ora: 18:15, 16 oct 2013 4350 12 Autor: Cristina Buzovschi

Judecătorii care „calcă strâmb” riscă cu pensia, salariul sau cu excluderea din sistem


Judecătorii care „calcă strâmb” riscă cu pensia, salariul sau cu excluderea din sistem
Aprobat de Guvern
Poză simbol
Foto: www.ziaruldeiasi.ro
Guvernul a aprobat astăzi, 16 octombrie, pachetul de legi anti-corupţie, printre care se numără și inițiativa legislativă ce prevede răspunderea disciplinară a judecătorilor. Printre sancțiunile prevăzute în proiect se numără: tăierile de salariu, lipsirea de privilegii sociale și eliberarea din funcția de judecător, relatează UNIMEDIA.
 
În pachetul de legi anti-corupție a fost prevăzută testarea la poligraf a candidaților la funcțiile de judecător și procuror, dar şi testarea integrităţii profesionale a acestora. 

În plus, au fost operate modificări în mai multe modificări legislative în scopul promovării aplicării principiului toleranţei „zero” pentru actele de corupţie în domeniul justiţiei.
 
Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că prin implementarea acestor prevederi legislative, toate abaterile disciplinare vor fi sancționate. „Am renunțat la sistemul vechi de penalizare și am inclus o sancțiune, care în viziune noastră trebuie să fie eficientă, sancțiunea de reducere a salariului pentru abateri disciplinare. De asemenea, după pensionare, dacă se va constata că judecătorul a comis abateri, el riscă să fie lipsit de toate privilegiile sociale”, a subliniat sursa citată.
 
Sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate judecătorilor sunt: avertismentul, mustrarea, reducerea salariului, eliberarea din funcția de judecător. Reducerea salariului reprezintă micşorarea salariului lunar de la 15% până la 30%, pentru o perioadă de la 3 luni până la 1 an.
 
De asemenea, se prevede înăsprirea răspunderii pentru îmbogăţirea ilicită și tragerea la răspunde penală,  în cazul în care se constată încălcarea legii de către judecător -  interdicţia de a deţine funcţii publice de la 5 la 15 ani și confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate.
 

Politic
 
Căutare
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA