ora: 16:52, 28 feb 2012 5738
Autor: Dumitru Ciorici

Litigiul dintre Oleg Brega și Privesc.Eu va ajunge la Curtea Supremă de Justiție


Litigiul dintre Oleg Brega și Privesc.Eu va ajunge la Curtea Supremă de Justiție
Colaj: UNIMEDIA
La 22 februarie 2012, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia judecătoriei de primă instanță în cazul Oleg Brega VS Privesc.Eu. Potrivit acesteia, site-ul de transmisiuni video ar urma să-i plătească despăgubiri lui Oleg Brega pentru discurs de ură admis pe platformă în cadrul rubricii chat. Potrivit deciziei judecătorești, Privesc.eu trebuie să plătească în total 5200 de lei despăgubiri morale și taxa de stat pentru judecată. 

Administratorii Privesc.Eu spun că vor ataca decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. "Dacă această judecată va fi pierdută, se va crea un precedent, iar toată mass-media/blogurile online vor avea mult de suferit. E o altă formă a cenzurii pe Internet", spun sursele.

UNIMEDIA amintește că la 23 noiembrie 2011, judecătorul Gorun de la Judecătoria Rîșcani, mun. Chișinău a dispus ca proprietarul Privesc.eu să-i plătească despăgubiri lui Oleg Brega pentru discurs de ură admis pe site în cadrul rubricii chat. Potrivit deciziei, Privesc.eu trebuie să plătească în total 5200 de lei despăgubiri morale și taxa de stat pentru judecată.

Disputa dintre cele două părți a început în luna martie a anului trecut. Atunci, la una din conferințele de presă ale Gender-Doc, userul "O. Brega" comenta pe site. Ulterior, Oleg Brega a declarat că el este cel care se afla în spatele utilizatorului. Potrivit lui, acesta ar fi fost ofensat de unele comentarii și a decis să acționeze proprietarii Privesc.eu în judecată.

"1. Solicit scuze publice pentru incitarea și tolerarea unui discurs de ură față de persoanele cu orientare sexuală netradițională și pentru incitare la discriminare prin asociere la adresa mea, Oleg Brega. 2. Publicarea scuzelor pe prima pagină a saitului ce vă aparține, 3. Repararea prejudiciului ce mi-a fost adus, în sumă de X lei. Odată ce situl privesc.eu oferă servicii de chat în direct pe pagina sa de internet, sunteți obligați de lege să moderați discuția cînd se transformă în discurs de ură față de un grup social anume", se spunea în cererea prealabilă. Acesta nu a indicat la ce comentarii face referire.

Administratorii site-ului Privesc.eu spun că imediat după conferință l-au contactat pe Oleg Brega și i-au solicitat să indice asupra comentariilor care contravin legii pentru a le elimina. Ultimul a refuzat să spună despre ce este vorba și a acționat totuși site-ul în judecată, cerând bani pentru prejudicii morale. Avocatul lui Oleg Brega, Doina Ioana Străisteanu, expert în drepturile omului, a declarat după pronunțarea sentinței că prin această decizie s-a demonstrat că nu poți abuza de libertatea de exprimare. "De mai multe ori am observat că pe chatul Privesc.eu se permit formulări injurioase, incitări la violență, discriminare. Am reușit să demonstrăm că Privesc.eu este responsabil de discursul de ură la adresa persoanelor cu orientare homosexuală și la adresa persoanelor percepute sau asociate ca fiind persoane cu orientare homosexuală. Au fost obligați să achite 5200 de lei prejudicii morale și să-și ceară scuze pe site", a declarat sursa.

Procesul de judecată în prima instanța a durat din luna martie până în noiembrie 2011. Administratorii Privesc.eu sunt hotărâți să atace decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit lor, este revoltător faptul că pentru comportamentul utilizatorilor sunt pedepsiți administratorii de platforme Internet și nu utilizatorii. Totodată, aceștia sunt nedumeriți de ce Oleg Brega a refuzat să spună despre ce comentarii este vorba, de ce instanța inferioară nu a solicitat niciun fel de date (identificare după IP) despre identitatea persoanelor care au plasat comentarii ce contravin legii și cum judecătorul "a dedus că userul O. Brega este Oleg Brega".

Sursa: UNIMEDIA

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (4)
  Chiar daca ii respect pe administratorii Privesc.eu, insa am avut si eu un caz de moderare cu ei, la reclamatia mea am primit un raspuns gen: "va intelegem, insa incercam sa ii lasam mai moale pe moderatori, fiind pe baza de voluntariat" :)
  • -2 (4)
   pai din aceasta hotarare rezulta ca daca maine cineva scrie pe usa lui Brega "Voronin p_dar" sau altceva insultator rezulta ca Brega tre sa-i plateasca lui Voronin despagubiri morale pt ca la insultat, pe cand in realitate Brega poate nici nu era acasa in momentul cela si nare absolut nici o treaba cu cel care a scris. buna justitie avem
   • +1 (1)
    Nu e chiar asa cum zici, ar fi un caz de discutat exemplul tau daca ar exista dovezi ca proprietarul apartamentului a scris, sau macar ca a fost acasa si a tolerat inscriptia. Nu ti se pare logic? Daca pe toate usile din bloc si la intrare in scara proprietarii ar scrie ca tu esti un rahat, nu te-ai apuca sa iti faci dreptate (in justitie sau cu pumnii, dupa cum te duce capul)?
    Aici e destul de clar cazul, exista un moderator care nu trebuie sa lase nemoderate atacuri publice la persoana/grup de persoane. este libertate de exprimare, dar este si un minim necesar de civilizatie.
    • 0 (2)
     parerea personala este ca vinovat se face acel care a scris indiferent unde pe chat sau pe un perete de bloc dar nu proprietarul acestui chat sau altceva.
     pai asa poti singur scrie cate ceva la adresa personala pe un chat oarecare de la un internet cafe sau de oriunde din alta parte ca sa nu sa ti se poata identifica IP-ul in timpul pauzei de masa sau in weekend cand chatul e mai putin moderat si dupa care sa pretinzi tot tu despagubiri de la acel site, ca vezi conform justitiei de la noi nu e vinovat faptuitorul cel care a facut tot rahatul dar proprietarul unde sa produs evenimentul
     mai pe scurt: capra face oaia trage
     Traiasca justitia moldava
 • -2 (6)
  Oleg si drepturile homosexualilor.La emisiunea cea de seara a lui l-am intrebat pe facebook ceva de genu chiar crede ca dupa moarte nu exista o alta lume, nu crede intrun creator a tot ce ne incojoara... na mai raspuns
  ateuu, ce sa zic, treaba lui, insa lumea se ia dupa el, la noi se dau manipulati foarte usor, pacat
 • 0 (0)
  " Disputa dintre cele două părți a început în luna martie a acestui an. "

  Unimedia, în afară de copy/paste mai ştiţi ceva ?
  ---
  Sunt cetățean activ
 • 0 (4)
  Oleşka împreună cu prietenii lui homalăi şi Soros, să se ducă na*ui! Cui nu'i place la fel sa plece na*ui ;)
 • +3 (3)
  in cazul asta moderatorii saitului au scris ceva despre gay si la judecata nu au negat ca au fost ei.
  dar intrucit moderatorul e delegat pina la urma de administrator s-a stabilit ca administratia poarta raspundere p/u ce a scris moderatorul.
  de-ar fi fost un user simplu ... era alta poveste
 • 0 (2)
  brega p***r conen**
 • 0 (0)
  inchideti unimedia)))
 • -1 (3)
  Cred ca daca o termina cu privesc.eu, baieteii se muta la DEX.

  http://dexonline.ro/definitie/pederast

  PEDERÁST, pederaști, s. m. Persoană care practică homosexualitatea; homosexual. – Din fr. pédéraste.

  PEDERÁST ~ști m. Persoană care practică pederastia; homosexual. /<fr. pédéraste

  PEDERÁST s.m. Cel care practică pederastia; homosexual; uranist. [< fr. pédéraste, cf. gr. paiderastes < pais – copil, erastes – îndrăgostit].
  • 0 (0)
   Vezi ca dex-ul n-a scris asta despre tine, altfel banuiesc ca avea sa te superi, nu?
   Nu faceti comparatii inadecvate.
 • +2 (2)
  Daca sunteti asa de destepti, de ce nu v-ati facut juristi, judecatori, etc? Cineva a citit macar vreun articol din lege inainte de a comenta? Ati luat cunostinta cu cazul?
  Nu doar au fost admise cuvinte xenofobe pe chat, ci insusi moderatorul/administratorul le-a scris! Iar moderatorul reprezinta portalul, astfel este pedepsit portalul.
  • +1 (1)
   juristule, oare nu shtii k trebuieste dovedida vina banuitului? nimeni nu a cerut nici macar IP-ul lui Csiting. Poate cineva shi-a pus nick-ul lui. Pina nu e dovedita vina, nu poate fi sanctionat nimeni. Nu te-ai gindit la asta?
 • 0 (2)
  Brega esti un putregai moral, nu inteleg ambitiile tale parca esti juranlist care iubeste o opinie libera dar aici chiar e culmea, si pe curaj[dot]tv ultima vreme apar niste reportaje de 2 bani.

  Brega nu vreai sa dai si unimedia in judecata uite prin comentarii o sa vezi si mai multe injurii la persoana ta?
 • 0 (0)
  Lumea la noi cind invidiaza nu mai ajunge sa vualeze acest simt de care sufera aproape toti moldovenii ci incepe a insulta.
  toti in jur is pederasti la moldoveni(in popor zis simplu pid@ri)
  si guvernul si televiziunea si vecinii si administratia toti in jurul moldovanului is pid@ri si numai el de unul singur e normal.

×
Media/IT
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA