ora: 12:28, 28 iun 2014 8539
Autor: Cristina Buzovschi

Guvernul a spus „DA”, cu scârț, noului Cod al Educației


Guvernul a spus „DA”, cu scârț, noului Cod al Educației
Maia Sandu, ministrul Educației
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie

Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi, 28 iunie, în cadrul ședinței de Guvern proiectul noului Cod al Educației și îl va transmite spre examinare în Parlament. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost prezentat de ministrul Educației, Maia Sandu, și a iscat lungi dezbateri în cadrul ședinței Executivului, transmite UNIMEDIA.

Ministrul Sandu a menționat că în ultimii doi ani s-a lucrat intensiv asupra noului Cod al Educației, și că documentul este „coloana vertebrală a strategiei Educaţia 2020”. În prezent, domeniul educației este reglementat de Legea privind învățământul, adoptată în 1995.

Membrii Guvernului au venit, pe rând, cu obiecții și propuneri de modificare a Codului Educației. Disputele au durat mai bine de o oră și au avut loc în mare parte cu microfonul deconectat, iar în cele din urmă hotărârea a fost votată.

Proiectul Codului Educației este menit să contribuie la implementarea Strategiei Educația 2020 și vine cu o abordare consecventă a problemelor de acces, relevanță și calitate identificate în Strategie. Printre elementele noi importante prevăzute de proiectul Codului Educației se numără:

Drepturi și garanții sociale pentru cadrele didactice, inclusiv dreptul la salariu de debut în activitatea didactică, egal cu salariul mediu pe economie prognozat. De asemenea, sunt prevăzute facilități pentru cadrele didactice care activează în mediul rural. 

Consolidarea autonomiei instituțiilor de învățământ, dar și a responsabilității publice a acestora, prin crearea unor organe colective de conducere și administrare. Directorii școlilor ar urma să fie aleși în bază de concurs, pentru cel mult două mandate a câte 5 ani. Pentru candidați, studiile pedagogice nu vor fi obligatorii. Profesorii, la rândul lor, ar urma să fie evaluați anual. La nivelul învățământului superior, va fi creat Consiliul de Dezvoltare Strategică și Instituțională, iar la nivelul învățământului general – Consiliul de Administrație al instituției de învățământ.

Schimbarea sistemului de notare în învățământul primar prin utilizarea descriptorilor. Notele urmând să fie înlocuite cu niște calificative. Noul sistem de notare ar urma să stimuleze aprecierea elevilor, în funcție de competențe. Proiectul Codului Educației mai prevede ca în învățământul universitar, sistemul de notare de 10 puncte să fie înlocuit cu cel în baza literelor, la fel ca în statele europene. Universitățile vor fi împărțite pe categorii, în funcție de nivelul studiilor pe care îl vor putea oferi.

Creșterea duratei învățămîntului obligatoriu până la vîrsta de 18 ani, începînd cu anul 2018. Noi finalități educaționale, inclusiv formarea competenței de a învăța pe parcursul întregii vieți, dezvoltarea competenței de comunicare eficientă în cel puțin două limbi de circulație internațională, din care una este limba engleză, și formarea abilităților antreprenoriale.

Structuri noi de evaluare și asigurare a calității studiilor pe diferite trepte, cum ar fi Inspectoratul Școlar Național și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional.

Noul Cod al Educației a fost plasat pe site-ul Ministerului Educației. Precizăm că la un nou Cod al Educației au muncit și precedenții miniștri ai Educației, Leonid Bujor și Mihail Șleahtițchi.

Unul din puntele care ar putea isca dispute la aprobarea în Parlament este cel care prevede că limba de instruire este limba română. Deputata Ana Guțu a declarat că există șanse ca documentul să nu fie aprobat de către actualul Parlament din cauza animozităților foarte mari.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (7)
  Doamna Sandu! Nu vreţi să fiţi şi ministru al Sănătăţii totodată? Sau măcăr duminicile şi zilele de sărbătoare... În fine - măcar o zi pe lună tot ar schimba odată lucrurile...
 • +2 (8)
  Respect Maia Sandu!
 • +1 (7)
  Iata asa trebuie sa fie fiecare membru de guvern!
  Bravo Maia Sandu si echipa ei !!!
 • +1 (3)
  Vad ca dna Sandu este o fidela continuatoare a ideilor lui Lenin, care zicea: "Любая доярка может править государством" :) Altfel cum se poate de inteles ideea ca: " Pentru candidați (la functia de director de scoala), studiile pedagogice nu vor fi obligatorii"...
  A face reforme nu e greu (multe au fost si inca mai multe vor fi), insa a face reforme de succes, este aproape imposibil in Moldova. Se face impresia ca acest cod al educatiei, ca si reforma in politie nu este altceva decit publicitate goala cu impact catastrofal asupra societatii.
  Este mult mai usor de a inchide o scoala decit a o deschide. La urma urmei, statul nu este un SRL, care sa adopte deciziile in baza relatiei cost-profit! Aspectul social intr-un stat care isi respecta cetatenii predomina, nu si in Moldova, din pacate!
 • 0 (2)
  sleahtitchi si bujor sunt niste magari care ideie nu au de invatamint. Personal am avut o intrevedeere cu unul dintre ei, ;i concluzia imi apartine - numai promisiuni ca voi precauta cazul personal ...--- rezultat ZERO- asa-ca nu le atribuiti meritele, nu faceti unimedia reclama in favoarea acestor doi indivizi pr....

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA