ora: 13:02, 04 mar 2017 15736

Guvernul Filip a concesionat circa 40% din teritoriul Moldovei unui offshore


Guvernul Filip a concesionat circa 40% din teritoriul Moldovei unui offshore
Foto: gov.md

Premierul Pavel Filip, și președintele companiei Frontera Resources International LLC, Steve C. Nicandros, au semnat pe 3 martie, Declarația comună privind explorarea, producția și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi în Moldova. 

Şi Frontera şi Guvernul au difuzat la diferenţă de aproape trei ore, comunicate de presă, care însă pe alocuri se contrazic.

40% din teritoriul Republicii Moldova

Compania Frontera Resources International a anunţat prima despre semnarea acestei declaraţii, în timp ce comunicatul Guvernului a venit abia peste trei ore, scrie mold-street.com. 

Potrivit comunicatului difuzat de companie, "Frontera și Guvernul Moldovei reafirmă angajamentele lor reciproce, în temeiul Acordului de concesiune din 2 ianuarie 2017, în temeiul căruia Frontera are dreptul exclusiv de a explora pentru, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi dintr-o zonă care cuprinde aproximativ 3 milioane de acri (circa 12.000 kilometri pătraţi n.r.) situate în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldovai".

Cele 12.000 de kilometri pătraţi reprezintă circa 40% din teritoriul Republicii Moldova.

"Termenul Acordului de concesiune este de 50 de ani de la data executării sale, inclusiv o fază inițială de explorare de până la zece ani. Acordul de concesiune conține dispoziții standard referitoare la drepturi de autor, protecții de mediu și criterii de performanță". se mai afirmă în comunicat. 
 
"Frontera este foarte mulțumită de a fi marcat acest moment important cu Guvernul Moldovei. Așteptăm cu nerăbdare efectuarea unor noi inițiative de explorare pentru a ajuta Moldova să dezvolte economia și să obțină independența energetică", a declarat Steve C. Nicandros, preşedinte şi CEO al Frontera Resources International LLC.

În acelaşi timp în comunicatul Guvernului se afirmă despre că "Declarația semnată prevede ca întreprinderea americană să extragă petrol și zăcăminte naturale din Moldova în următorii 5 ani".

Investiţii de doar șase milioane dolari

"Compania americană va explora hidrocarburile din sudul Republicii Moldova şi va investi peste șase milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potenţial de creştere la 50-100 milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul va crea aproximativ 300 de locuri de muncă", potrivit Guvernului.

Valoarea investiţiilor este suspect de mică, în condiţiile în care doar forarea unei sonde poate ajunge la un cost de două-trei milioane de dolari.

În cadrul briefingului care a urmat după ceremonia de semnare a Declaraţiei, Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre reforme şi despre faptul că această colaborare "trece dincolo de noţiunea unei investiţii, contribuind la securitatea şi independenţă energetică a Republicii Moldova".

"Acest fapt se va reflecta în preţuri mai bune la energie, dar şi în evitarea oricăror imixtiuni geopolitice în Moldova", a precizat premierul.

Filip a dat asigurări că Guvernul va fi în continuare deschis în dialog cu mediul de afaceri şi va acorda tot suportul necesar pentru depăşirea constrângerilor şi deficienţilor, cu care se confruntă investitorii.

Prezent la eveniment, Ambasadorul James Pettit a menționat că mediul de afaceri în Republica Moldova s-a îmbunătăţit, iar aceasta este o realizare semnificativă. „Sunt foarte mândru că o companie americană va realiza acest proiect mare în Moldova şi sper că este numai un început de creştere a investiţiilor, nu doar americane, dar în general, a investiţiilor străine”, a declarat James Pettit.

Offshore din Cayman

Frontera Resources este o companie americană, cu sediul la Houston, Texas, SUA, dar care are fondatori din offshorurile Delaware şi insulele Cayman.

Compania are activități în special în Georgia, unde deține câteva zăcăminte mici, chiar dacă recent sa anunțat că ar fi descoperit rezerve de ordinul a cinci trilioane metri cubi de gaze.

În același timp în cei 20 de ani de prezență în Georgia compania Frontera nu a reușit să extragă mai mult de 20-25 de milioane de metri cubi pe an, adică un procent din necesitățile acestui stat.

De aproape cinci ani compania depune eforturi pentru a obține dreptul de a face prospecțiuni pe cea mai mare parte a teritoriului Moldovei pentru a căuta zăcăminte de gaze de șist și petrol.

Continuarea AICI. 

 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +5 (11)
  Rep Molotova e terminata ! FINITO ! Cea mai saraca tara din Europa de 25 de ani cu nivel de trai african, acum i-au facut cadou altora si terenurile si resursele naturale pe doar 50 de ani. Rep Molotova e FINITO !
  • +4 (12)
   Eu vreau sa fiu ocupat de americani pentru cei 40 de ani de bunastare!
 • +4 (10)
  Vand tara pe bani marunti. Sant curios cat a incasat Filip si baietii din afacere. Daca gasesc ceva, statul RM va avea fix pu... dupa stilul Nigeriei. Nu este clar ce au semnat ei acolo, dar este bine sa nu avem treaba nici cu rusii, dar nici cu un fel de multinationale. Mai bine parloaga si sa pasca jitele. Daca chiar si gasesc ceva, ori strica ecosistemul sau daca nu le convin conditiile contractuale, provoaca un cacat politic in stil ucrainean. Noi aflam ca marlanu asta de Filip concesioneaza tara cum il trasneste prim cap. Nu se discuta cu populatia, nu sant intrebati cel putin locatarii din zona de concesie. Cel putin un referendum ceva. Eu cred ca acum este momentul sa-i bagam la duba pe cei cu "proiectele" de vanzare. Filip afara si rezilierea contractului. Cum isi permite potlogarul sa semneze fara consultarea cu populatia sau dezbateri in Parlament. Ce-i cu concesia asta pe 50 ani? A fost organizat un concurs? Care independenta energetica? Ce independenta are Irakul sau Libia?
 • -14 (24)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

  astai culmea, pentru 1% (unu procent) din venit sa exploreze bogatiile nationale... -)
  .
  banditism curat, mai ales daca se vor folosi de tehnologiile americane pentru sist, ramine sudul tarii fara apa (si fara gaz, vedeti cazul Georgiei)
 • +4 (14)
  De ce nu te supara concesionarea aeroportului international Chisinau rusilor?
  Dar aici apari cinic cu "culmea" si "banditism curat".
  • -14 (24)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

   foarte simplu, aici e tema despre petrol
   deschide stirile in timpul concesionarii Aeroportului si vei gasi comentariile respective
   (ca sa fie clar - cu Aeroportul indeobste e crima contra statului, dat fiind faptul ca e un obiect STRATEGIC)
   .
   apropo hai fara rusi... -))) compania rusa atunci a fost un intermediar ca sa spele urmele, Aeroportul e controlat deja de Plahotniuk, asta o fost pretul pentru libertatea lui Sor
  • 0 (0)
   cine a spus ca e concesionat rusilor?
   ___________
 • +4 (12)
  Am o alta parere si cred ca este buna. Trebuie de stiut de la bun inceput ca americanii nu sunt hoardele de rusi. Rusii au stat aproape 200 de ani si au facut crime violuri, deportari, etc iar americanii vin pentru 40-50 ani si ne aduce civilizatie, bunastare si siguranta zilei de miine. Eu as vrea sa ma ocupe americanii sa scap de rusi! Cu americanii ma inteleg eu si nu numai eu, ci toata tara.
  • +1 (5)
   Nu e vorba de "americani" aici, ci de multinationale. Nici unul din baietii astea cu petrolul sau gazele, la fel ca si hotii din FMI, nu au scopuri nobile. Dincolo de conceptul tau romantic si aberant despre bunastarea adusa din vest, este mai bine sa gasesti macar un exemplu pe undeva, unde a venit vreo companie de acest tip si tara a prosperat. Adica Stati se poate duce in Kazahstan, face cercetari si fora sonde. La noi nu e lume capabila chiar de proiecte similare, finantate de stat? Ce-i cu "ocuparea de americani, ca sa scapi de rusi"? Omule, tu pe ce lume traiesti? Nu avem nevoie de privatizari, arende si instrainari, cum automat loveste in securitatea statului si implicit in bunastarea noastra. In toti acesti ani am intrat in datorii,iar programul universal al jidevenilor este sa preia bunuri si obiecte care aduc profit. Holbeaza mai atent ochii la lucruri reale, nu povesti pe vectori. In China, alde Plahotniuk,Shor sau Filip ar fi fost executati pe loc pentru variante similare.
 • +4 (8)
  Pai Plohis doar cu off-shore si lucreaza - Aeroportul,atacurile raider asupra bancilor,furtul secolului,etc.
  S-au cocotat ilegal la putere si vand tot ce pot,maine ei vor fugi de aici in alte state,nu-i intereseaza catusi de putin interesele acestui stat.
 • -9 (11)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Da dintro parte totuși Filip este corect. Cu sărăcia noastră cum să faci cercetarile date care costă milioane de dolari. De zeci de ani presupunem că avem zăcăminte, dar din cauza cheltuielilor nu facem nimic. Să dea Domnul să se găsească zăcămintele presupuse de gaze și petrol, asta întradevăr ne va descătușa mînele față de rușiși și dependența de resursele de gaze și petrol ale lor. Dacă e cinstit treb de vazut și lucrurile bune, dar nu deodată dacă e Filip șii PD-asta înseamnă că deodată e foarte rău

  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  Un 40% din teritoriu? O nimica toata. Господи, я та думал...Забирайте! Filip si pahanu stie. Tara nu va saraci!
  https://m.youtube.com/watch?v=xfm3tTRYqi0
  Sa dea minte (care nu mai este) pentru cei care cred ca unchiul Sam vine sa rezolve problemele in RM.
 • 0 (0)
  of-shore- ul lui coordinatore
  la tara se vorbeste ca feciorul cel cu cap mare a lui Plahotniuc cumpara pamantul
  Nu pentru a scoghi in c*r de gaz?
  _______________
  da de unde are feciorul lui asa bani?

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA