Liberalii vor ca bașcanul să fie exclus din Guvern

Partidul Liberal vrea ca bașcanul autonomiei găgăuze să fie exclus partea din membrii Cabinetului de Miniștri. Potrivit președintelui PL, Mihai Ghimpu, deputații liberali vor veni în curând cu un proiect de lege în acest sens, transmite UNIMEDIA.
 
„De ce rămâne în continuare Formuzal membru al Guvernului dacă a încălcat integritatea statală? Fiindcă un membru a Guvernului a organizat acest referendum de duminică. Noi vom pregăti un proiect de modificare a legii pentru ca bașcanul Găgăuziei să nu mai facă parte din Guvern”, a declarat Ghimpu astăzi, 3 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.
Liberalii vor ca bașcanul să fie exclus din Guvern
Mihai Ghimpu, președintele PL (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Potrivit liderului PL, din punct de vedere juridic, acest referendum are zero valoare. Însă, acest plebiscit ar fi o rușine pentru noi. Totodată, politicianul susține că referendumul a fost coordonat de la Chișinău.
 
„Nu vă lăsați manipulați de oamenii Moscovei, care sunt legați cu puterea de la Chișinău. Cum altfel să crezi? PD are majoritatea în Adunarea Populară din Găgăuzia, 15 deputați. Filat este prieten cu Formuzal, care este membru al Guvernului. Când eram eu președinte, Filat mi-a propus să-l decorez pe bașcan cu „Ordinul Republicii”. Cetățenii sigur că au fost amăgiți, dar vina îi aparține Guvernului, puterii de la noi. Este evident că a fost încălcată legea și cei care au organizat referendumul trebuia arestați, reținuți din start. Ăștia lovesc în unitatea statului, dar noi ne facem că nici nu vedem?!”, a accentuat sursa.
 
„Dacă-i ții pe oameni în necunoaștere și le permiți comuniștilor să vină cu povești, în mod direct favorizează și alimentează aceste spirite separatiste care se nasc în Găgăuzia”, crede la rândul său deputatul Valeriu Munteanu.
 
Mihai Ghimpu opinează că PD-ul trebuia să excludă din partid pe acei deputați care au susținut referendumul și a dat exemplul celor 7 deputați din grupul Hadârcă care au fost excluși din PL pentru că au votat pentru un nou Guvern. Acesta este de părerea că cei 150 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut mai mult decât au meritat: „Nu au meritat această autonomie, care de fapt este stat în stat”.
 
UNIMEDIA precizează că duminica, 2 februarie, în autonomia găgăuză a avut loc un referendum, declarat ilegal de instanța de judecată de la Comrat, în cadrul căruia cetățenii au fost consultați în privința vectorului extern al țării.
 
Potrivit datelor făcute publice de șeful CEC de la Comrat, la referendum s-a înregistrat o prezență la urne de peste 70%, asta însemnând puțin peste 70.000 de alegători. Aproape 100% din cei care au votat s-au expus PRO integrarea în Uniunea Vamală, fiind de acord ca organul legislativ local să poată decide asupra independenței regiunii.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub