ora: 09:06, 02 mai 2014 4087 50 Autor: Ana Sîrbu

Lupu: Aderarea la NATO ar duce la pierderea Transnistriei


Lupu: Aderarea la NATO ar duce la pierderea Transnistriei
Marian Lupu, liderul PD
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Aderarea Republicii Moldova la NATO ar duce la separarea definitivă de regiunea transnistreană, la pierderea acestui teritoriu. În acest context, anumite forțe politice ar putea să își întețească ideologiile.

Declaraţiile au fost făcute de liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, în cadrul emisiunii „Politica” de la Național4, informează UNIMEDIA.

„Aderarea la NATO nu ne oferă „mușchi” suplimentari. Să ceară ajutor unei țări dintr-un bloc militar sau altul, în caz de agresiune, Moldova este în drept și în capacitate să o facă și nefiind membru al NATO”, a subliniat Lupu.

Potrivit liderului democrat, această decizie poate fi luată în urma organizării referendumului.

„Rămân pe poziția fermă că noi trebuie să ne consolidăm statutul. Este un statut fixat în Constituția țării. Ca să schimbi caracterul neutralității, să elimini această poziție din Constituție, poate trebuie trecută doar prin referendum și trebuie să obții un număr impunător de voturi”, a precizat policianul.

Totodată, Lupu consideră că aderarea ar duce la pierderea Transnistriei. „Un asemenea pas ar duce la separarea definitivă a regiunii transinistrene, pierderea acestui teritoriu. Iar anumite forțe politice își vor înteți ideologiile. Vraba mălai viseasă. Dar noi avem anumite convingeri. Avem un stat care s-a creat timp de 20 de ani cu viziune statală”, a conchis liderul PD.

Comentarii (50)
 • +17 (21)
  spunetii cineva lui omul ista, ca Transinistria demult e pierduta...
  • +18 (20)
   I-au spus-o chiar si diplomatii germani, ca hotarul MD e pe Nistru.
   • +17 (19)
    Se preface ca nu stie asta, tot asa cum se preface ca ar crede ca NATO "nu ne ofera muschi suplimentari" daca intram in organizatie si ca ne apara ei oricum. Exact asa cum au aparat Ukraina, o sa ne apere. Pe de alta parte odata intrati in NATO, orice sat din Moldova atacat, echivaleaza prin tratat cu atacarea Washington-ului. Lup prefacut.
    • +2 (8)
     Despre Ukraina cred ca ai glumit?))))))))))))))
     • +4 (8)
      pai da, se numeste sarcasm ... o sa ne ajute ca pe ukraina, adica deloc
    • +10 (12)
     Daca Ucraina era in NATO.ea niciodata n-ar fi fost atacata de rusi...
     • +6 (10)
      Lupu nu vrea in NATO pentru ca el si druganii lui (ploha si diacov) isi vor pierde relatiile cu lumea interlopa din rusia.
  • +3 (9)
   Sa spuna Marianus cand a fost, el si altii ca dansul, in TrasnitaNistrenie?!
   • +3 (3)
    Transnistria a fost si va ramine a noastra. Ocupantii sa plece de unde au venit. Oamenii din Transnistria trebuie treziti la viata dupa doua sute de ani de ocupatie si propoganda mirsava ruseasca
    Moldova si Europa n-are nevoie de un focar de agresie aici
    Lupul este un slugoi mirsav al rusilor si iata de ce el vorbeste asa.
    Cerem aderarea la NATO !!!!!!!!!!!!
    Jos slugoii rusilor de la conducerea R.Moldova !!!!!
  • 0 (2)
   transnistria pate fi rezolvata sau lasata asa cum e ! asa cum e ea aduce doar contrabanda pentru boierii de la guvernarea n oastra si cea rusa !! aderarea moldovei la nato inseamna inlaturarea contrabandei cu sau lipsa acestui teritoriu aceatsa este un lucru pozitiv pentru cetatenii de rind si un lucru negativ pentru politicienii mafioti- rezulta ca LUPU este un politicina din tabara mafiota
  • +7 (7)
   Titlul este incomplet. Iată citatul complet:
   "Lupu: Aderarea la NATO ar duce la pierderea Transnistriei DE CĂTRE RUSIA"
  • +3 (3)
   NIMIC NU ESTE PERDUT!!! VOM LUPTA PENTRU ACEI MOLDOVENI CARE AU RAMAS ACOLO ESTE PAMINTUL NOSTRU!!! SA NU REPETAM EVENIMENTELE DIN 1940 CIND ARMATA ROMANA A FUGIT PESTE PRUT!!! NOI SUNTEM MOLDOVENI LUPTAM PINA LA ULTIMA SUFLARE!!!TREBUE SA FIM TARI....
   • +2 (2)
    Transnistria a fost si va ramine a noastra!
    Ocupantii sa plece din Transnistria!!!
    Moldovenii din Transnistria trebuie treziti la viata dupa doua sute de ani de ocupatie,teror si propoganda mirsava ruseasca
    Moldova cu Europa n-are nevoie de un focar de agresie aici.Rusii au fost si au sa fie agresori mereu.
    Lupul este un slugoi mirsav al rusilor si iata de ce el vorbeste asa.Lupu-Filat-Leanca sint pusi de rusi sa federalizeze R.Moldova.Asta e misia lor primordiala aici,ca apoi agresorii rusi sa-si poata pastra armata in R.Moldova.Nu ascultati ce spun ei.Leanca e cel mai periculos la acest capitol.
    Cerem aderarea la NATO !!!!!!!!!!!!
    Jos slugoii rusilor de la conducerea R.Moldova !!!!!
 • +10 (12)
  Domnilor bandideputaţi, dar la popor vă gîndiţi? la acea bunăstare promisă? ...sau poate nu cumva bussinesul din Transnistria e mai presus decît soarta tuturor cetăţenilor de pe acest pietic de pămînt românesc???
 • +11 (13)
  Transnistria e deja pierdută.Poate chiar și gagauzii.Daca mai taraganam cu intrarea in NATO,apoi următorii după Ucraina suntem noi.Dacă în Ucraina în pericol este sud-vestul,apoi la noi tot teritoriul.La noi în toată țara sunt de alde Dodon și Munteanu.Ei primii au sa-i întâmpine cu pâine și sare chiar în Chișinău.
 • +12 (14)
  Dobitocul ăsta trădător reprezintă Rusia în parlamentul de la Chişinău.
  Adevărul este că singura forţă de care se teme Rusia este NATO.
  De aceea trebuie să intrăm cu orice preţ în NATO.
  Ca să ne fie garantată integritatea în faţa neo-imperialismului rus.
  O Moldovă membră NATO nu va fi atacată în veci de nicio Rusie, pentru nicio Trnsnistrie Rusia nu va risca un conflict nuclear.
  Ne trebuie UMBRELA DE SECURITATE NATO ca aerul pe care îl respirăm.
 • +8 (8)
  Să-și ia Transnistria cu toți dobitocii de-acolo și să ne lase în pace! Las-să stea proștii de transnistreni ca între buci și rușii să le plătească pensiile în continuare. Toți moldovenii de bună credință, care au rămas pe-acolo și care mai au respect față de Rep. Moldova - țara lor mamă, să fie sprijiniți să-și găsească un rost în partea dreaptă a Nistrului!
  Transnistria a fost pierdută demult, iar ca să ne-o dea înapoi rușii or să ne ceară Uniune Vamală, limba rusă - limbă de stat, aceeași "neutralitate" în continuare și adio democrație - back to USSR.
  • +1 (3)
   Combatantii nici pina azi nau apartamentele promise (fiind o mina de oameni)dar unde pot trai zeci de mii de transnistreni?in cutii de carton la VOKZAL?
   • +5 (5)
    N-am spus că va fi ușor. La drept vorbind nici moldovenii din dreapta n-o duc bine, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i lăsăm pradă unui regim criminal. În primul rând, celor care deja au cetățenia RM, li s-a deschis orizontul UE. În al doilea rând pot fi stimulate investițiile în localitățile din apropierea Nistrului așa încât deplasarea să nu fie o povară. Pot fi de-asemenea stimulate locurile de muncă pe diverse categorii și aici moldovenii din Transnistria ar putea avea facilități. Trebuie doar voință, dar în nici un caz nu trebuie să uităm de ei și să-i lăsăm în voia sorții. Doar ajutându-ne unuii pe alții vom reuși să fim mai buni!
   • +4 (4)
    Și apropo de combatanți. Tatăl meu a luptat și el în '92 de partea RM, dar n-a avut decât niște reduceri la electricitate vreo 2 ani și pe urmă basta. Nu cere de la nimeni pentru că n-are de la cine să ceară și pentru că nu pentru asta a luptat, ci pentru libertate.
    Patriotismul nu-i o afacere profitabilă ... asta cred că este clar, iar lupta nu este pentru bani sau apartamente, ci pentru pace, libertate (inclusiv și în gândire). Prețul nu este mic ... uneori și viața omului-i la mijloc, dar nah ... unii vor să și-l asume, alții nu. La noi din păcate nu există unitate și nu prea ne pasă de altul care stă mai la 50 km de noi. La primul pericol am pune capul în pământ ca struțul în loc să luptăm sau să ne dăm o mână de ajutor. Să luăm exemplu de la Israel, care pentru o singură persoană, poate să declare război altui stat în 24 de ore!
 • +4 (4)
  ......NEaderarea-----pierdere Moldovei......."prIzident"..........
 • +8 (8)
  Transnistria e un mit creat de politicenii nostri.Daca deputatilor nostri ceva nu le convine,pornesc din nou tema cu Transnistria...greata de jocurile astea.
 • +7 (7)
  Lupu vorbeste cu limba ruilor,eu nu cred ca el nu intelege situatia reala si nu stie ca R.Moldova are nevoie de o umbrela de securitate,dar prefera sa dezinformeze,e exact aceeasi situatie ca si in cazul limbii,stiintific vorbeste romana,politic vorbeste moldoveneasca...:)
 • +5 (7)
  Cat de insipid, incolor, ignorant si balamut a ramas dl Lupus. Nimic nu se schimba in mentalul acestui paratrasnet. Toata tarisorica asta va fi infulecata de liliPhutinFuhrerica. In cel mai "bun" caz, "statul" dlui Lupus va fi consolidat strict cu panglica lu'"SSfantu'Jorika". Un fitil aprins undeva, intr-o rapa, va face RM istorie, cu toata gasca de carlani ai Plahoitniukkariei igNOBILe. Ce e mai important? Angajamentele PDMarlanilor fata de "RuSSia, Unita" in apararea russofonizatilor vrajmasi, mentalitatea plebei de dezinformati sau aceasta solida'umbrela de securitate americana deasupra capului? Mai bine si-ar pune gargaunii la contributie, ca sa stie/m cum sa sa fie securizat - in caz de Necesitate! - malul drept al Nistrului.
 • +5 (5)
  Daca ar exista in Transnistria forte democratice ca si in Ukraina pentru alipirea Transnistrie catre R Moldova ne-am bucura am avea totusi o sansa ca R.Moldova ca stat sa existe ,insa situatia cu parere de rau este inversa.Nu ne ramane dechit sa ne pastram indentitatea si suveranitatea cu ajutorul NATO si a UE.Si Berlinul a fost despartit in doua ,dar Germania a existat asa,ca dechit sa ne trezim cu tancurile rusesti la Chisinau mai bine ar fi sa aderam la NATO pentru binele poporului si pentru securitatea investitorilor care ar urma sa investeasca in R Moldova in acest caz.
 • +5 (5)
  Lupu... wake the fox up si da-ti o palma! Mai holbeaza ochii si priveste ce se intampla in Ucraina si cum Rusii NU SE OPRESC doar la Crimea, ei NU SE VOR OPRI NICI la Transnistria!
  Inteleg ca CONTRABANDA prin Transnistria aduce la politicieni multi verzisori, dar sa stii CA MOLDOVENII NU-S CHIAR ASA DE BOI precum crezi tu! Ne vedem la alageri, asshole!
 • +4 (4)
  lupule trebuia sa te gindesti la transintria pina acum
  muuuuu
 • +3 (3)
  Lupule,eti mina ca,si asa te vedem,esti destul de innalt. 1)Tu,cu banda ta ,ati vindut tara A)Aeroportyul International Chisinau,pe 49 ani; B)ati vindut majoritatea BEM(bancii de economie) si aceste doua UNITATI-RUSIEI!; C)liliputul si groaznicul Moldovei,ministrul economiei Lazar,incearca sa distruga si mai departe(cu principialitatea si prostiea lui) dezvoltarea Moldove(nu iscaleste 68 Mln de euro care,AGRICULTURA are nevoe pentru dezvoltare cum,noi avem nevoe de aer, sa respiram;D)pasapoartele biometrice costa foarte scump(undeva 7 ori mai scump), decit in comparatie cu tarile europene(Filip este tot de la PD).Mai vrei sa-ti mai spun?!In ceea ce priveste NATO,eu nu sint expert si nu ma pot da cu parerea, dar,socot ca,sint reguli si specialist care, pot sa-si exprime si pot sa-si dea cu parerea lor profesionala.

  Sunt cetățean activ
 • 0 (2)
  Sa devii membru NATO,dupa mine, nu se intimpla,la moment cind,se face cerere de intrare.Trebue sa treaca,cel putin 18-24 luni,si inca una,trebue de platit o suma de bani($).De asta Rusia stie bine,si este linistita ca,pina atunci,poate partidele indreptate spre Rusia,vor cistiga alegerile din toamna anului 2014.Alta ceva,eu nu vad;trag nadejde la prostia moldovenilor ca,la alegerile din toamna sa NU cistige-Voronin,Lupu si Dondon.Asta-i.Si eu sint de parerea ca,stinga Nistrului,demult(23 ani) e perduta.Traim si noi cu speranta,Da poate va fi BINE,cine stie.Curaj si Speranta,popor al Moldovei.

  Sunt cetățean activ
  • +2 (2)
   Dacă trăiești doar cu speranța, nu te deosebești cu nimic de un simplu vagabond care, având capul plecat, trăiește din mila altora. Eu unul nu vreau să trăiesc din mila altora și nu vrea să mă gândesc că poate va fi bine. E foarte greșit asta.
   Trebuie să știi ce vrei și să iei deciziile corespunzătoare, altfel alții or să facă cărțile pentru tine!
  • 0 (2)
   Fii sigur, Apokalipsis din ReiKhremlin a halit si ultima samanta din cutia Pandorei: Speranta naivilor ca Sarsaila ar putea fi imblanzit, cumva...
 • +3 (3)
  Stie el pe toate nu credeti ca e prost, el are alt scop, sa tina moldova in afara europei si a nato, iar transnistria o baga ca o scuza, ca daca aderam pierdem transnistria. Bei Lupule, cand o mana are gangrena ea este taiata, pentru a salva viata omului. Din pacate asta e realitatea!

  Sunt cetățean activ
 • +3 (3)
  nu voi decideeti aderarea la NATO dar cetatenii prin referendum !!
 • +3 (3)
  aderarea la nato inseamna inlaturarea artmatei ruse din teritoriu si rezolvarea conflictului transnistrean ! in favoarea cui nu LUPU poate sa decida dar NATO si RUSSIA ! LUPU e doar un mercenar politic cumparat de plohotnic cu scopul de a alerga dupa voturi
 • -5 (7)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Viata continua si oriunde nu te-ai afla, iti iai gindurile cu tine. Oriunde nu ai pleca, orice nu ai face, ceea ce ai in suflet…, ai si atit. Dispare cu timpul sau mai bine zis altceva ii ia locul.
  Sufletul adesea nu sta prea mult timp gol. El gaseste repede ceva splendid si se reincarca cu emotie.
  http://blogulunuimoldovean.wordpress.com/2014/04/29/astazi/
  • +7 (7)
   Parc-am mai văzut odată mesajul ăsta pe-aici. Îi frumos ce spui, dar miroase a spam.
 • +6 (6)
  Transnitria e de-facto pierduta demult!
  In plus, Rusia utilizeaza aceasta "unealta" (creata tot de ea) pentru a santaja Moldova, inclusiv cu datoria la gaze a Transnistriei, care o pun pe spatele nostru.
  .
  Moldova daca nu adera la NATO, va fi inghitita de Rusia in 2 pasi, si atunci vom fi robi pe vecie a rusafonilor boriti! Cel putin, socotiti ca Gagauzia e pe jumatate pierduta!
  .
  Trebuie URGENT aderarea la NATO!!!
  .
  Oare mai sunt oameni care inca n-au inteles ca Rusia este cel mai mare DUSMAN al nostru?
 • +6 (6)
  Tovarese Lupu,Transnistria este pierduta de facto de 22 de ani!!!!
 • +7 (7)
  Posibil ca o vom pierde, insa securiatatea pe malul drept al Nistrului va spori considerabil, ceia ce va aduce investitii destul de mari, astfel incat nivelul de trai se va mari substantial. Aceasta ulterior va duce si la reantregirea tarii, care cel mai probabil nu se va lasa mult asteptata, insa in aceasta situatie avem o gaura neagra ce nu o putem controla si seamana mai mult cu o casnicie cu deasila.
 • +4 (4)
  neaderarea la nato la ce duce?
 • +2 (2)
  "Ca să schimbi caracterul neutralității, ...poate trebuie trecută doar prin referendum ...”, a precizat policianul.
  ...
  Asa e - in tot ce se intreprinde la nivel de stat politicienii tre sa-l consulte pe mosulica-pensionaru, pe prostituata de pe Albisoara si pe hamalul de la alimentara "cum sa procedam?" Ei vor da solutia corecta.
 • +5 (5)
  "adresarea la NATO ar duce la pierderea Transnistriei", iar ne-adresarea ar duce la pierderea Moldovei Dle Lupu.
  Daca va ve-ti incrunta fruntile voi ce-i de la guvernare, am putea salva si transnistria si vectorul european de dezvoltarea al Moldovei si evident doar cu apelarea urgenta si foarte "diplomatica" la ajutorul NATO, de altfel o sa va roadeti in continuare pantalonii injenunchind in fata Kremlinului inca sute de ani inaninte.
 • -1 (3)
  Noi, moldovenii, ne plingem ca nu avem bani sau ca avem salarii mici, ca e mizerie, ca nu avem drumuri bune, ca nu avem institutii medicale moderne, ca nu avem un invatamint la nivel inalt.
  De ce nimeni nu se plinge ca aveam prea multe zile de odihna?!
  http://blogulunuimoldovean.wordpress.com/2014/05/03/sarbatorile-si-moldovenii/
  • -1 (3)
   @roma87,esti ca un papagal,care pierzi topicul,pe cine crezi ca intereseaza posibilele tale aberatii,de pe blogul-personal?!?!
 • 0 (0)
  POLITICIENILOR DE LA GUVERNARE
  Au atins plafonul culmii
  La conflict de tevatură,
  Distrăgând atenţia lumii,
  Toţi ca unul fură, fură...
 • +3 (3)
  Aderarea la NATO ar duce la pastrarea Transnistriei,fiind-ca neaderarea la NATO ar duce la perderea Transnictriei inpreuna cu Republica Moldova!
 • +1 (1)
  bidla asta de 2 metri traieste in lumea sa ca si porcul grohait de Putin-Putana Kremlineasca, ba bidloooo de Zalupaaaa Transnistria deja e pierduta de sub controlul RM de circa 22 de ani sau o noutate pentru tine imbicilule, VREM ADERAREA DE URGENTAAAAAAAA LA NATO,VREM IN NATO, NU DORIM NEUTRALITATE, baga-ti in fund neutralitate ta tovarese Zalupaaaa, ai inteles bulbuc de 2 metri ce ''vargheste maldaveneste'' dihanie sovietica,kgb-ist,potaie mirsava,porc rus ce esti
 • +1 (1)
  Nato rules!
  fuck transnistria.
  oricum nu e a noastra.. lupu suge pula
 • 0 (0)
  Marele poiet si filosof Grigore Vieru a spus:Eu nu ma tem c-om perde Transnistria,eu ma tem ca n-om putea scapa de ea ! Adica nici incolo,nici incoace din cauza ei.Iata de ce trebuie sa incepem apropierea ,apoi aderarea la NATO,ca sa pastram Transnistria si integritatea tarii noastre actuale.Afirmatia lui Lupu nu are support stiintific si nici practic.Cu atit mai mult filozofic.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA