Guvernul promite soluţii, dar nu are bani pentru a satisface toate cerinţele. De câte miliarde ar avea nevoie

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova se declară solidară cu protestele FSEȘ, preconizate pe 17-20 ianuarie 2017. Decizia finală va fi luată joi, în cadrul ședinței Consiliului General al Federației, fiind invitat și premierul Pavel Filip. 

Guvernul are o sarcină dificilă pentru că e nevoie de cel puţin trei miliarde de lei pentru a satisface cerinţele.

 Guvernul promite soluţii, dar nu are bani pentru a satisface toate cerinţele. De câte miliarde ar avea nevoie
(Foto: mold-street.com)

Membrii unuia dintre cele mai numeroase sindicate din Moldova, Federația Sindicală a Educației și Științei, par să fie decişi să iasă la protest pe 17-20 ianuarie 2017, pentru a-şi susţine revendicările înanitate Guvernului. Mai mult - ei sunt susţinuţi de majoritatea sindicaliştilor, scrie mold-street.com.

Ce vor sindicatele: majorarea cu 50% a salariilor

Pub

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din educație țin de majorarea de la 1 ianuarie 2017 cu 50% a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic, majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii, majorarea salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în raport de 50% din salariul mediu pe economie și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%.

„Este revoltător faptul că autoritatea legislativă și cea executivă nu țin cont de nenumăratele adresări și apeluri ale sindicatelor de a asigura un nivel decent de viață oamenilor muncii prin măsuri concrete de majorare a salariilor, care, pentru majoritatea salariaților și familiilor lor, sunt unicele surse de venit.

Constatăm că pe parcursul ultimilor ani autoritățile nu își respectă obligațiile stabilite de cadrul legal de a reexamina salariul minim pe țară, cel puțin o dată pe an, ținându-se cont de modificarea indicelui prețurilor de consum și de evoluția salariului mediu pe economia națională, de volumul produsului intern brut, de productivitatea muncii, precum și de mărimea valorică a minimului de existență.

Or, salariul minim pe țară nu a fost modificat din 1 octombrie 2014, fiind stabilit la acea dată în mărime de 1.000 de lei”, se menționează în declarația Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Totodată CNSM precizează că din anul 2014 până în prezent evoluția socială și economică a avut repercusiuni negative asupra nivelului de trai și a puterii de cumpărare a veniturilor salariaților: indicele prețurilor de consum a crescut cu circa 119%, iar minimul de existență cu doar 8,8%. În consecinţă salariul minim pe țară acoperă doar 55,0% din minimul de existenţă.

Circa 24.000 de salariaţi primesc mai puţin de 2.000 de lei pe lună! 

"Este o necesitate necondiționată majorarea salariului minim pe țară, fapt ce ar conduce la sporirea motivației muncii a peste 113.600 de angajați din sectorul bugetar, salarizați în baza Rețelei tarifare unice. Majoritatea dintre acești salariați, pe parcursul a trei ani de zile, nu au beneficiat de majorări salariale, iar salariile de funcție ale acestora constituie de la 1.000 de lei pînă la 1.500 de lei.

Referindu-ne la situaţia din învăţământ putem constata că conform datelor oficiale statistice pentru septembrie 2016, peste 12.700 de salariați din ramura respectivă au primit un salariu de la 1.000 de lei pînă la 1.500 de lei, iar peste 11.000 – de la 1.500 de lei până la 2.000 de lei", se mai arată în declaraţia sindicaliştilor.

Confederaţia menţionează că deşi în anul 2016 au fost întreprinse unele acțiuni ce au avut ca scop creșterea salariilor în sectorul bugetar (stabilirea sporului la salariu pentru vechime în muncă personalului auxiliar, indexarea salariilor cadrelor didactice cu 8,6% din 1 septembrie 2016 ș.a.), acestea rămân a fi mult inferioare salariului mediu pe economie.

"În luna octombrie 2016, salariul din învățămînt a constituit doar 77,8% din salariul mediu pe economie, iar salariul mediu al lucrătorilor din cultură, doar 60,8%. Într-o situație similară se află și salariaţii din alte domenii de activitate finanțate din bugetul de stat, precum: funcționarii publici, cadrele medicale, lucrătorii din asistenţa socială, militarii ș.a", susţin liderii sindicali.

Soluţia Guvernului: creăm un grup de lucru 

Guvernul încearcă să calmeze spritele. Astfel în cadrul unei cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că Guvernul îşi doreşte un dialog deschis şi transparent cu sindicatele pentru a găsi soluţii viabile pentru fiecare problemă în parte, reieşind din realităţile şi posibilităţile financiare existente.

Continuarea aici. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub