Litigiul dintre Oleg Brega și Privesc.Eu va ajunge la Curtea Supremă de Justiție

La 22 februarie 2012, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia judecătoriei de primă instanță în cazul Oleg Brega VS Privesc.Eu. Potrivit acesteia, site-ul de transmisiuni video ar urma să-i plătească despăgubiri lui Oleg Brega pentru discurs de ură admis pe platformă în cadrul rubricii chat. Potrivit deciziei judecătorești, Privesc.eu trebuie să plătească în total 5200 de lei despăgubiri morale și taxa de stat pentru judecată. 

Administratorii Privesc.Eu spun că vor ataca decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. "Dacă această judecată va fi pierdută, se va crea un precedent, iar toată mass-media/blogurile online vor avea mult de suferit. E o altă formă a cenzurii pe Internet", spun sursele.
Litigiul dintre Oleg Brega și Privesc.Eu va ajunge la Curtea Supremă de Justiție
(Colaj: UNIMEDIA)

UNIMEDIA amintește că la 23 noiembrie 2011, judecătorul Gorun de la Judecătoria Rîșcani, mun. Chișinău a dispus ca proprietarul Privesc.eu să-i plătească despăgubiri lui Oleg Brega pentru discurs de ură admis pe site în cadrul rubricii chat. Potrivit deciziei, Privesc.eu trebuie să plătească în total 5200 de lei despăgubiri morale și taxa de stat pentru judecată.

Disputa dintre cele două părți a început în luna martie a anului trecut. Atunci, la una din conferințele de presă ale Gender-Doc, userul "O. Brega" comenta pe site. Ulterior, Oleg Brega a declarat că el este cel care se afla în spatele utilizatorului. Potrivit lui, acesta ar fi fost ofensat de unele comentarii și a decis să acționeze proprietarii Privesc.eu în judecată.

"1. Solicit scuze publice pentru incitarea și tolerarea unui discurs de ură față de persoanele cu orientare sexuală netradițională și pentru incitare la discriminare prin asociere la adresa mea, Oleg Brega. 2. Publicarea scuzelor pe prima pagină a saitului ce vă aparține, 3. Repararea prejudiciului ce mi-a fost adus, în sumă de X lei. Odată ce situl privesc.eu oferă servicii de chat în direct pe pagina sa de internet, sunteți obligați de lege să moderați discuția cînd se transformă în discurs de ură față de un grup social anume", se spunea în cererea prealabilă. Acesta nu a indicat la ce comentarii face referire.

Administratorii site-ului Privesc.eu spun că imediat după conferință l-au contactat pe Oleg Brega și i-au solicitat să indice asupra comentariilor care contravin legii pentru a le elimina. Ultimul a refuzat să spună despre ce este vorba și a acționat totuși site-ul în judecată, cerând bani pentru prejudicii morale. Avocatul lui Oleg Brega, Doina Ioana Străisteanu, expert în drepturile omului, a declarat după pronunțarea sentinței că prin această decizie s-a demonstrat că nu poți abuza de libertatea de exprimare. "De mai multe ori am observat că pe chatul Privesc.eu se permit formulări injurioase, incitări la violență, discriminare. Am reușit să demonstrăm că Privesc.eu este responsabil de discursul de ură la adresa persoanelor cu orientare homosexuală și la adresa persoanelor percepute sau asociate ca fiind persoane cu orientare homosexuală. Au fost obligați să achite 5200 de lei prejudicii morale și să-și ceară scuze pe site", a declarat sursa.

Procesul de judecată în prima instanța a durat din luna martie până în noiembrie 2011. Administratorii Privesc.eu sunt hotărâți să atace decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit lor, este revoltător faptul că pentru comportamentul utilizatorilor sunt pedepsiți administratorii de platforme Internet și nu utilizatorii. Totodată, aceștia sunt nedumeriți de ce Oleg Brega a refuzat să spună despre ce comentarii este vorba, de ce instanța inferioară nu a solicitat niciun fel de date (identificare după IP) despre identitatea persoanelor care au plasat comentarii ce contravin legii și cum judecătorul "a dedus că userul O. Brega este Oleg Brega".

Sursa: UNIMEDIA

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub