ora: 11:27, 06 mar 2017 6143 2 Autor: Anișoara Focșa

Igor Dodon, despre inițiativa democraților de a introduce votul uninominal: Doar cu dorința vor rămâne


Igor Dodon, despre inițiativa democraților de a introduce votul uninominal: Doar cu dorința vor rămâne
Foto: UNIMEDIA / Igor Rotari

În cadrul briefingului de presă organizat de Vlad Plahotniuc, acesta a anunțat că democrații vor propune legislativului schimbarea sistemului electoral și anume alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. 

Cu o reacție imediată a venit președintele Igor Dodon. Acesta declară că schimbarea sistemului electoral „este ceva de neadmis, sfidător”.

Preșdintele susține că această inițiativă privind uninominalul nu este surprinzătoare și că se știa demult despre dorința democraților de a impune un asemenea sistem de alegeri. Totuși el declară cu toată răspunderea că „doar cu dorința vor rămâne”.

„Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova. Și sunt convins că și fracțiunea Partidului Socialiștilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament. Mizez în acest sens și pe sprijinul altor partide parlamentare și extraparlamentare. Vreau să fiu înțeles corect. Eu consider că sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaților și de formare a clasei politice. Dar nu așa cum propune PDM, nu prin distrugerea partidelor și prihvatizarea alegerilor”, scrie președintele pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon consideră că sunt necesare unele schimbări esențiale la sistemul electoral.

„Opinia mea este că, în perspectivă, ar trebui să venim cu cîteva modificări esențiale, chiar necesare, dar fără a schimba temelia sistemului electoral actual. Mai întîi de toate, trebuie să oferim dreptul diasporei să fie mai prezentă în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din Republica Moldova. Numai în Rusia există sute de mii de cetățeni care sunt limitați în dreptul lor de a vota, de a-și exprima mai ferm poziția lor politică. Aproape la fel stau lucrurile și în Europa”.

Totodată, președintele Dodon susține că nu trebuie să uităm și de cetățenii din stânga Nistrului.

„Apoi, trebuie să implicăm mai mult cetățenii noștri din stînga Nistrului. Să deschidem secții de votare în Transnistria, să le permitem celor de acolo să candideze în Parlamentul Republicii Moldova. Fără implicarea cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, electoral”. 

Vedeți mai jos postarea integral a președintelui Igor Dodon.

 

Comentarii (2)
  • +3 (3)
    Taci slugoi Plohotniukar.
  • +1 (3)
    Sigur, Dodon stie ca daca se introduce sistemul electoral pe circumscriptii cu vot uninominal,PSRM pierde alegerile parlamentare din 2018,de aceia e speriat grozav de initiativa lui Plahatniuc. Da care va fi pozitia lui Ghimpu ? Sunt sigur,va spune ca in situatia actuala e bine sa alegem "raul mai mic", adica sa-i permitem lui Plahatniuc cumpararea deputatilor din circumscriptii,numai sa nu vina Dodon cu anularea Acordului cu UE si alipirea Moldovei la Rusia.Cei de facut,noi nu-l vrem nici pe Dodon,nici pe Plahatniuc ?

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA