Lansare a unei capsule de aprovizionare Cygnus spre ISS

Compania Orbital ATK a anunțat lansarea cu succes a unei capsule Cygnus, duminică, într-o misiune de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), după ce a fost nevoită să amâne cu o zi această misiune din cauza prezenței neașteptate a unui avion în spațiul aerian asociat bazei de lansare, conform DPA.

Foto: AP

Echipa de control al misiunii a precizat că lansarea s-a desfășurat fără nicio problemă. Capsula cargou Cygnus a fost transportată pe orbită de o rachetă Antares. Lansarea a avut loc, dimineață, la ora locală 7:19 (12:19 GMT), de la baza NASA Wallops Flight Facility, din apropierea coastei Atlantice a Virginiei, scrie agerpres.ro.

După anularea lansării de sâmbătă, echipele operative au trebuit să golească rezervoarele rachetei Antares de combustibil și apoi să le reumple.

Aceasta este cea de-a opta misiune de tip cargo din programul companiei Orbital ATK ce vizează reaprovizionarea ISS, în virtutea unui contract de 1,9 miliarde de dolari încheiat cu NASA.

Capsula spațială Cygnus are la bord o încărcătură de 3,3 tone ce constă în alimente, articole de uz zilnic, echipamente și materiale necesare unor experimente științifice, inclusiv un satelit care trebuie să testeze modul în care bacteriile se dezvoltă în condiții de microgravitație. Acel experiment va permite oamenilor de știință să determine cantitatea minimă de antibiotice care sunt necesare pentru neutralizarea bacteriilor în spațiu.

"Rezistența microbiană la antibiotice ar putea reprezenta un risc pentru astronauții din spațiu, unde sistemul lor imunitar este slăbit", a explicat NASA într-un comunicat.

"Cercetătorii sunt de părere că rezultatele acestor experimente ar trebui să îi ajute să creeze antibiotice eficiente pentru protejarea astronauților în timpul misiunilor de lungă durată în spațiu", a continuat agenția spațială americană, care speră să lanseze misiuni cu echipaje de astronauți către Marte în jurul anului 2030.

Capsula Cygnus are de asemenea la bord 14 sateliți de tip Cubesat.

După ce capsula Cygnus se va conecta la ISS și încărcătura sa va fi transferată la bordul stației, ea va fi umplută cu deșeuri. Apoi, capsula se va desprinde de ISS în decembrie și va plonja în atmosferă, urmând să se dezintegreze integral în aer, deasupra Oceanului Pacific.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.