(video) Bugetul de stat, prejudiciat anual de miliarde de lei: Care sunt problemele din sistemul funciar

Bugetul de stat este prejudiciat anual de miliarde de lei din cauza terenurilor, care nu sunt înregistrate în Registrul Bunurilor Imobiliare. Despre acesta a anunțat liderul PPSA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui Năstase, analizând modul de gestionare a proprietății publice centrale și a proprietății unităților administrativ-teritoriale, inclusiv a municipiului Chișinău, Platforma Demnitate și Adevăr atrage atenția opiniei publice asupra uneia dintre multiplele scheme frauduloase, de această dată pusă în aplicare sub paravanul neglijenței în serviciu, nesancționate în mod premeditat.

Este vorba de gestiunea frauduloasă a proprietății publice centrale și a proprietății unităților administrativ-teritoriale.

În prezent, în Moldova sunt atestate 442,8 mii ha - proprietate publică centrală și 706,3 mii ha – proprietate a unităților administrativ-teritoriale, dintre care doar 25,9 % din terenuri - proprietate publică centrală și 15,9 % - proprietate a autorităților locale sunt identificate și înregistrate în Registrul bunurilor imobiliare, situație atestată în rapoartele Curții de Conturi.

Nastase spune că gravitatea situației constă și în faptul că terenurile neînregistrate nu pot fi transmise oficial și transparent în locațiune sau arendă și pentru ele nu pot fi calculate impozite pe bunurile imobiliare în modul prevăzut de lege.

În aceste condiţii, bugetul de stat și bugetele locale pierd anual miliarde de lei, care adesea ajung în buzunarele unor grupuri de interese, apropiate puterii.

Cei de la PPDA afirmă că tocmai pentru a comite nestingherit aceste și multe alte abuzuri, guvernarea nu permite în mod premeditat crearea unei baze financiare solide pentru descentralizarea țării.

Mai mult decât atât, Platforma DA acuză că în asemenea circumstanțe create artificial, „înflorește” și fenomenul construcțiilor neautorizate, soldat cu ratarea la buget a altor miliarde de lei.

„Platforma Demnitate și Adevăr consideră  imperios necesară soluționarea problemei semnalate ce nu necesită decât de o bugetare nesemnificativă și operare tehnică digitală.

Cerem Guvernului R. Moldova, puterii actuale să dea dovadă de voință politică în vederea eradicării fenomenului schemelor criminale, pentru a nu rămâne și în continuare complice la ilegalitățile comise.

În caz contrar, Platforma Demnitate și Adevăr se angajează ferm ca după preluarea puterii să asigure în foarte scurt timp înregistrarea și evaluarea tuturor terenurilor publice neidentificate până în prezent cu delimitarea clară a proprietății unităților administrativ-teritoriale de cea centrală”, se arată într-un comunicat.

Cei de la PPDA au punctat că această acțiune va consolida esențial autonomia financiară a autorităților publice locale, va micșora considerabil procesul de acaparare ilicită a terenurilor și va reduce simțitor corupția în cadrul administrației publice centrale și locale.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.