ora: 07:07, 06 iun 2013 4209
Autor: Cristina Aramă

Gurin: În Procuratură rămân doar cei care sunt integri


Gurin: În Procuratură rămân doar cei care sunt integri
Procurorul general, Corneliu Gurin
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
„Din cei aproximativ 700 de procurori, care activează în cadrul Procuraturii Generale, vor rămâne doar cei care sunt dedicați și integri în acțiunile lor”. Declarații în acest sens au fost făcute de către procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, în cadrul unei emisiuni la postul TV7

Gurin susține că instituția pe care o conduce are nevoie de o schimbare la față, iar mandatul său va fi concentrat în special pe reformarea Procuraturii.

„Există problema cadrelor, dar în ultima perioadă aceasta se schimbă. Problema este modul de amplasare al acestor persoane, precum și organizarea structurilor. În urma reformării vor rămâne doar cei care sunt dedicați și vor demonstra eficiență și integritate, ceilalți vor trebui să plece. Procuratura nu este o întreprindere, astfel numărul dosarelor penale nu va scădea dacă vom reduce personalul”, a menționat Gurin. 

În context, sursa a precizat că în cel mai scurt timp va fi constituit un grup de lucru pentru elaborarea pachetului de reformă, dar nu a menționat o dată concretă. „Am discutat cu partenerii externi cum ar fi Consiliul Europei. Graba chiar ar fi contraindicată, nu este o schimbare simplă. Totodată, primele schimbări vor trebui să înceapă de la modificarea Constituției RM prin care să fie indicat clar statutul și rolul procurorilor”, a spus Gurin.

Procurorul general al Republicii Moldova a ținut să reitereze că a acceptat această funcție doar cu condiția ca presiunea politică asupra instituției să fie subminată. De asemenea, acesta și-a exprimat dorința ca procurorii să devină inamovibili, iar în acest fel aceștia să nu fie victime ale politicului. 

UNIMEDIA amintește că Corneliu Gurin a fost numit în funcția de procuror general la 18 aprilie. Doi deputați PLDM, Ion Butmalai și Maria Ciobanu, au anunțat că nu au votat pentru votarea lui Gurin în funcția de procuror. Ulterior a fost creată o comisie Parlamentară speciale care a constatat că Gurin a fost ales cu 49 de voturi şi nu cu 51 cum se anunţase iniţial. Astfel, în cadrul şedinţei Parlamentului din 3 mai, deputaţii PLDM şi PCRM au abrogat decizia de numire în funcţie a lui Corneliu Gurin.

În acest sens, deputatului în Parlament, Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională. Iar pe 20 mai, CC a declarat neconstituțională revocarea din funcție de către Parlament a procurorului general, Corneliu Gurin.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -2 (8)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +1 (7)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • -1 (7)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • -1 (5)
     Comentariul a fost șters de redacție.
  • 0 (6)
   Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (7)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +2 (2)
   ...loialii vor rămîne și intrușii
   nemaivorbind de cei care plătesc
   și cei care confirmă că-s supușii
   lui Vito Corleone din Grozesti...
 • +2 (2)
  Ar trebui sa incepeti chiar cu adjunctii Dvs insa va fi greu caci au fost promovati de AIE.In rest -.succes.
 • 0 (0)
  http://risovach.ru/upload/2013/04/mem/xzibit_16920979_big_.jpg
 • +1 (1)
  Sper acest lucru să se refere şi la procuratura Floreşti.
 • +2 (2)
  Aha! bla, bla, bla! :)) Oameni! stati fara grija, nimic absolut nu se va schimba, aici este o treuca tare mare si inca mai mare este cumatrizmul din jurul ei. In ministerul de interne tot am avut o astfel de "reforma" daca as putea astfel sa zic:)) si rezultatele au fost culminante de prostesti:) voi umblati cu sperietorile acestea, fara acoperire legala (toti stiu ca cu pot fi lichidati printr-un simplu test de integritate) aceasta judecata decide si nu voi!Si terminati odata cu testele si experimentile acestea, cum credeti? pe cine vor vota elevii absolventi la apropiatele alegeri :)))) ride cine ride la urma:) dar eu vreau sa va vad umiliti!

  Sunt cetățean activ
 • +2 (4)
  "doar cei care sunt dedicați"...dedicati cui? Lui Ulinici?
 • +3 (3)
  Gurin va fi devorat de sistem, sa se va da dus la vinatori, cumatrii, nunti(de acu a fost la una stiuta), apartamente conspirative cu fete si in alte locuri unde se infratesc conducatorii nostri.
 • -1 (5)
  Pentru ca să nu fie "victime ale politicului", în primul rând ei nu trebuie să fie numiţi pe criterii politice, ceia ce nu s-a întîmplat în cazul tău.
 • +4 (4)
  Inseamna ca nu vom mai avea porcurori, da?
 • 0 (0)
  Adica lasam doar pe cei care-l slujesc cu dedicare pe săfu lui Gurin? Nu eşti credibil, domnule, odată ce Marian te-a adus şi te-a prezentat, ca să ştie toţi cine e şăfu, pe cine se poate de deschis dosare, şi pe cine nu. După atătea informaţii în presă despre mulţi oameni corupţi din PD, dacă PG nu se autosesizează să verifice OBIECTIV informaţiile, şi nu se adună probe concludente, ca să fie raiderii unde le e locul, halal de toată demagogia asta. Dacă tot mandatul vei mima reforma, şi lucrurile continuă să se agraveze, şi băncile striga ca-s atacate, dar voi nici macar dosar nu deschideţi - totul e în zadar.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA