ora: 08:16, 24 iun 2014 3588 14

Lupu are o viziune diferită de cea a lui Sturza


Lupu are o viziune diferită de cea a lui Sturza
Marian Lupu, președinte PDM
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Spre deosebire de Ion Sturza, care consideră că Moldova s-ar afla departe de anticamera Uniunii Europene, Marian Lupu vede semnarea Acordului de Asociere RM-UE ca pe o etapă calitativ nouă, care ne oferă foarte multe oportunităţi, relevă UNIMEDIA.
 
Totodată, liderul PD spune că dezamăgirea din rândul populației față de cursul de integrare europeană se trage de la „minciunile grosolane” promovate de partidele de opoziție.

Marian Lupu a evitat să comenteze direct declarațiile fostului premier, care a sugerat că Moldova nu se află nici măcar la gardul UE.
 
„Eu nu voi opera cu nişte noţiuni geografice că este vorba de poartă, de gard, de curte, intrarea în casă. Important este că, odată cu semnarea, ratificarea şi punerea în aplicare a acestui Acord noi într-adevăr ieşim la o etapă calitativ nouă, care ne oferă foarte multe oportunităţi şi va depinde cel mai mult de propriile noastre eforturi, de munca noastră, de angajamentele noastre de mai departe. Fiindcă integrarea europeană nu este un proces de oferire a unei plăceri partenerilor noştri europeni”, a declarat Lupu în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.
 
În context, democratul a afirmat că încrederea cetăţenilor în actuala clasă politică care încearcă să apropie Moldova de UE scade din cauza luptelor politice. „Toate sondajele ne demonstrează în ultimii ani că societatea este cam divizată: jumătate la jumătate. Acest rezultat dificil, de fapt, este rodul acelor eforturi ale reprezentanţilor clasei politice: unii trag într-o parte, alţii trag în altă parte, mulţi oameni sunt debusolaţi, dezorientaţi. Cu părere de rău, în lupta noastră politică aici, în Republica Moldova, deseori sunt aplicate metode de manipulare, dezinformare, de minciună grosolană. Sunt sigur că mai devreme sau mai târziu aceste lucruri vor înceta, clasa politică va ieşi la un alt nivel de cultură politică şi la un alt nivel de responsabilitate în faţa cetăţenilor. Important este ca moldovenii să aibă încredere și să depună toate eforturile pentru a atinge scopurile menționate fiindcă clasa politică vine și pleacă, dar această clasă politică este în dependență directă de decizia societății noastre”, a punctat Marian Lupu.
 
UNIMEDIA amintește că Ion Sturza a relevat care este, opinia sa, o „abordare eurorealistă” în raport cu procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Potrivit fostului premier, Acordul de Asociere pe care urmează să-l semneze nu are ponderea pe care îl avea Acordul semnat de România sau Bulgaria, și nici măcar acesta nu a fost oferit în schimbul unor performanțe, ci pe criterii politice”. 

„Abordarea eurorealistă” a lui Ion Sturza

Precizăm că anterior, Marian Lupu se declara la rândul său eurorealist, deși s-a remarcat anterior prin declarații „eurosceptice”. În 2012, pe când era încă președinte al Parlamentului, democratul declăra că UE nu doreşte să extindă lista statelor care beneficiază de un regim liberalizat de vize și că, prin urmare, Republica Moldova nu prea are şanse. 

 

Comentarii (14)
 • -1 (13)
  Pe cine îl mai interesează viziunile lui Lupu?
  • +5 (15)
   Pe oameni ii intereseaza viziunile lui Lupu! Fara doar si poate semnarea si ratificarea Acordului de Asociere este un scop foarte important pentru RM si obiectivul dorit de cetateni. Aceasta apropiere ne aduce realizari in toate domeniile, mai ales cele ale economiei sau social. Asa ca este foarte important acest pas!
   • +6 (14)
    Actuala guvernare merge pe calea cea dreapta iar Acotrdul de Asociere cu Uniunea Europeana se afla tot mai aproape de noi, Marian Lupu are perfecta dreptate si o data ce vom merge pe aceasta cale vom avea doar de cistigat incepind cu faptul ca strainii se vor arata interesati de RM pina vom avea si locuri de munca pentru cetatni dar si salarii normale

    Sunt cetățean activ
    • +6 (12)
     Nu cred ca Sturza are cea mai corecta pozitie si in general vad ca acesta vrea sa-si faca numai PR din unele idei. Ce chiar toti prim-ministri isi fac PR pentru ca sa nu fie dati uitarii?! O etapa foarte importanta pentru Moldova este semnarea acordului pentru ca s-a muncit foarte mult si care este agreat de majoritatea populatiei.
     • +4 (12)
      Compromiterea drumului European ar fi o greseala foarte mare si acest lucru trebuie sa fie exclus. Republica Moldova trebuie sa aiba un viitor European, sa cistige respectul altor tari si sa devina intr-un final membru al UE!!!!
      • +4 (12)
       Domnule Lupu , E greu să ai opinii ta da ? La sigur nu vă voi vota .
       • +7 (11)
        Votul tau nu inseamna atit de mult pe linga alti oameni constienti care vor merge la vot. Moldova are nevoie de un partid de stinga dar unul democrat asa cum este PDM-ul.

        Sunt cetățean activ
        • +1 (3)
         Moldova n-are nevoie de niciun partid - toate au fost la putere si care-s rezultatele? Vi le spun:
         - sate parasite, bantuite de barbati beti care nu au unde munci;
         - un mic grup de nuvorişi care se imbogatesc rapid in continuare (intamplator sau nu, dar practic toti sunt rusofoni sau rusofili);
         - o capitala care tot mai mult seamana cu un cort tiganesc carpit in sute de locuri;
         - un sistem de invatamant debilizant;
         Sa continui?
         • -2 (4)
          Moldova are nevoie de acest acord de asociere, pe care il garanta acest Lupu in 2009 cind a reusit sa se impuna cu intreaga echipa PDM si s ainlature comunistii. Acest Acord de Asociere acum va ajuta guvernarea sa garanteze prosperitatea statului, prin asistenta si sustinerea directa si indirecta a UE. Iar statul si noi cetatenii vom avea doar beneficii.

          Sunt cetățean activ
          • -1 (3)
           Si nu inteleg mai ionas, cum de se face ca nu vrei sa vezi in jurul tau ca sunt atitea schimbari spre bine doar datorita micii si poate neesentialei apropiere de UE?! Am incredere in aspiratiile PD care doresc un trai prosper pentru cetateni, se reflecta din initiativele lor legislative, din proiectele si intreaga activitate. Per ansamblu sunt adevaratii social-democratii europeni d ecare RM are mare nevoie.

           Sunt cetățean activ
        • -1 (1)
         Moldova are nevoie nu de partide ci de conducatori constiinciosi sau, moldoveneste, CU SOVESTE.
 • -10 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Asa-i legea selectiei naturale: cand rechinii se raresc, platicile se inmultesc. Sa am pardon, dar si Lupu a intrat in gura lupului. Cu ale sale asteptari, indoieli, chitibusuri. Ca o plevusca in transa, dez-orientata. Ca multe plevuste au tot pescuit din bahna pcrm-ista. ca toate inoata contra curentului, inmarsmul lor. Asa ca...Lupu e tare la misto-uri si eroisme. Nu-l intrece nimeni, dupa ce s-a umplut targul cu zvonurile despre cardaslacurile pd-iste.
 • 0 (2)
  Stind stimb si gindind drept,Sturza are dreptate.De ce?Da deaceea ca,totdeuna dintr-o parte se vede cel mai bine.Desigur ca,Lupu fiind la putere si avind in partid,asa un ministru cum este Lazar,vinde tot in stinga si-n dreapta,bunurile Moldovei,si inca Lupu,cu ochelar si nu vede,este foarte prost;dar,uitati-va la alt pdM-st,Filip(Vashca,asculta si maninca);sigur ca,Lupu de 2m.sub nasul lui nu vede nimica si nici nu stie,cine conduce cu Procuratura si intreaga Justitie moldoveneasca.Mai pe scurt,eu sint deacord cu iscalirea Acordului de Asociere cu UE,dar dupa acesta de schimbat radical,toata politica Moldovei,altfel cuvintele lui Sturza,sint si ramin in vigoare.

  Sunt cetățean activ
  • -1 (3)
   Imi displac astfel de persoane ca tine, care ataca impertinent, fara o dovada elocventa. De ce dai vina pe Lazar de vinzari, ce treaba are el aici, unicile vinzari initiate de Lazar sunt niste case de cultura din raione care sa darima si stric doar aspectul arhitectural al localitatii, iar restul au fost initiative a intregii coalitii, votate si dezbatute in mod transparent. Lazar e omul care a reusit sa puna bazele unei economii functionale, inregistrind 8,9% de crestere economica pentru 2013, o crestere record. Lazar a adus noul concept de parc industrial, de incubator de afaceri, astfel asigurind peste 6000 de locuri de munca, cit si creeind conditii pentru mari investitori care au si venit pe piata RM. deci mai mucosule nefericit, nu neg ca Sturza ar fi mai rau, dar el nu a demonstrat atita cit a reusit Lazar.

   Sunt cetățean activ

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA