Guvernul a spus „DA”, cu scârț, noului Cod al Educației

Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi, 28 iunie, în cadrul ședinței de Guvern proiectul noului Cod al Educației și îl va transmite spre examinare în Parlament. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost prezentat de ministrul Educației, Maia Sandu, și a iscat lungi dezbateri în cadrul ședinței Executivului, transmite UNIMEDIA.

Ministrul Sandu a menționat că în ultimii doi ani s-a lucrat intensiv asupra noului Cod al Educației, și că documentul este „coloana vertebrală a strategiei Educaţia 2020”. În prezent, domeniul educației este reglementat de Legea privind învățământul, adoptată în 1995.

Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie

Membrii Guvernului au venit, pe rând, cu obiecții și propuneri de modificare a Codului Educației. Disputele au durat mai bine de o oră și au avut loc în mare parte cu microfonul deconectat, iar în cele din urmă hotărârea a fost votată.

Proiectul Codului Educației este menit să contribuie la implementarea Strategiei Educația 2020 și vine cu o abordare consecventă a problemelor de acces, relevanță și calitate identificate în Strategie. Printre elementele noi importante prevăzute de proiectul Codului Educației se numără:

Drepturi și garanții sociale pentru cadrele didactice, inclusiv dreptul la salariu de debut în activitatea didactică, egal cu salariul mediu pe economie prognozat. De asemenea, sunt prevăzute facilități pentru cadrele didactice care activează în mediul rural. 

Consolidarea autonomiei instituțiilor de învățământ, dar și a responsabilității publice a acestora, prin crearea unor organe colective de conducere și administrare. Directorii școlilor ar urma să fie aleși în bază de concurs, pentru cel mult două mandate a câte 5 ani. Pentru candidați, studiile pedagogice nu vor fi obligatorii. Profesorii, la rândul lor, ar urma să fie evaluați anual. La nivelul învățământului superior, va fi creat Consiliul de Dezvoltare Strategică și Instituțională, iar la nivelul învățământului general – Consiliul de Administrație al instituției de învățământ.

Schimbarea sistemului de notare în învățământul primar prin utilizarea descriptorilor. Notele urmând să fie înlocuite cu niște calificative. Noul sistem de notare ar urma să stimuleze aprecierea elevilor, în funcție de competențe. Proiectul Codului Educației mai prevede ca în învățământul universitar, sistemul de notare de 10 puncte să fie înlocuit cu cel în baza literelor, la fel ca în statele europene. Universitățile vor fi împărțite pe categorii, în funcție de nivelul studiilor pe care îl vor putea oferi.

Creșterea duratei învățămîntului obligatoriu până la vîrsta de 18 ani, începînd cu anul 2018. Noi finalități educaționale, inclusiv formarea competenței de a învăța pe parcursul întregii vieți, dezvoltarea competenței de comunicare eficientă în cel puțin două limbi de circulație internațională, din care una este limba engleză, și formarea abilităților antreprenoriale.

Structuri noi de evaluare și asigurare a calității studiilor pe diferite trepte, cum ar fi Inspectoratul Școlar Național și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional.

Noul Cod al Educației a fost plasat pe site-ul Ministerului Educației. Precizăm că la un nou Cod al Educației au muncit și precedenții miniștri ai Educației, Leonid Bujor și Mihail Șleahtițchi.

Unul din puntele care ar putea isca dispute la aprobarea în Parlament este cel care prevede că limba de instruire este limba română. Deputata Ana Guțu a declarat că există șanse ca documentul să nu fie aprobat de către actualul Parlament din cauza animozităților foarte mari.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.