ora: 07:45, 03 feb 2015 6539
Autor: Cristina Buzovschi

Leancă va solicita vineri votul Parlamentului pentru învestirea noului Guvern


Leancă va solicita vineri votul Parlamentului pentru învestirea noului Guvern
Guvernul Leancă în Parlament
Foto: UNIMEDIA/privesc.eu
Vineri, 6 februarie, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, Iurie Leancă, va veni în fața Parlamentului pentru a solicita votul de încredere pentru învestirea noului Guvern.
 
La acest moment nu există certitudinea că Iurie Leancă va aduna numărul necesar de voturi, având în vedere că deputații Partidului Comuniștilor au anunțat că nu-l vor susține, iar Partidul Liberal ezită să facă publică o decizie definitivă și înaintează condiții în care ar putea susține un Cabinet de Miniștri condus de prim-vicepreședintele liberal-democraților, notează UNIMEDIA.

Reamintim că pe 28 ianuarie, după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele țării Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. Iurie Leancă fiind unicul candidat propus pentru această funcție.
 
Conform legii, din momentul desemnării de către șeful statului, candidatul are 15 zile la dispoziție pentru a-și forma Cabinetul de Miniștri și programul de guvernare. Pentru învestirea Guvernului în Parlament sunt necesare 51 de voturi. 
 
Alianța Politică pentru o Moldovă Europeană dispune deocamdată de doar 42 de voturi și mizează pe votul din parte liberalilor. Comuniștii au declarat că nu vor vota pentru un Guvern minoritar în frunte cu Iurie Leancă.
 
„Guvernul, în formula cu Iurie Leancă în funcția de prim-ministru de noi nu va fi susținută”, a declarat Vladimir Voronin.
 
De cealaltă parte, liberalii spun că sunt gata să voteze pentru Iurie Leancă, dar vor să vadă mai întâi candidaturile propuse de PLDM și PD pentru fotoliile de miniștri.
 
„Acest guvern nu este guvernul Leancă. Este guvernul format din candidaturile PLDM, PD și PCRM. Noi, PL-ul așteptăm să vedem cine va fi în afară de dl Leancă. Fiindcă, nu este nicio problemă să-l votăm pe Leancă aparte. Noi știm cine este dl Leancă, dar nu știm cine este în spatele lui dlui Leancă. Sunt încă 16 miniștri și șefi la agenții. Să vedem cine vor fi miniștri”, a declarat Mihai Ghimpu.
 
Mai mult, liderul PL afirmă că Leancă nu este dorit nici măcar de colegii de partid. Potrivit lui, Filat are probleme cu Leancă. „Principala politică a lor este: să scape dl Filat de dl Leancă, să-l pună la râșniță și vin cu candidatul cu care vor ei ca atare”, a spus Ghimpu la emisiunea „Ochiul Public” de la NorocTV.
 
Totodată, în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău, Mihai Ghimpu a sugerat că PL nu va vota pentru un Guvern minoritar susținut din umbră de comuniști și că PL este gata să revină la masa de negocieri cu PLDM și PD pentru formarea unei coaliții. În context, Ghimpu a reamintit cerințele PL: patru ministere în Guvern (printre care fie Ministerul Transporturilor, fie Ministerul Economiei sau Finanțelor), un procuror din afară și comisie pentru soluționarea problemei de alegere a șefului statului.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +7 (53)
  Intr-un ceas bun!
  • -3 (55)
   Nu cred că bolnavului mintal Ghimpu ii va ajunge sufiecientă minte pentru a vota acest Guvern, și pentru a nu duce țara asta la alegeri anticipate!
   • +4 (56)
    Asta nu Ghimpu e bolnav mintal.Asta tu esti un bolnav la cap ca asa ii sustii cu inflacarare pe acesti banditi din PD si PLDM. Votativa voi intre voi,scoatetiva ochii unul la altul,dar pe Ghimpu lasatil in pace,stie omul ce face.El inca nu sa vandut dracului.
    • -2 (56)
     Sos teai perdut prin mintea ta intunecata de aceia si esti sustinatorul ideilor lui Ghimpu Mishel de Sizefroni.
     • +5 (53)
      Te subscrii cu numele lui,si il ponegresti pe om ,satana ce esti.
 • +6 (62)
  Intrun cias bun,insa vad deja cum Ghimpu isi face de cap si din pricina lor va trebui sa mai treaca citeva zile pentru a alege un nou candidat se de a cere ajutorul PCRM,PL singur inpinge PLDM in gura lupului care la noi este Voronin si dupa asta el se considera un proeuropean.
  • 0 (30)
   au trecut alegerile si PD isi scoate masca de pro-europeni si frumusel ne da in sclavia postsovietica,pe mana rusilor. Unicul ce se opune e M.Ghimpu. Europenii si SUA ne arata direct la dezmatul facut de PDM in cardasie cu PLDM in speranta ca poporul se va ridica sa-si apere viitorul! Dar, inzadar. Mamaliga nu exploadeaza,ea incetisor mocneste. Cine stie cand se va coace,in acest secol sau inca peste unul. Moldova - stat capturat de mafie!.Deja se vede clar.
 • -9 (61)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Bravo PL, nu cedati! Aratati ca aveti verticalitate, ambitie si inteligenta, iar alegatorii la urmatoarele alegeri ( fie ele si anticipate ) va vor sustine si mai mult, iar PLDM - la fund, caci Filat s-a comprmis definitiv facind alianta cu mafia pd + mafia pcrm ( latratorilor pldm si in spete, pd - DE CE NU VRETI PROCUROR DIN AFARA???? )
  • +8 (62)
   Tu esti bolnavior,tu nu vezi care e situati in Moldona,nu da doamne sa ajungem in alegeri anticipate ca atunci o s-a vedeti ce de prost e Ghimpu si ce gafa a facut el pina acuma.Si parca Ghimpu e pro european dece atunci nu sustine guvernul 2 in frunte cu Leanca.El nare functi sii foarte suparat pe asta ca sint uni colegi care au plecat de la PL si acuma o s-a aiba functi.
   • -5 (55)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Bolnavi sinteti voi ca acceptati hotiile lor.Nu va fi nicio integrarea europeana si nicio dezvoltare economica cu clanurile astea.Doar iluzii desarte.
   • +8 (40)
    raspunsul e foarte simplu. Ghimpu nu sustine acest guvern ca este foarte corupt, nu corupt dar foarte corupt
 • -11 (61)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Iura, in ce foc te bagi, mai bine zis in ce foc te baga Filat?!
 • +4 (60)
  Hai PL, dacă nu votați Guvernul, datorită vouă v-om avea alegeri anticipate!
  • -1 (55)
   Sa dea Domnu sa le vie mintea moldovenilor si sa numai voteze boieri corupti alde dodon filat plaha voronin
 • -4 (56)
  PL si restu care-s contra clanurilor astea mafiote trebuie sa se uneasca si la anticipate cit mai repede.
  ============÷=÷===========
 • +3 (55)
  Bravo d-nul Iurie! Ghimp,de ce faci ''bardacul''asta...parca esti pro-europa omule...demonstreaza acum,ai sansa!
 • +17 (41)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +3 (47)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (49)
  Au trecut alegerile, povestea este încheiată, lucrurile privite în asamblul lor sunt simple: unii la putere, ceilalţi în opoziţie ( ….pardon în reabilitatre dupa ce au aflat rezultatele alegerilor) doar cu câţiva parlamentari dispusi să ţină piept şi să reziste crizei, intr-un ceas bun DL Leanca.
 • +6 (50)
  NU inteleg de ce apelati la Ghimpu. Omul ce va este dator cu ceva sau ce ? Ce cu de-a sila vreti ceva de la el,sau ce ? Il aveti pe Voronin,carei treaba ? Ati impartit ciolanul in 3 si acum cu mainele lui Ghimpu doriti sa luati jaratic din foc. Mare bestii mai sunteti javrelor.
 • +9 (45)
  Si inca ceva,moldovenii nu merita sa fie in Europa cu mintea asta proasta care o au. Mai mult decat atit,as dori ca europenii sa inchida acest Tarc,sa va suspende vizele pina moldovenii or prinde la minte.
  • -4 (50)
   Asta dar e scopul PL s-a nu mai permita Moldovenilor sa plece in eoropa si sa anuleze vizele.
  • +8 (40)
   foarte corect, pentru ca maldavanul cum o fost durac bolisoi asa si a ramas. Fiecare popor isi merita destinul, asa ca acum sa nu se jaluie ca vor dreptate, reforme etc. Ce au votata aceia vor avea.
 • -3 (49)
  Si Ghimpu asa proeuropean se crede,de aceia credca nu mai doreste pe Leanca in guvern,Ghimpu e un vindut rusilor.
  • +10 (42)
   taci fata draga si apucate sa inveti ca ragi de proasta ce esti.
 • -6 (26)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Avem nevoie urgent de un nou Minister pentru combaterea
  propagandei veninoase a regimului putinist si agenturii lui.
 • +5 (35)
  Apropo, Guvernul trebuie votat cu 52 (si nu 51) de voturi.
  Vedezi hotarirea Curtii Constitutionale nr. 10 din 06.03.1999 - http://lex.justice.md/md/285813/
  Curtea Constituţională a constatat că votarea legilor organice presupune votarea legii cu cel puţin jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor în Parlament. Deoarece o jumătate din componenţa legislativului formează un număr fracţionar, iar fracţionarea votului nu poate fi admisă (un deputat are dreptul la un singur vot), numărul care semnifică majoritatea deputaţilor aleşi este de 52 de deputaţi.
 • +9 (41)
  GHIMPU nu trebuie sa cedeze in fata celor doi Hoti- Filat si LUPU care sunt dirijati de Plahotniuc
 • +4 (36)
  Cat de needucat sa fii? cum va permite mintea sa scoateti asa prostii din cap,gura ??? Lasati-i , fratilor, in pace ce Ghimpu si Partidul Liberal, daca nu sunteti capabili sa faceti diferenta dintre hoti si oameni care lupta pentru voi. Bravo, Ghimpu! Sustin!
 • +3 (35)
  Ghimnpu Maladeț, unicul care vrea un Procuror din UE, restul cand aud tremura, pentru ca stiu ca am votat
 • +4 (34)
  Filat un mare bandit care trebuie sa stea la Puscarie pentru furtul miliardelor de la BEM si pentru ca a dat aeroportul rusilor......
 • +1 (33)
  In ce Tara traim, Hotii fura, si tot ei sunt laudați, aceasta e republica pe care ne-ati promis-o Dle Filat la 7 aprilie, pentru ce au luptat tinerii, ca Dumneata sa te imbogatesti pe spatele betilor moldoveni...rusine, nu va mai bateti joc de Ghimpu, daca a gresit cu ceva tragetil la raspundere, dar sa fie judecata dreapta, dar sevede foarte clar ca Ghimpu o sa va bage pe toti la puscarie, ca asta meritati... Ghimpu sa nul voteze pe Leanca care a dat aeroportul rusilor... mai bine alegeri anticipate decat cu hoti la guvernare....
 • +1 (1)
  Ghimpu, nu VOTA hoții si kohoznicii, ca o sa fie dezastru ! In Moldova sa fie macar 20% ca Mihai Ghimpu am trai ca in Italia, cel puțin !!!

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA