Citește toate știrile la acest subiect

Lupu are o viziune diferită de cea a lui Sturza

Spre deosebire de Ion Sturza, care consideră că Moldova s-ar afla departe de anticamera Uniunii Europene, Marian Lupu vede semnarea Acordului de Asociere RM-UE ca pe o etapă calitativ nouă, care ne oferă foarte multe oportunităţi, relevă UNIMEDIA.
 
Totodată, liderul PD spune că dezamăgirea din rândul populației față de cursul de integrare europeană se trage de la „minciunile grosolane” promovate de partidele de opoziție.
Lupu are o viziune diferită de cea a lui Sturza
Marian Lupu, președinte PDM (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

Marian Lupu a evitat să comenteze direct declarațiile fostului premier, care a sugerat că Moldova nu se află nici măcar la gardul UE.
 
„Eu nu voi opera cu nişte noţiuni geografice că este vorba de poartă, de gard, de curte, intrarea în casă. Important este că, odată cu semnarea, ratificarea şi punerea în aplicare a acestui Acord noi într-adevăr ieşim la o etapă calitativ nouă, care ne oferă foarte multe oportunităţi şi va depinde cel mai mult de propriile noastre eforturi, de munca noastră, de angajamentele noastre de mai departe. Fiindcă integrarea europeană nu este un proces de oferire a unei plăceri partenerilor noştri europeni”, a declarat Lupu în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.
 
În context, democratul a afirmat că încrederea cetăţenilor în actuala clasă politică care încearcă să apropie Moldova de UE scade din cauza luptelor politice. „Toate sondajele ne demonstrează în ultimii ani că societatea este cam divizată: jumătate la jumătate. Acest rezultat dificil, de fapt, este rodul acelor eforturi ale reprezentanţilor clasei politice: unii trag într-o parte, alţii trag în altă parte, mulţi oameni sunt debusolaţi, dezorientaţi. Cu părere de rău, în lupta noastră politică aici, în Republica Moldova, deseori sunt aplicate metode de manipulare, dezinformare, de minciună grosolană. Sunt sigur că mai devreme sau mai târziu aceste lucruri vor înceta, clasa politică va ieşi la un alt nivel de cultură politică şi la un alt nivel de responsabilitate în faţa cetăţenilor. Important este ca moldovenii să aibă încredere și să depună toate eforturile pentru a atinge scopurile menționate fiindcă clasa politică vine și pleacă, dar această clasă politică este în dependență directă de decizia societății noastre”, a punctat Marian Lupu.
 
UNIMEDIA amintește că Ion Sturza a relevat care este, opinia sa, o „abordare eurorealistă” în raport cu procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Potrivit fostului premier, Acordul de Asociere pe care urmează să-l semneze nu are ponderea pe care îl avea Acordul semnat de România sau Bulgaria, și nici măcar acesta nu a fost oferit în schimbul unor performanțe, ci pe criterii politice”. 

„Abordarea eurorealistă” a lui Ion Sturza

Precizăm că anterior, Marian Lupu se declara la rândul său eurorealist, deși s-a remarcat anterior prin declarații „eurosceptice”. În 2012, pe când era încă președinte al Parlamentului, democratul declăra că UE nu doreşte să extindă lista statelor care beneficiază de un regim liberalizat de vize și că, prin urmare, Republica Moldova nu prea are şanse. 

Pub

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub