ora: 15:43, 11 mar 2013 4699
Autor: Radu Burdujan

Istoric român: „Războiul în Republica Moldova nu este atât geopolitic, cât între nişte băieţi de cartier”


Istoric român: „Războiul în Republica Moldova nu este atât geopolitic, cât între nişte băieţi de cartier”
Plahotniuc și Filat
Foto: liviudumitru.eu
„Va fi un război pe viaţă şi pe moarte în următoarele luni în Republica Moldova. Nu atât geopolitic, cât între nişte băieţi de cartier care au de împărţit resursele puţine ale unei ţări din păcate mici”. Declarațiile au fost făcute de istoricul român, Armand Goşu, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune DIGI 24.

Potrivit acestuia, situația politică din Republica Moldova „spune că avem de a face cu personalităţi puternice (Vlad Filat și Vlad Plahotniuc), două săbii care nu încap în aceeaşi teacă”.

În opinia sa, Plahotniuc este un om fără scrupule și foarte orgolios. „Spun unii că acest vot pentru suspendarea premierului în parlament provine din supărarea lui Plahotniuc că a pierdut postul de prim-vicepreşedinte al legislativului. Cert e că, în momentul în care s-a votat, se poate vedea cum se aşează lângă Dumitru Diacov, fostul preşedinte al PD, cel care ar fi singurul punct de rezistenţă în PD faţă de consolidarea puterii lui Plahotniuc în partid şi se uită cum votează”, consideră Armand Goşu.

Cât despre Mihai Ghimpu, Goșu spune că pare a fi din spate manipulat de Plahotniuc şi de alţii. „Ultimele atacuri au venit doar din partea lui, inclusiv împotriva preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe care l-a ameninţat cu destituirea, după modelul evenimentelor de anul trecut de la Bucureşti. Adică, după ce pică guvernul, destituim şi preşedintele”, este de părere istoricul român.

Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău este „un fel de anticorupţie cu dedicaţie” care vizează miniştri din cabinetul condus de Vlad Filat, pe Filat personal sau persoane apropiate lui, spune intervievatul.

„Din păcate, şi cei de la Bucureşti sunt destul de ocupaţi cu alte probleme. În ultimul an, Republica Moldova nu mi s-a mai părut a fi pe radarul Ministerului de Externe. Acum, nici Ministerul de Externe de astăzi nu mai poate să facă ce făcea până acum doi, trei ani - să se implice în promovarea Republicii Moldova la Bruxelles, să avanseze pe negocieri”, conchide Goşu.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (1)
  Faptul că mascații au descins și la Guvern, probabil chiar în clipa în care și Filat se afla în acea clădire, nu cred că e deloc întâmplător. Plahotniuc a vrut să-i dea un semn că poate intra peste el în orice clipă. Practic Plahotniuc a ajuns la cel mai înalt nivel al șantajului și amenințărilor. Următorul pas e deja să trimită oamenii lui Damir peste Filat și să-l bage în vreo dubiță. Mai rău chiar nu cred că se poate
  • +1 (1)
   Mai sunt puțini naivi, dar și mulți trubaduri ai lui Plahotniuc, care spun că desființarea AIE ar pune în pericol semnarea acordului cu UE. După acțiunile din ultimele zile ale lui Plahotniuc mai este oare vreun dubiu că acest acord tocmai că nu va fi semnat niciodată atâta timp cât mafia conduce această țară? Sunt oare cei din UE chiori sau surzi și nu văd ce se petrece aici?
   Nu știu dacă acum sunt șanse prea mari ca acordul să fie semnat, dar cu siguranța cu Plahotniuc la guvernare, orice șansă va fi spulberată.
   • +1 (1)
    Sigur, acum viitorul nu pare deloc roz. Șansele ca Moldova să reintre în anticipate sunt foarte mari, iar aceste alegeri vor fi de o mârșăvie rar întâlnită. Plahotniuc știe că nu mai poate miza pe locomotiva Lupu, cel al cărui rating a căzut foarte mult, așa că pentru a reintra în Parlament este nevoie de mulți bani, propagandă non-stop la cele 5-6 televiziuni pe care le controlează și, desigur, dosare. Cât mai multe dosare și toate îndreptate împotriva lui Filat.
    • +1 (1)
     Cred că există riscul ca următorii 3-4 ani să fie unii de sacrificiu. Ani grei, în care Moldova va orbecăi în continuare prin întuneric. Rezultatele unor eventuale anticipate nu vor fi foarte diferite de cele din 28 noiembrie 2010. Sunt șanse foarte mici să răsară peste noapte vreun partid care să treacă pragul electoral, asta chiar în condițiile în care dezamăgirile față de AIE sunt foarte mari. Așa că stabilitate politică, vectori clari sau reforme nu prea vom avea nici în urma lor.
 • 0 (2)
  Armand Gosu, e roman si istoric ca si Iosif rus. Atac al dezinformatorilor pe toate planurile(numai pe unimedia ce se face). Adevarul e ca PD si PLDM, PCRM, Dodon si altii sunt pionii moscovei si sunt mutati pe tabla de sah dupa cum dicteaza situatia, iar spalatorul de imagine Gosu e doar un alt pion in acest joc. Toti ataca PL-ul si pe Ghimpu pentru ca datorita lui jocul moscovei e developat, el spune pe sleau ca sa inteleaga si cei mai putin insestrati; cum , unde si de ce isi baga moscova coada. Restul e praf in ochi.
 • -1 (1)
  Armand Goşu...istoric...pfff...DIGI24...sunt niste cuvinte cheie care fac sa li sa aprinda beculetul unora mai bine informati.
  I-auzi ce zice Gosu asta:"În ultimul an, Republica Moldova nu mi s-a mai părut a fi pe radarul Ministerului de Externe. Acum, nici Ministerul de Externe de astăzi nu mai poate să facă ce făcea până acum doi, trei ani - să se implice în promovarea Republicii Moldova la Bruxelles, să avanseze pe negocieri”, conchide Goşu."
  Extraordinar domnule...sa intelegem ca doar Basescu reusea sa ajute Moldova, astia de acuma nu-s in stare domne.
  UNIMEDIA, puteti sa ne scutiti de asemenea "istorici" cunoscuti...
  Sau mai bine sa le zicem pe sleau - propagandisti basisti.
 • +1 (1)
  Batalia este evident una geopolitica, ca doar nu suntem orbi...
  • 0 (0)
   geohuitika... stii de care, de asta pentru case si masini scumpe
 • 0 (0)
  Mi-a placut cea zis la urma, ca treaba Rusiei o fac astia.
  Asa si este, boierii astia se maninca pentru micile resurse din RM.
  Oamenii astia is nebuni.Cind ii vezi cu ce averi sau pomenit si ca aproape o tara inteaga e sub limita saraciei iti vine sa le ei viata, o grenada in mijlocul lor si sa-i trimiti in iad cit mai repede.
  Viata pe pamint e o incercare pentru toti, un examen.
  • 0 (0)
   Dezmiciti-va cit nu-i tirziu.Dati puterea pe mina unor tehnocrati si iesiti in politica!Milioanele vor ajunge si stranepotilor vostri.
   Semnati un pact, si dati drumu unui nou guvern din specialisti noi fara case si masini de sute mii euro.
   Voi sinteti cancerul acestei tari! Iesiti afara si lasati in pace poporu asta chinuit!Spalati-va macar acum de o parte din pacate!
 • 0 (0)
  Bine spus... dar un baiat de cartier din astea doi face actiuni intentionate la indicatia moscovei... Nuscapa moscova asa ocazie... si cum la noi se vand toti ca niste tarfe... cineva la sigur sa vandut.
 • -1 (1)
  SE JOACA DEA TARA IN BUNGHI, NU AVEM NEVOIE DE ASA BANDITI, NU VOR FACE ALTCEVA DECIT SA FURE.
 • -1 (1)
  Ce inseamna o manipulare frumoas gen unimedia. Au scos criticile la adresa lui Filea si le-a lasat pe celelalte. Bravo, chiar considerati cititorii unimedia niste boi si vaci.

×
MD în presa străină
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA