ora: 16:03, 03 feb 2014 3526
Autor: Cristina Buzovschi

Liberalii vor ca bașcanul să fie exclus din Guvern


Liberalii vor ca bașcanul să fie exclus din Guvern
Mihai Ghimpu, președintele PL
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Partidul Liberal vrea ca bașcanul autonomiei găgăuze să fie exclus partea din membrii Cabinetului de Miniștri. Potrivit președintelui PL, Mihai Ghimpu, deputații liberali vor veni în curând cu un proiect de lege în acest sens, transmite UNIMEDIA.
 
„De ce rămâne în continuare Formuzal membru al Guvernului dacă a încălcat integritatea statală? Fiindcă un membru a Guvernului a organizat acest referendum de duminică. Noi vom pregăti un proiect de modificare a legii pentru ca bașcanul Găgăuziei să nu mai facă parte din Guvern”, a declarat Ghimpu astăzi, 3 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit liderului PL, din punct de vedere juridic, acest referendum are zero valoare. Însă, acest plebiscit ar fi o rușine pentru noi. Totodată, politicianul susține că referendumul a fost coordonat de la Chișinău.
 
„Nu vă lăsați manipulați de oamenii Moscovei, care sunt legați cu puterea de la Chișinău. Cum altfel să crezi? PD are majoritatea în Adunarea Populară din Găgăuzia, 15 deputați. Filat este prieten cu Formuzal, care este membru al Guvernului. Când eram eu președinte, Filat mi-a propus să-l decorez pe bașcan cu „Ordinul Republicii”. Cetățenii sigur că au fost amăgiți, dar vina îi aparține Guvernului, puterii de la noi. Este evident că a fost încălcată legea și cei care au organizat referendumul trebuia arestați, reținuți din start. Ăștia lovesc în unitatea statului, dar noi ne facem că nici nu vedem?!”, a accentuat sursa.
 
„Dacă-i ții pe oameni în necunoaștere și le permiți comuniștilor să vină cu povești, în mod direct favorizează și alimentează aceste spirite separatiste care se nasc în Găgăuzia”, crede la rândul său deputatul Valeriu Munteanu.
 
Mihai Ghimpu opinează că PD-ul trebuia să excludă din partid pe acei deputați care au susținut referendumul și a dat exemplul celor 7 deputați din grupul Hadârcă care au fost excluși din PL pentru că au votat pentru un nou Guvern. Acesta este de părerea că cei 150 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut mai mult decât au meritat: „Nu au meritat această autonomie, care de fapt este stat în stat”.
 
UNIMEDIA precizează că duminica, 2 februarie, în autonomia găgăuză a avut loc un referendum, declarat ilegal de instanța de judecată de la Comrat, în cadrul căruia cetățenii au fost consultați în privința vectorului extern al țării.
 
Potrivit datelor făcute publice de șeful CEC de la Comrat, la referendum s-a înregistrat o prezență la urne de peste 70%, asta însemnând puțin peste 70.000 de alegători. Aproape 100% din cei care au votat s-au expus PRO integrarea în Uniunea Vamală, fiind de acord ca organul legislativ local să poată decide asupra independenței regiunii.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +14 (18)
  foarte corect ... si referendum privind anularea autonomiei !!!
  • +10 (12)
   De fapt bună idee!
   • +7 (9)
    Ce fac statalistii ? Filat,Fleanca,Lupu,Plaha si toata cohorta de slugi,de ce nu actioneaza,sant pe o mana ?
    • -7 (13)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Ghimpu nu vrea ca si Prim-ministrul sa fie exclus din guvern? Mie imi pare rau ca Ghimpu se comporta ca un bolnav.
     Este foarte clar ca situatia s-ar tensiona mai mult, in caz ca ar fi dat afara din guvern!
     D-le Ghimpu, aveti o logica de copil. Problema data trebuie sa fie tratata in mod diplomatic, ci nu copilaresc, cum propuneti dvs.!
     • -3 (9)
      Ghimpu este un impotent politic, asta-i clar.
      • -2 (8)
       Multi il cred pe Ghimpu prost, dar cinstit. Este o ipoteza gresita, pentru ca realitatea confirma contrariul, Mihai Ghimpu este departe de a fi cinstit. Detine 34% din actiunile companiei Eurosim SRL, o companie destul de marisoara, cu profit de miliarde de lei. Prea-Cinstitul Mihai Ghimpu mai poarta pe mana un ceas „Raymond Well Don Giovanni”, evaluat cam la 3 000 de euro. Tot Mihai Ghimpu este cel ce a transformat PL-ul intr-un SRL de familie. Si-a angajat nepotii, Corneliu Ghimpu si Dorin Chirtoaca, unul vice-presedinte la VictoriaBank(Banca lui Vlad Plahotniuc) si, respectiv, unul primar al capitalei. Mama lui Dorin Chirtoaca este economista la VictoriaBank(Banca lui Vlad Plahotniuc), Cumatrul lui Ghimpu, Salaru, care a fost ministru al Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor o perioada destul de lunga. Verisorul deputatului PL, Corina Fusu, director interimar la SIS, fratele deputatului Valeriu Munteanu, Ruslan Munteanu, seful Directiei pentru combaterea crimelor economice…
       • -2 (8)
        din cadrul SIS, colegul de clasa al lui Dorin Chirtoaca, Igor Gamertki/Stoicev, noul sef interimar la Directia Transport, colegul de clasa al lui Dorin Chirtoaca, anterior deportat din Italia, dupa ce si-a schimbat numele. Tot Ghimpu, dupa destramarea guvernului Filat, si-a luat colegii lui de partid, Moldovanu, la Primaria Chisinau, unde nepotu-sau este primar, la fel, in functii destul de importante, demisionand persoane cu o valoare destul de mare, demisionand persoane competente.
        Dar cele enuntate mai sus reprezinta doar o mica parte a istoriei, Mihai Ghimpu a primit 70 mii de euro de la un om de afaceri italian, pentru campania din 2010, pentru a asigura conditii favorabile la licitatiile de reparatie a drumurilor(inca cind cumatru-sau era ministru). Mihai Ghimpu nu a declarat un apartament de 154.65 m.p., intr-o zona unde 1 m2 este evaluat la 1 200 euro, deci, apartamentul valoreaza aproximativ 180 000 euro. Mihai Ghimpu mai detine o vila intr-un cartier de lux din Bucuresti
        • -1 (7)
         Pipera, evaluata la circa 300 000 euro.
         Si toate astea, Prea-Cinstitul Ghimpu, le-a obtinut cu salariul de 7 000 de lei de deputat in Parlamentul Republicii Moldova.
     • +3 (5)
      Diplomatic tratăm problema transnistreană de 20+ ani. Se pare că găgăuzilor au început să le placă și lor modul moldovenilor de a trata diplomatic problemele.
      • -4 (6)
       Lasati voi vitejia asta, ca numai de comentat esti bun. De ce Ghimpu al tau nu trece la fapte, ci doar arunca cite o replica?!
       • 0 (2)
        pentru ca spre diferenta de filat /leanca/lupu al tau.....nu se afla la guvernare(nu are pirghile puterii)!
     • +3 (5)
      Politicianule daca vrei sa ai o viata linistita si cat de cat corecta, renunta la atitudinea umila si fricoasa pe care o ai pentru ca din cauza atitudiniilor ca a ta Moldova azi e dictata de tiraspol si de nu stiu ce gagauzi, inventii sovietice.Cand o sa le creasca la toti coaie?
    • +5 (5)
     http://www.youtube.com/watch?v=8WjwvEFr6YY#t=269
     Statalistii in frunte cu Herr Lupu Frecventeaza Siezdu 11 al Rusiei Unite a lui Pukin...
     Traiasca Moldoboii si Guvernarea Moldoboua...
     • +3 (3)
      http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/7018-de-frica-sa-nu-supere-pe-separatistul-pro-rus-de-la-tiraspol-filat-a-ascuns-de-evciuk-stema-republicii-moldova-.html
      Iar Statalistu Filat a Umilit Moldova Ascunzind Stema tarii la Sosirea SEPARATISTULUI Rus...
 • +10 (12)
  ASA ESTE CIND AVEM O GUVERNARE SI UN PARLAMENT CORUPT O PROCURATURA SI JUDECATORI DE RAHAT ....INTR-O TARA CARE ARE DEMNITATE TOTI ORGANIZATORII SI SUSTINATORII /FORMUZAL,DODON,COMUNISTII/TREBUESC ARESTATI PENTRU SEPARATISM.

  Sunt cetățean activ
  • +3 (3)
   Iurasic Ai logica de rahat, sa fie fara de Suparare...
   Ai inceput Corect, Dar pina la Urma ai deraiat de la Realitate...
   "ASA ESTE CIND AVEM O GUVERNARE SI UN PARLAMENT CORUPT O PROCURATURA SI JUDECATORI DE RAHAT"- Corect ai mentionat, Dat cu Aceste Structuri Conduce PLDM si PD...
   Asa ca te COMPLETEZ: FORMUZAL,DODON,COMUNISTII, Filat, Leanca, PLDMistii, Lupu, Diacov, PDistii, Reformistii, PListii /TREBUESC ARESTATI PENTRU SEPARATISM.
 • +8 (8)
  Numai asa trebuie cu tradatorii de tara
 • -2 (10)
  Cei "7 deputati-fosti PL" nu se compra cu cei 19 bulukbasii-democrati ciumati. Daca nu ar fi fugit, din calea lui Ghimp, ca dracu' de tamaie, nu mai pupa niciun PL-it Vilnusul. Cat priveste zade-Farmazon-ForMuskal, membru din "o/ri/ficiu" al Gov.md, altfel zis, unul din miile de cuiuri in talpa tarii, intr-adevar, merita sa fie trimis pe banca acuztiilor, ca-i buluk-baskan, caimacan si bairaktar, si basbuzuc demn de tumurluk. La pachet cu toata protipendada rosie-ciumosa sau albastrie-vinetie de haidamacii, handralaii si derbedeii teroristi. Dodoloaie-ooaie, de asemeni! Tocmai pentru felul oripilant de a se manifesta: a ceea ce sunt, a ceea ce ascund ca nu sunt. Pentru ciuruirea demnitatii noastre ca Putere Suverana, pentru dispretul furibund fata de bastinasi si pentru prostituarea Constitutiei intr-un hala fara de hal. Deschideti portile puscariilor pentru merituosii astia! La ocnaaa pe veci!
 • +7 (15)
  Filat si Leanka au fost platiti de rusi sa imparta Moldova in bucati.Cind in 2009 am spus ca Filat e "urmasul" lui Roska,multi n-au fost de acord.V-ati convins?
  Acum va spun,inca o data,ca Filat cu Leanca au primit bani de la rusi ca sa imparta Moldova in bucati.Avem o conducere din slugi rusesti,care doresc sa ne distruga definitiv la porunca rusilor
  • +1 (11)
   Mos Nichifore-Cotcarule, chiar nu te apuca voma cand debitezi cretinisme, gogomanii si alte tampenii? Chiar asa?! Hai sictir cu tigania cominternista, ca puti a mort.
   • -4 (8)
    Nichifor, si prin ce vezi tu ca Filat si Leanca sunt platiti de rusi? Chiar esti banal, cind Filat si Leanca sunt cei ce reprezinta locomotiva parcursului european al Republicii Moldova, tu spui ca sunt platiti de catre Moscova?! :)) Ai nevoie de serviciile unui psiholog.
    • +1 (1)
     1.bascanul gagauziei(regiunea unde a fost incalcata constitutia)inca mai este membru al guvernului,de si in mod logic el automat sa transformat in dusmanul numarul 1 a r.m.
     2.in caz de incalcarea constitutiei statului,nu mai exista loc de discutii "diplomatice"ori din veacul veacurilor....tradatorii imediat au fost nimiciti.la noi insa s-au gasit niste"destepti"care cred ca dind din limba vor baga frica in infractori!deci di 2 una ori sint de tot neghiobi,ori sint niste fraeri care stiu exact ce tre sa faca ca sa mearga planul.
     3.ma intreb....da unde a fost guvernu inainte de asa numitul referendum?ca doar nu peste noapte au decis aia si au facut referendumul!
     de ce dovezi mai ai nevoie ca sa-ti dai seama ca cineva trage de fire si controleaza toate miscarile guvernantilor?si in favoarea cui sint toate aceste actiuni?in favoarea rusiei....asa ca concluzioneaza.pune creeru in miscare,daca nu tea murit de tot.
  • -1 (7)
   nichifore daca filat cu leanca vor sa vanda moldova rusilor pai atunci spunemi ce au facut comunistii cand au fost la putere?
   comuisti lui voronin ne au vandut astia vor sa ne vanda si atunci cine sa ne conduca?
 • +10 (10)
  Trebuie sa ne organizam si noi, sa fim mai uniti si sa facem front comun contra potlogarilor care ne vand tara.
  • -5 (5)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   johni-jora provocatotule,cine iti vinde tara?referendumul la facut gagauzi sprijiniti de voronisti de dondonisti si de rusi asa ca mai incet cu provocarile !!!
 • +9 (9)
  Daca si Leanca tradeaza atunci de-am nu mai cred in nimeni, poate se v-or dezmetici ca istoria nu-i earta
  • +5 (9)
   Patriot,urmareste atent si ai sa te convingi ca Leanca e Tradator.(nemaivorbind de Filat)Astea sint "urmasii"lui Roska,creati de rusi ca sa controleze si sa ghideze partea progresiva a populatiei din Moldova.
   Tactica lor este urmatoarea: sa promita cit mai mult,sa spuna povesti Patriotice inflacarate,sa faca cit mai multa activitate chipurile p-u moldoveni, si numai in momentele decesive sa tradeze.(iar pe la spate pot sa fure la greu)Pe timpul lui Roska,cei mai "periculosi" patrioti erau lichidati.
   • -1 (5)
    Nichifore Alias ghImpotent
    Spune-mi te rog in 2003 Cind Puchin prin Planul Kozak Dorea sa Dezmembreze Moldova prin Federalizare si FILAT cu DIACOV membri PD ERAU de Accord cu asta ...
    DOAR Rosca si PPCDistii s-au Opus Federalizarii.
    UNDE era Atunci GHIMPotentu Tau in 2003 ??? cind Tara era in pericol.
    Asa ca Nu-l pupa pe Rosca in f.nd Atita...
    La alegerile din 2005 era pusa problema sa Alegi cu Voronin Impotriva lui Putin, SAU sa Alegi cu Putin Impotriva Comilor !!!
    Asa ca Nichifore Ciocu mic si Informeazate.
    • -2 (6)
     http://www.youtube.com/watch?v=J8K4MaynlbA
     GHIMPotent ANTIROMANU Si-a adus Aminte ca trebuie sa mai Zica cite ceva Prostimii gen Nichifor...
 • +4 (12)
  Combinatia lui Ghimpulalu as spune ca nu e rea de loc...........
  • 0 (8)
   Evident, face si asta parte din campanie, din PR, dar sa dea Domnul minte tutuLORA si consecventa, ca sa reuseasca. Nu doar unul, ci toti cei care au declansat bigbengul asta, sa dea mana cu justitia. Ma tem, insa, ca va fi doar o bula de sapun, sau, cine stie?...Or, Justitia noastra nu e numai oarba, surda si mancatoare de bani, e si curva.
 • -1 (3)
  adevărat, este un trădător subversiv! în plus iaca vor şi capitalele nordului cu susţinerea socialiştilor! destabilizare premeditată. bine că premierul a acordat interview REL într-un fel a mai aflat ce mai spun găgăuzii, ei sunt dezinformaţi, speriaţi. un motiv pentru care nu-şi doresc asocierea la UE este necunoaşterea limbilor de comunicare - eu am fost şocată. dar este adevărat, găgăuzii şi bilgarii nu cunosc nici româna nici rusa, vă asigur, iar ceea ce ei vorbesc nu este nici limba turcă nici limba bulgară standard. din păcate. trebuie să înveţe. NOI RM nu suntem mai incapabili decît românii care de foarte demult circulă şi trăiesc liber în toată Europa, trăiesc civilizat, în Europa totul, traiul este mult mai civilizat decât în ţările fostului sistem. să nu ne tragă înapoi ca racul! noi suntem porniţi definitiv. Noi ne dorim trai civilizat, decent ăn securitate şi siguranţă. doar UE ne poate oferi aceasta, şi ne proteja de exploatare…
 • +3 (3)
  http://www.publika.md/principii-de-bascan--mihail-formuzal-pledeaza-pentru-uniunea-euro-asiatica--dar-isi-trimite-copiii-sa-invete-in-europa_1792621.html
 • +2 (6)
  Bate campii aventurierul Farmazon-bulucbaskan, bate gura cu Estul Salbatic, cu UV-ul lui BinLaden Visarionovici Putin, in schimb si-a trimis beizadelele in Vest, in UE. Pentru ca-i o prostituata (fahis) batrancioasa si lasa. Nu si-a lasat odraslele sa se naturalizeze, pentru a se numi moldoveni de etnie nomada, daramite ggaugi (prosti, adica)in jegul de Yeri, pentu ca i se inoada matele. Ii place leprei haine sa fie retardul de serviciu in serviciul matuskai, umbland cu prostirea in masa. Borfas infect, infractor imbogatit prin nemunca, unul din capu'la toata bulucbasenia sudista-barba-Russista. Asemenea lepre ar trebui pedepsite
  pana la disparitie din spatiu.
 • +2 (6)
  Cu așa o conducere mai degrabă va fi recunoscută autonomia găgăuză,decât să fie exclus din membrii Guvernului Formuzal.
 • +2 (2)
  Cue nu-i lene propune si fac fel de fel de referenduri.Uitati-va delimanul de dodon ce scrie;referendum la nord in toate satele unde socialistii au conselieri.Fiecare prost scrie si face ce vrea!Leanca ,Guvernul condus de el-nici in git nu-i ce se face in Moldova.In UE,Lenca stie bine ca cu asa justitie,procuratura si cu asa atirnare,nu ne va primi nimeni.Leanca vorbeste aiurea,pentru ca asa il comanda Filat.Filat e in cot cu Plahotniuc si asa mai departe.Baeti-mai trebue o revolutie,de lichidat Gagauzia si de luat Tiraspolul,alfel sintem perduti.
 • 0 (4)
  PL este unicul partid care apara demnitatea nationala a bastinasilor...

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  dar ce înseamnă "başcan"! e cumva vre-un echivalent la preşedinte de raion sau a unei autoproclamate autonomii. el este delegat în cabinetul de miniştri al branşei executive drept reprezentant al unităţii administrative din cadrul ţării, altfel ce-ar căuta acolo! sunt periculoşi talibanii
 • -4 (4)
  SCOPUL "UNIONISTILOR" in primul rand nu e "unirea", care stiu bine ca BENEVOL e imposibila, ci DE A FACE RAU cat mai mult R.Moldova, a DESTABILIZA situatia, a DEZBINA societatea, a da motive de REVOLTE, CIOCNIRI, CONFLICTE pana la un nou "razboi" pe Nistru sau in Gagauzia, de a implica R.Moldova in vreun nou CONFLICT MILITAR care s-o distruga economic si politic, ca cel din 1992, inspirat, impins tot de "sfetnicii" "unionisti".In apa tulbure "unionistii" Romaniei lui Basescu spera ceva sa prinda in undita.DISTRUGEREA R.MOLDOVA e scopul lor, aducerea la DISPERARE a populatiei ca abia atunci sa iasa cu "propunerea" "salvatoare" de "UNIRE", de RENUNTARE la LIBERTAE si INDEPENDENTA, de a cadea prada usoara in "plasa" NEPRIETENILOR.
  Nu numai Ghimpu, dar toata presa pro-"Unionista" va cere acum "masuri" care sa agraveze conflictul cu Gagauzia. Asta e "comanda" atat a "fratelui mai mare" roman, cat si a celui rus, care ii foloseste abil pe "unionistii" Romaniei.
  • +1 (1)
   Onic, scopul unionistiilor este de a intinde o mana de ajutor la nevoie aici nu vb de Basescu sau mai stiu eu ce politician. Nici un "unionist" nu-si doreste raul Moldovel pt ca considera Moldova a doua lui tara. Romanii nu au bani nu au luxuri dar au un lucru pe care voi slavii nu il aveti, au omenia prin care ar fi dispusi sa-si imparta ce au cu cei ce provin din acelasi izvor cultural, lingvistic si istoric. Daca s-ar putea ca Moldova sa se integreze singura in UE asa cum e ar fi perfect dar vezi tu ca s-ar putea ca la un moment dat sa fie nevoie si de mana aia intinsa iar atunci este NOROCUL VOSTRU ca aveti Romania sa va ajute.Ucraina sau Georgia nu au norocul Moldovei.mai gandeste-te...
 • -2 (4)
  Are dreptate aici Ghimpu cand vorbeste despre referendum,nu si cand se pronunta in privinta celor 7 deputati din actualul PLR,datorita carora am ajuns sa parafam acordul cu UE la Vilnus.Ca de altfel acum ne integram in uniunea vamala a lui Putin,sub conducerea comunistilor...
 • +4 (6)
  Va rugam frumos pupcuristilor sa nu mancati rahat inpotriva lui Ghimpu .Ca inca nu am auzit nici o declaratie barbateasca din partea lui Filat a lui Leanca si a lui Timofti .
 • +2 (6)
  Cei care vorbesc inpotriva lui Ghimpu sunt si ei cu Formuzal la sigur .
 • 0 (4)
  Donul Anti-URSS pe dumneata tot Ghimpu te-a ajutat cu loc de munca ,si la un moment dat tot Ghimpu te-a fugarit pentru prostiile pe care le facuse .Si acuma ca moldovanul te-ai apucat sa-l murdaresti pe nederept . Daca vorbesti trebue sa ne dovedesti documentat ca altfel..........
 • 0 (0)
  adevarat este ca ce vrea ghimpul nu are din start finalitate ,mai mult seamana a piar.Iata daca ar cere un referendum republican accepta sau nu moldovenii autonomia gagautilor bagata noua pe git numai de agrarieni si comi – asta DA!!! D-le Ghimpu
  mi-e rusine ,in loc sa fortificam acolo si la bulgari moldovenii cu scoli bune infratructura ,treptat sa mai scoatem careva sate tot prin asa referedumuri din componenta lor ,Ghimpu numai il scoate pe farmazon pe la microfoane sa constate ca unii moldoveni sunt cu capul moale .Slab si marunt de tot .Lectia gagauta intrece gindirea lui Ghimpu,cu parere de rau ,marunt sapati!

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA