Ion Guzun: „Cazul judecătoarei Domnica Manole ar putea crea un precedent grav”

Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun comentează cazul judecătoarei Domnica Manole și avizul de la Serviciul de Securitate. Invitatul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA susține că după un asemenea episod, s-a crea un precedent grav.

 

Ion Guzun: „Cazul judecătoarei Domnica Manole ar putea crea un precedent grav”
(Foto: UNIMEDIA)

”Serviciul de Informații și Securitatea, la fel ca și Procuratura, nu reprezintă un abuz pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). De ce zic asta, pentru că avizele SIS sunt consultative, ele fac parte din descrierea unui candidat, nu sunt obligatorii pentru CSM. În cazul Domnicăi Manole, sau alți judecători, eu cred că este un abuz foarte mare al CSM-ului, fiindcă el a legiferat niște ilegalități", a precizat consilierul juridic.

Mai mult, Ion Guzun a venit și cu un exemplu: "Nu este vinovat procurorul că a solicitat arestul, interceptarea telefonului, este judecătorul care a admis anumite ilegalităț ale procurorului. Aici să fie foarte clar, problema cea mai mare a SIS-ului este că și-a permis să analizeze și să se expună dacă o hotărâre este legală sau nu. CSM nu a sancționat această opinie. Noi vedem că doar în cazul doamnei Manole nu este permis".

Pub

Un alt aspect revoltator, din punctul de vedere al consilierului juridic, este că Domnicăi Manole nu i s-a comunicat toate temeiurile expuse în hotărâre.

UNIMEDIA amintește că la 4 iulie 2017, CSM a decis eliberarea din funcție a doamnei Manole, aparent, în temeiul examinării unui aviz al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Avizul SIS menționează că în mai multe cauze examinate de către completul de judecată cu participarea judecătoarei Manole, inclusiv dosarul care a stat la baza acordului de urmărire penală a judecătoarei din mai 2016, magistrata ar fi admis iregularități care atestă prezența factorilor de risc în activitatea ei. Și de această dată, examinarea avizului s-a desfășurat cu ușile închise, deși judecătoarea Manole a solicitat examinarea cauzei în ședință publică. Această chestiune a figurat şi pe agenda CSM cu câteva săptămâni în urmă, însă a fost amânată la inițiativa CSM.

Decizia CSM a fost criticată dur de organizațiile societății civile unde și-au exprimat profunda îngrijorare față de hotărârea CSM privind eliberarea din funcție a judecătoarei Manole. Potrivit lor, Hotărârea CSM contravine practicii anterioare în care membrii CSM au stabilit că SIS nu poate să aprecieze activitatea judecătorilor în examinarea dosarelor concrete, mai ales în partea ce ține de legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. În plus, chestiunea eliberării din funcție a unui judecător a fost examinată cu ușile închise, chiar dacă judecătorul a solicitat o ședință publică. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub