Ion Sturza, Vlad Filat și Marian Lupu - top trei candidați la funcția de președinte

Ion Sturza, Vlad Filat și Marian Lupu - top trei candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova. Acesta este rezultatul sondajului realizat printre experți de către Centrul de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „Politicon”. La chestionar au participat 31 de experți care au apreciat șansa a 20 de candidați, numele cărora au fost cele mai vehiculate în mass-media.
Ion Sturza, Vlad Filat și Marian Lupu - top trei candidați la funcția de președinte

Fiecare expert a apreciat 20 de posibili candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova din lista prezentată cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă şi 10 – nota maximă). Aceștia s-au ghidat după patru criterii de bază: calități morale; calități profesionale; experiență politică; capacitate de a media situațiile conflictuale; și un criteriu arbitrar - perspectiva de a obține sprijinul a 61 de deputați.

Astfel, ex-premierul Ion Sturza a acumulat 197,5 puncte; actualul prim-minitru Vlad Filat a obținut 196, 5; iar președintele interimar, spekerul Marian Lupu -195.Următorii candidați în top sunt Natalia Gherman, Oazu Nantoi, Dumitru Diacov, Igor Munteanu, Igor Boțan.


Totodată, experții au posibilitatea de identifica o altă candidatură, neinclusă în lista celor de 20 de posibili candidați la funcția de președinte. Printre aceștia se numără analistul politic Anatol Țăranu, ministrul de Externe Iurie Leancă, ex-președintele Mircea Snegur, președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase, președintele Curții de Conturi Serafim Urechean.

Sursa: UNIMEDIA

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub