ora: 18:15, 16 oct 2013 7779
Autor: Cristina Buzovschi

Judecătorii care „calcă strâmb” riscă cu pensia, salariul sau cu excluderea din sistem


Judecătorii care „calcă strâmb” riscă cu pensia, salariul sau cu excluderea din sistem
Aprobat de Guvern
Poză simbol
Foto: www.ziaruldeiasi.ro
Guvernul a aprobat astăzi, 16 octombrie, pachetul de legi anti-corupţie, printre care se numără și inițiativa legislativă ce prevede răspunderea disciplinară a judecătorilor. Printre sancțiunile prevăzute în proiect se numără: tăierile de salariu, lipsirea de privilegii sociale și eliberarea din funcția de judecător, relatează UNIMEDIA.
 
În pachetul de legi anti-corupție a fost prevăzută testarea la poligraf a candidaților la funcțiile de judecător și procuror, dar şi testarea integrităţii profesionale a acestora. 

În plus, au fost operate modificări în mai multe modificări legislative în scopul promovării aplicării principiului toleranţei „zero” pentru actele de corupţie în domeniul justiţiei.
 
Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că prin implementarea acestor prevederi legislative, toate abaterile disciplinare vor fi sancționate. „Am renunțat la sistemul vechi de penalizare și am inclus o sancțiune, care în viziune noastră trebuie să fie eficientă, sancțiunea de reducere a salariului pentru abateri disciplinare. De asemenea, după pensionare, dacă se va constata că judecătorul a comis abateri, el riscă să fie lipsit de toate privilegiile sociale”, a subliniat sursa citată.
 
Sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate judecătorilor sunt: avertismentul, mustrarea, reducerea salariului, eliberarea din funcția de judecător. Reducerea salariului reprezintă micşorarea salariului lunar de la 15% până la 30%, pentru o perioadă de la 3 luni până la 1 an.
 
De asemenea, se prevede înăsprirea răspunderii pentru îmbogăţirea ilicită și tragerea la răspunde penală,  în cazul în care se constată încălcarea legii de către judecător -  interdicţia de a deţine funcţii publice de la 5 la 15 ani și confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate.
 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -3 (3)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +5 (5)
  Nu te bucura, ca legile sunt scrise dar nu se executa, ce parca nu esti din moldova?
 • +1 (3)
  Legile-s bunisoare, dar sa vedem daca vor fi si respectate...
 • +2 (2)
  e destul sa ai un numar suficient de condamnari.. sa dai de inteles judecatorilor ca daca nu se reintorc in albia legalitatii risca sa impartaseasca soarta celor "pedepsiti" cred ca doar dupa asta lupta cu coruptia in alte domenii va avea sanse..
 • +5 (5)
  ca sa opriti acest dezmat, coruptia, se cere foarte putin - sa aiba frica si frica mare sa faca puscarie si pt aia trebuie ca instantele respective sa le "poarte de grija" adica legea trebuie sa functioneze.
  FRICA DE A FACE PUSCARIE sa-i urmareasca la fiecare pas si nu mariri nejustificate de salarii in detrimentul altora.
  • +1 (1)
   Mă alătur acelor, care pun la îndoială că va fi aplicată legea.
   .
   De făcut declarații sîntem buni, iar cînd vine timpul să băgăm după gratii porci de judecători, care au pierdut dosare la CEDO, toate persoanele de răspundere se fac că plouă.
   .
   Și încă ceva... Cînd mama-dracului se va face ordine în averile demnitarilor, agonisirea cărora nu poate fi explicată, ținînd cont de salariul oficial al lor!?
  • 0 (0)
   Dar cine sunt judecătorii ca să-i pună la închisoare? Nu tot ei? Ți atunci cine trebuie să-i judece pe judecători?
 • +1 (1)
  dar daca nu vor putea sa demonstreze de unde au asa castele ...???
 • +1 (1)
  vedeti oameni buni in ce tara traim.. chiar acest lucru nu se putea de facut cu citva ani in urma...cu otkaturile prin ministere nu se poate de pus la punct???? sau asteptati sa vie cineva din UE sa ne spuie ce de facut...halal de guvern
 • 0 (0)
  Nu va faceti iluzii, chilipirigii vor calca pe grebla cu muuulta indrazneala. Caci, dupa ce s-au capatuit cu salarii si pensii exorbitante, sunt si mai uniti. Fratia va functiona ca la carte. Sub obladuirea mafiotului nr.1. Pe ei toti in fund ii doare, ca plebea- cu salarii si pensii de foamete -moare. Sunt ingrati, inamovibili si cu vocatie: stiu bine cum sa traga foloase. Caci de la primul talhar si pana la ultimul individ din Prea-Necurata-Justitie, cuvantul este unul singur, escroc!
 • 0 (0)
  Pedeapsa cu "reducerea salariului" cred ca nu va merge ... Va fi anulata de Curtea Constituionala pe motiv ca contravine Codului Muncii ... :)
 • 0 (0)
  JUSTIŢIEI
  Să fie clar şi pentru prost,
  Şi pentru cei ce fac elita,
  Orice justiţie-i fără rost,
  Dacă o dirijază ... mita.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA