ora: 13:18, 02 ian 2017 11826

Investigație: Magnaţii imobiliari din Bălți. Imperiul consilierului Buceațchi


Investigație: Magnaţii imobiliari din Bălți. Imperiul consilierului Buceațchi
Foto: smbalti.wordpress.com

În ultimele două decenii, o bună parte din terenurile publice din municipiul Bălți au „migrat” treptat de la autorităţile locale în proprietatea firmelor unor politicieni şi afacerişti locali sau la apropiați ai acestora.

Majoritatea tranzacţiilor au fost încheiate departe de ochii publicului. Am documentat o parte dintre aceste transferuri de proprietate, prin care potentați locali au devenit, peste noapte, magnaţi imobiliari.

Al doilea ca mărime municipiu din republică, Bălţi-ul este renumit pentru faptul că este guvernat de regulă de primari şi consilii de orientare de stânga. Până în 2015, pentru o perioadă 14 ani, „capitala nordului” a fost controlată de comuniști, exponenții cărora fie că și-au câștigat capital politic pentru a accede în Parlament, fie au devenit afaceriști prosperi.

Consilier şi preşedinte al comunităţii ruse
Unul din cei care și-a dezvoltat o afacere de succes este președintele comunității ruse din Bălți Pavel Buceațchi, consilier municipal deja la al treilea mandat consecutiv.

Potrivit unei anchete publicate de Social Media Bălţi, Buceațchi este în prezent unul dintre o persoană cunoscută în viaţa politică şi economică din municipiul Bălţi. Conduce comunitatea rusă din Bălți, unde potrivit ultimului recensământ disponibil, aproape 20% din populație sunt etnici ruși, iar rusa este cea mai folosită limbă pe teritoriul municipiului.

Activitatea politică a lui Buceațchi se axează, în mare parte, pe promovarea limbii și culturii ruse, a ortodoxismului și statalității. Grija majoră a lui Buceațchi este funcționarea limbii ruse în Bălți. În 2012, Buceațchi a fost unul din cei care au propus ca documentele oficiale elaborate de Primăria Bălți să fie traduse în rusă. O altă grijă o reprezintă site-urile unioniste – care „acționează asupra conștiinței tinerilor, care va sfârși cu știm noi ce”, afirmă Buceațchi.

O atenție deosebită Buceațchi acordă zilei de 9 mai. An de an, activiștii comunității ruse, îmbrăcați în uniforme militare sovietice, distribuie aşa-zise panglici ale Sfântului Gheorghe, care pentru ruși, simbolizează victoria în cel de al doilea Război Mondial. Marșul de 9 mai scoate în stradă mii de bălțeni.

Buceațchi nu ezită să-și câștige capital politic pe seama acestor evenimente. De exemplu, în 2013, Buceațchi a donat din conturile firmei sale 10 mii de lei pentru a majora ajutorul acordat de autorităţi veteranilor cu 500 de lei, la 1500. Tot pentru 10 mii de lei Buceațchi a privatizat, printr-o decizie a primăriei, 88 mp din fața luxosului centru comercial „Elite”, unde deține spații comerciale.

Buceațchi este, însă, şi unul dintre principalii afaceriști în domeniul imobiliar din oraș. A reuşit să construiască un veritabil imperiu, combinând afacerile cu politica, unde și-a extins conexiunile de la comuniști la „președintele” regiunii Crimeea.

În prezent, suprafața terenurilor deținute de Pavel Buceațchi este de peste 15.000 metri pătrați mai mare decât suprafaţa a două stadioane de fotbal, iar a clădirilor de peste 4.000 de metri pătrați, aproape dublu cât suprafața sediului Primăriei Bălți. Mare parte dintre acestea se află în zone centrale ale orașului. DetaliiAICI

Partenerul separatistului Axionov
Pavel Buceațchi și soția sa Tatiana s-au lansat în afaceri la începutul anilor `90 şi au deținut cel puțin cinci companii. Acum, administrează doar una – Vad-Nord SRL, care a început să crească rapid în momentul în care Buceațchi a intrat în politică. DOCvad-nord-srl

Datele obținute de la Camera Înregistrării de Stat arată că Tatiana Buceațchi a fondat, în 1996, Tvingo SRL, în parteneriat cu alte trei persoane, inclusiv Serghei Axionov, actualul lider al regiunii Crimeea, anexată în 2014 de Federaţia Rusă. Domeniul de activitate al firmei era comerțul, dar în noiembrie 2001, fondatorii firmei Tvingo au decis să lichideze firma invocând “rezultatele nesatisfăcătoare”. Compania a fost radiată însă abia 2006. DOC: s-r-l-tvingo

Serghei este fiul lui Valeriu Axionov, fostul conducător al Comunității rusești din Bălți, dar și fost vice-primar al orașului Bălți în administația socialistului Victor Morev. În prezent Valeriu Axionov este deputat în așa-zisul soviet al regiunii Crimeea din partea Partidului Rusia Unită. Detalii: AICI

Continuarea investigației AICI. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -16 (16)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Maia Sandu a reactionat?
  A venit cu o reactie?
  • +8 (12)
   Tu esti un ris ca si rusofonii astea!!!
   • -11 (11)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    На Земле безжалостно маленькой
    Жил да был человек маленький.
    У него была служба маленькая.
    И маленький очень портфель.
    Получал он зарплату маленькую...
    И однажды —
    прекрасным утром —
    постучалась к нему в окошко
    небольшая, казалось, война...
    Автомат ему выдали маленький.
    Сапоги ему выдали маленькие.
    Каску выдали маленькую
    и маленькую —
    по размерам —
    шинель.
    ...А когда он упал — некрасиво, неправильно,
    в атакующем крике вывернув рот,
    то на всей земле не хватило мрамора,
    чтобы вырубить парня в полный рост!
 • -10 (10)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  In ce oras sunt facute pozele astea?
  http://oi66.tinypic.com/2ccnwvs.jpg
  http://oi64.tinypic.com/s414ow.jpg
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  http://jozhik.livejournal.com/937497.html

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA