Leancă va solicita vineri votul Parlamentului pentru învestirea noului Guvern

Vineri, 6 februarie, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, Iurie Leancă, va veni în fața Parlamentului pentru a solicita votul de încredere pentru învestirea noului Guvern.
 
La acest moment nu există certitudinea că Iurie Leancă va aduna numărul necesar de voturi, având în vedere că deputații Partidului Comuniștilor au anunțat că nu-l vor susține, iar Partidul Liberal ezită să facă publică o decizie definitivă și înaintează condiții în care ar putea susține un Cabinet de Miniștri condus de prim-vicepreședintele liberal-democraților, notează UNIMEDIA.
Leancă va solicita vineri votul Parlamentului pentru învestirea noului Guvern
Guvernul Leancă în Parlament (Foto: UNIMEDIA/privesc.eu)

Reamintim că pe 28 ianuarie, după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele țării Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. Iurie Leancă fiind unicul candidat propus pentru această funcție.
 
Conform legii, din momentul desemnării de către șeful statului, candidatul are 15 zile la dispoziție pentru a-și forma Cabinetul de Miniștri și programul de guvernare. Pentru învestirea Guvernului în Parlament sunt necesare 51 de voturi. 
 
Alianța Politică pentru o Moldovă Europeană dispune deocamdată de doar 42 de voturi și mizează pe votul din parte liberalilor. Comuniștii au declarat că nu vor vota pentru un Guvern minoritar în frunte cu Iurie Leancă.
 
„Guvernul, în formula cu Iurie Leancă în funcția de prim-ministru de noi nu va fi susținută”, a declarat Vladimir Voronin.
 
De cealaltă parte, liberalii spun că sunt gata să voteze pentru Iurie Leancă, dar vor să vadă mai întâi candidaturile propuse de PLDM și PD pentru fotoliile de miniștri.
 
„Acest guvern nu este guvernul Leancă. Este guvernul format din candidaturile PLDM, PD și PCRM. Noi, PL-ul așteptăm să vedem cine va fi în afară de dl Leancă. Fiindcă, nu este nicio problemă să-l votăm pe Leancă aparte. Noi știm cine este dl Leancă, dar nu știm cine este în spatele lui dlui Leancă. Sunt încă 16 miniștri și șefi la agenții. Să vedem cine vor fi miniștri”, a declarat Mihai Ghimpu.
 
Mai mult, liderul PL afirmă că Leancă nu este dorit nici măcar de colegii de partid. Potrivit lui, Filat are probleme cu Leancă. „Principala politică a lor este: să scape dl Filat de dl Leancă, să-l pună la râșniță și vin cu candidatul cu care vor ei ca atare”, a spus Ghimpu la emisiunea „Ochiul Public” de la NorocTV.
 
Totodată, în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău, Mihai Ghimpu a sugerat că PL nu va vota pentru un Guvern minoritar susținut din umbră de comuniști și că PL este gata să revină la masa de negocieri cu PLDM și PD pentru formarea unei coaliții. În context, Ghimpu a reamintit cerințele PL: patru ministere în Guvern (printre care fie Ministerul Transporturilor, fie Ministerul Economiei sau Finanțelor), un procuror din afară și comisie pentru soluționarea problemei de alegere a șefului statului.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub