Istoric român: „Războiul în Republica Moldova nu este atât geopolitic, cât între nişte băieţi de cartier”

„Va fi un război pe viaţă şi pe moarte în următoarele luni în Republica Moldova. Nu atât geopolitic, cât între nişte băieţi de cartier care au de împărţit resursele puţine ale unei ţări din păcate mici”. Declarațiile au fost făcute de istoricul român, Armand Goşu, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune DIGI 24.
Istoric român: „Războiul în Republica Moldova nu este atât geopolitic, cât între nişte băieţi de cartier”
Plahotniuc și Filat (Foto: liviudumitru.eu)

Potrivit acestuia, situația politică din Republica Moldova „spune că avem de a face cu personalităţi puternice (Vlad Filat și Vlad Plahotniuc), două săbii care nu încap în aceeaşi teacă”.

În opinia sa, Plahotniuc este un om fără scrupule și foarte orgolios. „Spun unii că acest vot pentru suspendarea premierului în parlament provine din supărarea lui Plahotniuc că a pierdut postul de prim-vicepreşedinte al legislativului. Cert e că, în momentul în care s-a votat, se poate vedea cum se aşează lângă Dumitru Diacov, fostul preşedinte al PD, cel care ar fi singurul punct de rezistenţă în PD faţă de consolidarea puterii lui Plahotniuc în partid şi se uită cum votează”, consideră Armand Goşu.

Cât despre Mihai Ghimpu, Goșu spune că pare a fi din spate manipulat de Plahotniuc şi de alţii. „Ultimele atacuri au venit doar din partea lui, inclusiv împotriva preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe care l-a ameninţat cu destituirea, după modelul evenimentelor de anul trecut de la Bucureşti. Adică, după ce pică guvernul, destituim şi preşedintele”, este de părere istoricul român.

Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău este „un fel de anticorupţie cu dedicaţie” care vizează miniştri din cabinetul condus de Vlad Filat, pe Filat personal sau persoane apropiate lui, spune intervievatul.

„Din păcate, şi cei de la Bucureşti sunt destul de ocupaţi cu alte probleme. În ultimul an, Republica Moldova nu mi s-a mai părut a fi pe radarul Ministerului de Externe. Acum, nici Ministerul de Externe de astăzi nu mai poate să facă ce făcea până acum doi, trei ani - să se implice în promovarea Republicii Moldova la Bruxelles, să avanseze pe negocieri”, conchide Goşu.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI