganuri brutale, si atingerea coardelor sensibile a alogenilor insalubri, si subminare, si plebiscite, si lovituri de teatru. Toata smecheria consta in a active liotele de lepre orbite.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri